Начало Новини Каракачанов: Сега е критичният момент, в който трябва да положим усилия, за...

Каракачанов: Сега е критичният момент, в който трябва да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия

Днес за пореден път имам честта да Ви приветствам по случай откриването на новата учебна година в най-старото висше военноучебно заведение в България. Като носител на най-добрите традиции във военното образование Академията и до днес следва завета на своите основатели – да подготвя военнослужещи и цивилни служители с изявени лидерски качества и перспективно мислене, както и да възпитава в тях родолюбие и интегритет, отговорност и решителност да служат вярно и всеотдайно на Родината.

Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на откриването на учебната година във Военна академия „Г.С. Раковски“.

Министър Каракачанов пожела на обучаемите в Академията да бъдат не само добри професионалисти, но и да се утвърждават като истински лидери.  Затова и през четвъртата година от мандата ми поставям отново ударението именно върху лидерството. То ще ни бъде още повече необходимо и занапред предвид предизвикателствата на усложняващата се геостратегическа среда и все по-нарастващите изисквания към отбранителните способности на страната, подчерта министърът на отбраната.  

Посветил съм се на каузата военната професия да бъде една от най-авторитетните, престижни и предпочитани. Затова поех и този тежък управленски мандат. Защото вярвам в бъдещето на България, в енергията на младите хора и най-вече във Вас – бъдещите лидери. Хората остават най-важният компонент на способностите. И това за нас е едно водещо начало в работата. Наследихме изключително високи нива на неокомплектованост във въоръжените сили, особено в бойните и декларираните за НАТО формирования. А това пряко ерозира способностите на въоръжените сили да изпълняват както конституционните си задължения, така и тези по линия на колективната отбрана.

Благодарение на последователните ни усилия през тези почти четири години, вече имаме резултат – преустановена е тенденцията за увеличаване на неoкомплектоваността на формированията с военнослужещи. Мога спокойно да заявя, че предприетите комплексни мерки за набиране на кандидати за военна служба и най-вече кампанията „Бъди войник” изиграха положителна роля за повишаване броя на кандидатите. В допълнение, не си спомням в рамките на предишни периоди да е имало увеличения на заплатите на военнослужещите за три поредни години средно с по 10%. Уверявам Ви, че ще направя всичко възможно въпреки ефектите от икономическата рецесия и през следващата година отново да бъдат увеличени заплатите на хората в отбраната. Ще продължим да полагаме и усилия не само за запазване, но и за увеличаване на придобивките и стимулите за военнослужещите. Планираме в новата Програма за развитие на отбранителните способности до 2032 г.  доходите на хората в отбраната да продължат устойчиво да нарастват, подчерта министър Каракачанов.

По думите му предстоят още много и систематични усилия, за да се преодолее неокомплектоваността във въоръжените сили. Тук не трябва да забравяме и резерва на въоръжените сили, който, за съжаление, остава с критично ниски нива на окомплектованост. Ето защо екипът в Министерството на отбраната изготви законодателни предложения за подобряване на условията за служба в резерва с проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили. Предвижданата възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв като форма на доброволна военна служба е начин за разрешаване на този проблем. Ако и тази мярка не даде резултат, ще поставим на обществено внимание и въпроса за евентуално връщане на задължителната военна служба, категоричен бе министърът.

В лекцията си министър Каракачанов обърна внимание и на повишаването на средствата за отбрана:

Докато предишни правителства само говореха за увеличаване на разходите за отбрана, при нас това вече е факт. България реализира успешно ангажимента си в НАТО за повишаване на инвестициите в отбрана. От началото на 2018 г. успешно прилагаме Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. С авансовото плащане през 2019 г. на 8 самолета F-16 разходите за отбрана достигнаха до 3,14 % от БВП, като по този показател вече сме сред страните с разходи за отбрана над 2% от БВП. В допълнение, от 2019 г., съгласно правилата в НАТО, пенсиите на българските военнослужещи са включени в разходите за отбрана, с което те се увеличиха с над 40 млн. лв. Извършената проверка от Сметната палата потвърди правилното определяне на разходите за отбрана в това отношение.

Министър Каракачанов открои превъоръжаването и модернизацията като другото основно направление на усилията в този момент. По думите му с придобиването на новия боен самолет F-16 е постигнат най-значителният пробив през последните десетилетия в превъоръжаването. В ход са и другите два големи проекта – за бронираните машини и за корабите. За последния е избрана фирма изпълнител и предстои сключването на договор. По проекта за бронираните машини процедурите продължават. Освен работата по основните проекти за модернизация, през 2019 г. стартираха основният ремонт на танкове Т-72 и танкови мерници-далекомери за Т-72, ремонтът на самолети СУ-25, както и капитално-възстановителният ремонт на вертолети Ми-24В и Ми-17. Въпреки проблемите, продължава работата и по поддръжката и на самолетите МиГ-29.

Трябва да продължим да инвестираме в модернизацията на въоръжените сили и да работим и по останалите приоритетни и важни проекти. След приключването на Прегледа на отбраната и разработването на новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2032 трябва да изработим и дългосрочен Инвестиционен план-програма,  категоричен бе министърът на отбраната.

Министър Каракачанов подчерта, че въпреки индикациите за забавяне на икономиката, породени от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, осигуряването на достатъчно ресурси за отбрана и реализирането на основните инвестиционни проекти на въоръжените сили остава основен стратегически приоритет за България. Не бива да се допусне  криза от здравен характер, с нейните отрицателни отражения върху различни сфери на обществения живот, да прерасне в криза на сигурността и отбраната, особено в настоящата влошена среда за сигурност, заяви той.

В заключение министър Каракачанов пожела в бъдеще да говорим все по-малко за ограничения по отношение на отбранителните способности и все повече за тяхното изграждане и нарастване. Парите са само част от обществения ресурс. Разчитам не само законодателната власт да осигури достатъчно средства за отбрана, въпреки икономическата криза, но най-вече на нарастване на обществената подкрепа за отбраната. Това значи да имаме разбирането сред българското общество, че сега е критичният момент, в който трябва да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия в НАТО и ЕС. Тук имам предвид също така и желание, и готовност на младите хора да допринасят за отбраната, включително и като кандидатстват както за професионални войници, така и за доброволна военна служба. Не на последно място, нуждаем се от максимално съгласие между политическите сили по въпросите на отбраната. Само така е възможно да постигнем дългосрочна приемственост в усилията на държавата да изгради модерна и силна отбрана, категоричен бе министърът на отбраната.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари