Начало Народно събрание Каракачанов: Патриотичните формации узряха за общ фронт

Каракачанов: Патриотичните формации узряха за общ фронт

Прочетох, че Цветан Василев ни финансирал със 70 млн. лв. Посмяхме се с колегите – ако имахме толкова пари, щяхме да си купим Македония, споделя Красимир Каракачанов пред Мария Филева за в. „Преса“.

Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършва история в Софийския университет. Лидер е на ВМРО от 1997 г. Народен представител в 38-ото и 40-ото НС.

– Г-н Каракачанов, вече е факт – разделяте се с Николай Бареков и „България без цензура“. Какви са мотивите?

– Прекратяваме участието си в коалицията с „България без цензура“, защото на тези избори има възможност за първи път да се случи нещо, което от 10 години всички български националисти очакват – консолидация на патриотичните партии. Преди 2 години аз предложих това и на НФСБ, и на „Атака“, но обединението така и не успя да се случи. Другите формации все още не бяха узрели. Мястото на ВМРО обаче е точно в такъв тип коалиция.

– Единодушно ли беше решението?

– Да. Получихме предложение от г-н Валери Симеонов, съпредседател на НФСБ, и то бе масово възприето от структурите на ВМРО.

– Какво се случва със структурите ви в Монтана и Ботевград? Вчера от ББЦ разпространиха декларация, че те ви напускат, за да се присъединят към тях.

– В Ботевград председателят на ВМРО е в малко сложна шуробаджанашка история – неговият син е зам.-председател на ББЦ. Такава е ситуацията там. В Монтана обаче подобен казус няма. Още след като излезе тази информация, председателят на организацията ни там я опроверга – те са част от ВМРО.

– Подозирате ли бившия съюзник в опит да всее във вашата партия?

– Не искам да влизам в лабиринта на подозренията, това няма да доведе до нищо добро.

– Има ли нещо общо между причините за решението ви и аргументите, с които Ангел Славчев напусна ББЦ?

– Не сме коментирали аргументите на този или онзи. Предложението към нас бе отправено преди Ангел Славчев да обяви решението си. Само че през този период бях в Македония заради тържествата в Смилево, посветени на 111-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Бях забранил на колегите си дори да коментират думите на Славчев, защото не е работа на ВМРО да обсъжда какво се случва в другите политически формации. Всеки сам решава вътрешните си проблеми. Неща, които не могат да бъдат доказани, не мога да коментирам.

– Какво ви каза Николай Бареков, когато го информирахте, че се разделяте?

– Първият, на когото се обадих, беше той, още преди да информираме медиите. Казахме си някои неща, свързани с досегашната ни работа. Тонът, с който говорихме, бе нормален.

– Стори ли ви се „на ръба на предела на човешките си възможности“?

– Стори ми се спокоен, в нормална кондиция.

– Бившите ви коалиционни партньори поставиха под съмнение мотивите за напускането ви и неофициално изказаха опасения, че те може да са свързани със случилото се в последните дни в банковата сфера.

– Когато започна атаката срещу КТБ, аз заявих много ясно, че не се прави така, защото това ще предизвика финансова криза. Както видяхте, впоследствие се оказа, че сме били прави, оказа се и че няма никакви организации за убийство. Нашите мотиви нямат нищо общо с тези неща.

– Вие и НФСБ водите ли преговори с ГЕРБ, за да участвате заедно с тях в бъдещо управление?

– Нито ние, нито, доколкото имам информация, НФСБ са водили разговори с ГЕРБ за каквато и да е коалиция – предизборна или следизборна. Подобни преговори могат да се водят от 6 октомври сутринта.

– Т.е. склонни сте към сътрудничество с ГЕРБ?

– Тезата на ВМРО е, че на България не ѝ трябват правителства, които си играят на ляво и дясно, а широко подкрепено експертно правителство, както направиха в Германия. Пък и нито ГЕРБ е дясна партия, нито БСП – лява. Има 7-8 изключително важни неща за бъдещето на страната – монополите, които продължават да бъркат в джоба на българина, демографската катастрофа, нелегалната имиграция, циганската престъпност, здравеопазването, доходите на хората, административният произвол. За решаването на тези проблеми трябва да се обединят всички и това да е основата за едно бъдещо парламентарно мнозинство. В което обаче ДПС няма място.

– Упрекват ви, че сте неблагодарни и сами не бихте могли да спечелите евродепутатски мандат.

– Разбира се, ако се бяхме явили сами, нямаше да вкараме евродепутат. Както и всяка от другите три партии. Консолидацията обаче ни позволи да имаме двама евродепутати. Когато се прави коалиция, всеки има принос – и като гласове, и като авторитет, и като легитимация на останалите участници в нея.

