Начало Блог Каракачанов: Стига политическа простащина, време е за лидер

Каракачанов: Стига политическа простащина, време е за лидер

Интервю с лидера на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов пред Борис Ангелов за „19 минути“

– Само Вие обявихте президентската си двойка от парламентарните партии, другите страх ли ги е?

– Другите не могат да си намерят подходящи кандидати. Докато при Патриотичния фронт и „Атака“ това е процес, който вървеше без много шум и скандали. 3 месеца водихме разговори на принципна основа и решихме да обявим кандидатурите в деня, в който бяха насрочени изборите за 6 ноември. Струва ми се, че така е най-коректно към българските граждани.

Очаквате ли червеният генерал да играе в патриотичното поле?
– Патриотизмът стана модерен. 15 г. се боря за тази кауза, за да стане тя обща не за една и две партии, а за всички. Дай Боже, при другите политически сили насочването към патриотизма да не е само заради изборите, защото практиката показва, че партиите се сещат за националните каузи, когато наближи вот. Левицата е разединена, текат ежедневни скандали, не може да се разбере има ли скрити инициатори, в Реформаторския блок са разделени и т.н. Патриотичните партии успяхме в името на патриотизма и интереса на България да се обединим.
– Защо изпускате ГЕРБ?

ГЕРБ имат една сериозна кандидатура и тя се казва Бойко Борисов. Не, че нямат други лица, но той стои най-солидно.

Вие познавате ли непознатия за българите кандидат на БСП?
– Уважавам всеки кандидат за президент, стига да стане факт номинацията му. Мисля, че би се получила добра кампания.  Но вътрешните проблеми в БСП едва ли ще бъдат решени с тази кандидатура. Скандалите се задълбочават. Плюят се. В ситуация на икономическа криза и сериозни изпитания пред националната сигурност, от гледна точка на неосманистката политика на Турция и имиграцията, за която основен канал е България и тя буквално може да бъде залята, от гледна точка на атентатите в Европа – трябват силни лидерски кандидатури. Няма какво да се говори експертно! Трябва да се говори и да се работи политически. Беше необходимо лидерите да се ангажират и президентските избори да бъдат битка между лидери и политически тези.

Каква е Вашата програма минимум и от какво класиране ще останете доволни?
– Заявихме с обявяването на кандидатурите, че се борим за спечелване. На първи тур – балотаж, спечелване на втори тур. Това е реалното, което може да се случи и го очакваме. Но политиците предполагат, а народът разполага.

Очаквате ли подкрепа от АБВ?

АБВ работят общо с левия проект. Не мога да кажа дали те стоят зад тази кандидатура на генерала, но са с БСП.

Мръсна кампания ли очаквате?

– Всичко е борба на идеи, очаквам от тези избори по-малко компромати и повече идеи. На хората четвърт век им омръзна от удари под пояса и купуване на избори, от разделение на ляво и дясно. 25 г. политическа простащина! До какво доведе тя? По-бедни сме от Албания, Румъния, на която се смеехме, ни изпревари и дръпна напред. Имаме най-висока смъртност, най-висока безработица, най-ниски доходи, най-лошо здравеопазване в цяла Европа, не само в ЕС. Всичко се дължи на политическата простащина и изкуственото разделяне. Държавността почти е разрушена. Откакто съм политик, не спирам да говоря с хората. Не ползвам лампи и служебни коли. Хората очакват нещо да се промени. Писна им от обещания за светло бъдеще. Който тръгне на кампания като досегашните, няма да успее.

Как ще представите своето вице Явор Нотев – станахте ли отбор?

– С Явор Нотев се познаваме много отдавна. Не съм го казвал, но през 2013 г. заедно с него се опитахме да направим първите стъпки за консолидация на патриотичните партии. Той е сред най-уважаваните столични адвокати, перфектен юрист, много добър заместник-председател на  Народното събрание. Културен, възпитан човек е, добър патриот. Той беше обсъждан и като кандидат за президент.

Двама заместник-председатели на парламента сте кандидати, а какво ще стане, ако срещу Вас излезе шефката Ви Цецка Цачева?

– Цецка Цачева много хора я подценяват. А тя е човек с характер. Когато някой има качества, не ги отричам. Цецка е коректен председател на НС, човек, който държи на думата си, добър юрист е.

Накрая, как коментирате новия курс на правителството към сближаване с Русия и анонсираното от Ердоган спешно реализиране на „Турски поток“?

– България не трябва да участва в никакви проекти с Турция. Турците предадоха всичките си приятели – САЩ, Израел, Русия. Не може да им се има доверие. Още по-малко на Ердоган. По отношение на новия курс – Русия може да не е в ЕС и НАТО, но е  силна страна, развита. Най-голямата глупост беше по идеологически причини  някои да жертват българските интереси – и  „Белене“, и „Южен поток“, за да се харесат на някого. Кой ще плати сметката? Тези, които ни натискаха политически да спрем „Белене“ и „Южен поток“ – нашите партньори ли? Ами най-малкото 600 милиона за реактора ще поемат ли? Или поне лихвите по 170 000 евро да ден – 5 милиона евро на месец. За Щатите не са много пари.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари