Начало Българите по света Каракачанов: Ситуацията в Македония е затишие пред буря

Каракачанов: Ситуацията в Македония е затишие пред буря

Може да оттеглим подкрепа, ако правителството не изпълнява програмата си

Интервю на Мария Филева, в. „Преса“ с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов 

– Г-н Каракачанов, променена ли е ситуацията в Македония сл0ед големия протест на опозицията, от който се очакваше толкова много? 

– Голяма промяна няма, както виждате, правителството още си стои. Но че развитие в ситуацията има, е видно дори само от фак­та, че на централния площад в Скопие се събраха десетки хиляди души. За пръв път на общ митинг с общи искания излязоха хора от всички етнически групи – привърженици на македонската опозиция, албанци, за пръв път се развя и българското знаме. Нашият флаг често се появява в последните години, но на събития на български организации. За пръв път обаче се заявиха хората с българско национално самосъзнание и това е показателно, без при това да предизвика инцидент. Надявам се тази практика да продължи и никой да не се притеснява вече, че в Македония има българи.

– Продължаваме да търсим обяснение за случващото се там? Какво е вашето? Заплашена ли е страната от разпад? 

– Заплашена е още с Охридския договор от 2001 г. заради сепарирането на цели райони в страната. Там, където албанското население е мнозинство, централната власт няма никакъв контрол и както в Косово, битува идеята за обединение на всички албански земи в една държава – т.нар. Велика Албания. И не е тайна, че много често в Македония присъстват подобни въоръжени групи, перца и крила на радикални албански организации. Така че случилото се в Куманово не беше нищо ново. Проблемът е, че македонското правителство реши да покаже сила точно когато в страната има граждански протести и недоволство от управлението. Това събужда съмнение, че всичко се прави с цел да се отклони вниманието от вътрешнополитическите проблеми. От месеци се вадят флашки от записи как правителството е подслушвало опозицията, разговори на министър-председателя с главния прокурор и вътрешния министър, в които той се разпорежда кой и как да бъде арестуван и каква присъда да получи, чий бизнес да се удари и т.н.

– А как гледате на версията, че правителството си е „наело“ терористи?

– Има подобна версия. Преди дни в сръбската преса се написа, че лично шефът на службите за сигурност Сашо Миалковски е организирал акцията и на албанците са платени 2 млн. евро. Шефът на сръбското военно разузнаване дори каза, че са предупредили македонските си колеги преди 30 дни. Тоест македонските власти са знаели отдавна за наличието на тяхна територия на тази въоръжена група. Фактът, че ги атакуват в населено място, а не на открито, показва, че са търсили по-зрелищен ефект. Това обаче коства 8 убити много ранени. Още един факт – терористите са предупредени от македонски полицаи за готвената акция и те посрещат полицията готови.

– Съществува ли сръбска връзка – да се е намесила „дългата ръка“ на Белград с цел подялба на Македония да послужи като прецедент за разпад и разделяне на Косово?

В конфликта от 2001 г. определено имаше сръбска връзка, оказа се също, че някои от албанските полеви командири са били свързани с югославските военни служби КОС. Сърбия в момента няма никакъв интерес да дестабилизира Македония, но определено е имало съгласуваност между двете държави, защото в момента, в който започва акцията, към границата с Македония се придвижват военни части на сръбската армия и поемат охраната на границата, а македонските полицаи са изтеглени и насочени към Куманово.

– Това се случва на 70 км от България. Какви опасности крие това за националната ни сигурност? Има ли нужда от войска по границата? 

– Разбира се, че една нова гражданска война в Македония крие опасности и за България, и за всички съседи. Българската войска на границата показва на всички безотговорни фактори, че България не спи и е готова да посрещне предизвикателствата. Това има ролята на студен душ за всички, които си мислят, че могат лесно да запалят поредния конфликт на Балканите.

– Ако все пак се стигне до разпад, ние можем ли да участваме в подялбата? 

– България няма интерес от разпадането на Македония, нито от дестабилизиране на Балканите. Там живее българско население и ние не можем да сме безразлични към това, което се случва с него. Затова от ПФ настояхме от парламентарната трибуна България да си влезе в ролята на основен стабилизиращ фактор на Балканите. Защо да не инициираме среща на лидерите на балканските държави или на външните министри, на която проблемите да бъдат изчистени и да се дадат гаранции за отказ от териториални и малцинствени претенции например. Досега пропуснахме много шансове регионът да изглежда по друг начин, а нашите интереси – по-добре защитени. Ние никога не сме имали териториални претенции. Нашият интерес е Македония да се развива като независима държава, но нормална и демократична, в която българите да живеят нормално – както е между Гърция и Кипър, Румъния и Молдова, като Германия и Австрия. Но ако така продължава и не успее да се интегрира в ЕС и НАТО, Македония няма големи шансове да оцелее. Скопие трябва да е наясно с това. Както и с факта, че пътят й към ЕС минава през София.