– Ангел Джамбазки остава ли член на групата на консерваторите?

– Да, разбира се. Това е нормално и логично.

– Възнамерявате ли да разширите Патриотичния фронт?

– Можем да го разширим – със Съюза на патриотичните сили „Защита“, с младежки и граждански патриотични сдружения, които вече са заявили желание, с личности с доказан авторитет.

– А къде остава „Атака“?

– „Атака“ са в специфична ситуация. През последната година те на практика подкрепяха правителството на БСП и ДПС, осигурявайки кворума в НС. Затова нашата покана е към техните членове и симпатизанти, но не и към ръководството и парламентарната група. Подобни наченки има – на евроизборите от 11 общински структури на „Атака“ 7 преминаха към ВМРО воглаве с цялото им ръководство. Целта обаче не е да прибираме структурите на този или онзи, целта е да дадем алтернатива, за да могат хората да направят правилния избор.

– Какъв е потенциалът ви за парламентарния вот?

– Социологията показва, че това ще е успешна коалиция. Проучванията дават 11,2% подкрепа за съюз между НФСБ, ВМРО и други формации. Голяма част от българите не са гласували досега за нас, защото патриотичният вот бе разпръснат.

– Каква ще бъде трайността на коалицията ви с НФСБ, през годините доста се разминавахте?

– Нееднократно сме си сътрудничили – например през 2010 г. заедно събрахме над 340 000 подписа срещу членството на Турция в ЕС. Така че имаме добра основа. Това, че досега не сме се явявали заедно, беше грешка, която сега преодоляваме. Амбицията ни е да бъдем модел за подражание.

– Но там има бивши членове на ВМРО, с които разменихте тежки думи.

– Търсим общото, а не това, което ни разделя. Аз винаги съм готов на компромиси, когато има кауза. Ако политиците не загърбят личните си емоции и не си дадат сметка, че интересът на държавата е над всичко, няма смисъл да се занимават с политика.

– Обещавате да запазите добрите си отношения с „България без цензура“, възможно ли е това обаче, след като Бареков видя в раздялата ви поредна атака срещу него?

– Онзиден той беше в нервна ситуация и може би това е причина да каже това. Политиците трябва да могат да надмогват егото и чувствата си, иначе не ни чака нищо добро.

– Финансира ли ви Цветан Василев?

– Вече прочетох в един сайт, че ни финансирал със 70 млн. лв. Посмяхме се с колегите – ако имахме толкова пари, щяхме да си купим Македония, а не да водим поредна битка за българско възраждане.

– Каузата „Македония“, присъствието й в името на партията – това не е ли твърде архаично, романтично, но неактуално?

– За много хора звучи архаично, но за нас това е кауза. Там живеят 1,2 млн. наши сънародници, които през последните 100 години са подложени на тормоз. Няма държава, която може да загърби толкова много хора.

– Защо не взехте решението за напускане на ББЦ и създаване на коалиция с НФСБ преди европейските избори?

– Миналата година, когато имахме подобна инициатива, патриотичните формации не бяха узрели за това решение. Сега ситуацията е коренно различна.

– Ще се скарате ли с Николай Бареков за пари заради финансирането на кампанията?

– Не. Тази кампания е приключила, ние нямаме претенции към тях, а те – към нас.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО в СОС иска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове

Общинарите виждат нарушения и грубо погазване на законите при извършване на тъжните ритуали Темата стана особено актуална след скандалните...

Клетва и отчетно-изборно събрание проведе ВМРО в Брацигово

На 24 май в град Брацигово ВМРО проведе клетва за прием на нови членове. Според старата традиция новите членове се заклеха да...

ВМРО отбеляза празника на българския дух – 24 май

Враца Представители на ВМРО се включиха в общоградското шествие във Враца по повод 24-ти...

Българите зад граница не са евтин PR, а постоянно задължение на държавата

Красимир Богданов от националното ръководство на ВМРО проведе срещи в гр. Корча и в Мала Преспа с представители на българската общност в...

Слабаков: Албания още преди 2 г. изпълни критериите за ЕС и сега ще чака РСМ още 20 г.

Ако приемем РСМ в този ѝ вид, вместо да получим пълноправен член, ще получим тумор, категоричен е Слабаков. В...

Състезанието „Русезнание 2022” излъчи своите победители

Вчера, 23 май, в късния следобед в зала „Батенберг” в Регионалния исторически музей - Русе приключи „Русезнание 2022”.  Участие в XV издание...

Каракачанов: Държавата трябва да помисли за изхранването на населението и за здравеопазването и да предприеме бързи мерки

Важният проблем е какво ще се случва с европейската икономика, според почетния председател на ВМРО Два може да са...

Коментари