– От думите ви разбирам, че кризата не е приключила? 

– Ситуацията в Македония е затишие пред буря. Единственото истинско решение е евро-атлантическата интеграция на страната. Козметичните промени в кабинета с оставките на двама министри и на шефа на службите не задоволяват хората. Процеси на преориентиране текат и в албанските партии – едната от 8 години е част от схемата за забогатяване и корупция. Самите албанци са недоволни от елита си.

– Чака ли ни емигрантска вълна?

– Не, конфликтът поутихна, но този вариант не е напълно изключен. Кога се увеличи притокът на желаещи да получат българско гражданство? След конфликта през 2001 г., когато хората се почувстваха несигурни. България трябва да се възползва и да им окаже съдействие. Ние трябва ясно и категорично да заявим на политическите фактори в Македония, използвайки целия си авторите на държава-член на НАТО и ЕС, че няма да позволи разиграването на етническата карта и нови въоръжени конфликти.

– А сега да се върнем у нас. Радан Кънев даде ултиматум – или минават съдебната и здравната реформа, или РБ напуска коалицията. Има ли раздор в управлението? 

– Раздор няма. За реформаторите тези промени са кауза и не мисля, че думите на Радан Кънев трябва да се тълкуват само като заплаха. Ние имаме редакционни забележки към промяната в конституцията, при това доста сериозни. Според нас промени трябва да се направят и в Закона за съдебната власт. Не виждам каква фундаментална промяна е разделянето на две колегии на ВСС. И защо е толкова голяма парламентарната квота в тях? Аз смятам, че колкото по-малко, да не кажа никакво политическо влияние има, толкова по-професионално ще работят те.

– Удовлетворен ли е ПФ от участието си в управлението? 

– Вече минаха 6 месеца и много от нещата, за които настоявахме и от ГЕРБ се съгласиха да бъдат част от програмата на кабинета, още не са се случили. Бавят се изграждането на ограда по границата, пълната ревизия в енергетиката, мерките за справяне с битовата престъпност. Нашето търпение няма да е безгранично. Има някакъв предел и ако се убедим, че умишлено се заобикалят поставените от нас теми…

– Ще напуснете управлението? 

– Реално е, ако нещата, заради които сме дали подкрепа, не се случват. А към момента ситуацията е точно такава. Надяваме се на вразумяване. В крайна сметка хората не са те избрали в парламента, за да мислиш само как да спечелиш следващите избори – местни, президентски, а да решаваш проблемите им. Като не ги решаваш, не сме длъжни да ти бъдем партньори. Не поставяме срокове, но искаме конкретни действия.

– Няма ли да сте в по-слаба позиция, ако излезете в опозиция? 

– Не си правим такива сметки. Искаме преди всичко да сме почтени към избирателите си. Имаме собствено мнение по много въпроси и гласуваме в НС така, както смятаме, че е правилно.

– Какви са целите ви за местните избори? 

– ПФ да се представи добре. Добре означава там, където имаме силни структури и стабилни кандидати, да постигнат добри резултати, а някои от тях да бъдат избрани. В няколко областни центрове – между 7 и 10, ще издигнем самостоятелни кандидати. В столицата лично аз смятам, че също трябва да имаме своя номинация. Имената още не са уточнени.

– Ще участвате ли в дясно обединение с РБ срещу ГЕРБ? 

– В някои общини се водят разговори между местните структури на ПФ и РБ. Но това не е насочено срещу ГЕРБ. Просто смятаме, че можем да предложим по-добри кандидати.

– Президентът Плевнелиев предложи вчера да бъде създаден нов музей „Българският ХХ век“, който да показва истината за комунизма, тъй като сега този период се представял „романтично“. Как гледате на тази идея? 

– Има си Национален исторически музей, в който този период е добре показан. Ако някой иска да бори носталгията по комунизма на българите с музей и речи, е сбъркал пътя. Това е най-глупавият подход. Носталгията се дължи на няколко фундаментални неща – по времето на комунизма всички имаха работа, безплатно здравеопазване и образование и някои и други екстри като сигурност. Циганите не ги грабеха денонощно и наркотиците не се продаваха на ъгъла на всяко училище. Хората бързо ще забравят за комунизма, когато бъде изградена модерна държава, която да гарантира живота на хората, да осигури нормално икономическо развитие, заплати и пенсии на хората, да има максимално достъпно качествено образование.

Последни Новини

Карлос Контрера: Некоалицията се пренесе в общината в София, но с различни партньори за моментни удоволствия

Съветникът от ВМРО ядосан заради липсата на пари за транспорта В Столичния общински съвет се разиграва истинска политическа оргия!...

ВМРО – Враца предлага общината да опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“

ВМРО предлага да се намери механизъм, по който Община Враца да преразгледа и опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ и да промени...

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir