Начало Блог Каракачанов с коментар за предложението за министър по ромските въпроси

Каракачанов с коментар за предложението за министър по ромските въпроси

Това не означава, че не трябва да има политика по интеграция към това население, което е все по-неграмотно, безработно, ангажирано с битовата престъпност, каза лидерът на ВМРО

Коалицията „Българските патриоти“ на ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ не успя да вземе 4% на изборите на 11 юли, което означава, че няма да има свои представители в следващото Народно събрание. БЛИЦ се свърза с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за коментар по темата. 

– Г-н Каракачанов, патриотичната Ви формация не успя да премине бариерата от 4% и да вкара свои депутати в парламента. Смятате ли това за провал и какви грешки допуснахте? 

– Явно сме допуснали някакви грешки, след като взехме 3%, а не 4%. Явно тази аритметика от миналите избори със самостоятелните гласове на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ не се е получила и не сме успели да убедим привържениците на тези формации, че това е добър ход. Разбира се, другата причина е мълвата, която излезе, както през 2001 година. Хората си избират фаворит и гласуват за него. 

Хората си избират нещо ново и различно. Дали е ново и различно, има да наблюдаваме тепърва. 

– Според Вас ново и различно ли е? 

– Честно казано, не. Явно обаче трябва да се разсъждава по друг начин. 

– Слави Трифонов представи предложенията на „Има такъв народ“ за кабинет. Той изтъкна, че иска да вкара министър (без портфейл) по ромските въпроси. Как ще коментирате този ход? 

– Разбирам защо е министър без портфейл. Като се занимаваш с ромските въпроси, може да ти откраднат портфейла. По принцип това е странна идея, но по-скоро бих го кръстил министър по демографските въпроси. Циганският въпрос е демографски проблем, свързан със социалната политика, отколкото друг проблем. 

Честно казано, странно ми е. Това не означава, че не трябва да има политика по интеграция към това население, което е все по-неграмотно, безработно, ангажирано с битовата престъпност. Факт е, но малко странно ми изглежда да има такъв министър, но да няма министър по пенсионерските въпроси или министър за българите в чужбина. Хвърлено във въздуха не ми изглежда обяснимо, но така са направили. 

Може би имало ефект, ако партиите в парламента искат да постигнат нещо, но не по този модел, по който циганите бяха интегрирани до момента. Не да им се раздават пари, бонуси и жилища, които унищожават. Когато обвържеш помощите им с образованието на децата им, с това да преминават от клас в клас, когато ги научиш да работят.

Какво се получава сега? Една циганка с 4-5 деца се води самотна многодетна майка, нищо че живее с мъж. Получава помощи за всяко дете, помощи за социално безработна и се събират едни 1000 лв. Мъжът ѝ също получава такива помощи и се събира доход, който не изисква да работиш. 

Казвал съм много пъти как ще се оправи това. Отиваш в бюрото по труда, даваш му работа и той отказва. Иска да си получава помощта, да пие бира и да си кара каруцата, да работи на черно лятото. Намираш му втори път работа и ако откаже без основание, му спираш социалните помощи. 

– Прави впечатление, че в предложението за кабинет няма министър на околната среда и водите. 

– И на мен ми направи впечатление. Може да са го пропуснали. Не ми се видя разумно и нямам обяснение. Ако се върнем назад във времето, невинаги е имало такъв министър. Не мисля, че е фатално. Структурата се предлага от премиера, на когото ще бъде връчен мандатът, той може да намалява и увеличава министерства. 

– Кандидат за министър-председател е Николай Василев, който не е ново лице в политиката. Какво мислите за този избор? 

– Той беше в две правителства. Първо в правителството на НДСВ и ДПС като министър на икономиката, а след 2005 година беше министър на държавната администрация. Той е работен човек. По-скоро не е политик, а икономист. Моите впечатления от времето, когато беше министър на икономиката, са добри. Диалогичен човек е. Познавам го лично. Ако внесе спокойствие в обществото, а не реваншизъм, е много добър подход. 

– Много политолози и анализатори смятат, че този кабинет няма да издържи целия си мандат. Вие имате ли прогноза? 

– Въпросът не е в състава на кабинета. Много хора зададоха въпроса защо да има жена министър на отбраната. Мога да Ви кажа, че в НАТО-вските държави 1/3 от министрите на отбраната са жени. Практиката показва и моето лично наблюдение, че жените често са много по-съвестни от мъжете. 

Малко е рисково да правиш правителство на малцинството. 62-63 депутата. Едно е да правиш правителство със 110-115 човека, друго е да са 60. Да кажем, че ще го подкрепят сега, но това правителство ще бъде много уязвимо, няма мнозинство, вот на доверие, вот на недоверие. 

Ако не се разберат за бюджета ноември, ще трябва да ходят на нови избори. Малко е рискова тази игра. 

По-нормалният вариант е да се търси политическо споразумение с някоя партия от врелите в парламента. Тези приказки, че коалициите са мръсна работа са несериозни. А накрая от кого ще получат гласове за подкрепа? От същите тези партии. Хумористична история. Германия се управлява от десни и леви. Примерите в Европа са много. Ако стъпиш на програма с приоритети, нещата са по-обвързващи за тези, които те подкрепят. 

Ти нямаш никакви предложения, пък се правиш на много велик и не искаш да говориш с други партии. За всеки един закон какво правиш? За всяко едно предложение и всеки един международен договор, който трябва да се разгледа в парламента, какво правиш?

Това са зависимости. И дали ще го наречеш коалиция, или няма да го наречеш, ако не искаш правителството ти да падне на втория месец, ще трябва да се разбираш и да търсиш тяхната подкрепа, или да приемаш техните предложения. Е, това не е ли коалиция? 

Но се правим на герои и казваме, че с партиите на статуквото коалиция не правим. Коалицията невинаги е мръсно нещо, ако партньорите в нея са чисти и почтени един към друг и вършат работа. Решили са да играят така, така го играят. Резултата ще го видим. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. д-р Милен Михов: Човешкият живот е над политиката, а здравето е над рейтинга

Зелените сертификати вместо да бъдат стимул се превърнаха в репресия Ако бях на мястото на президента Румен Радев...

Красимир Каракачанов: Най-смелите закони в парламента бяха на ВМРО

🟥 ⬛️ Тази година издигаме нашите кандидатури, както за кандидати за народни представители, така и за президент и вицепрезидент. Доц. д-р Милен...

ВМРО е единственият български проект 🇧🇬

„Браним България!“ е нашият лозунг за тези избори. Защото ние близо 130 години браним Родината ни. Това е нещо, което всеки един...

ВМРО: Служебният кабинет се провали и с управлението на коронакризата. Мерките са социален геноцид. Оставка на Кацаров!

Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ...

Доц. Михов: Извеждаме на преден план волята на народа към национален суверенитет

ВМРО е добре да има президент, защото България има своя път, има свои цели и когато България ги следва е добре...

С молебен ВМРО откри предизборната си кампания в Ямбол

С молебен, отслужен от отец Стоян в един от най-старите храмове в Ямбол „Св. Георги”, ВМРО даде старт на предизборната си кампания...

Каракачанов в Добрич: Йордан Йорданов с № 21 заслужава доверието на добруджанци!

Красимир Каракачанов посети Добрич на 18.10.2021, срещна се и разговаря с граждани и заяви своята пълна подкрепа за добруджанската листа с кандидати...

Коментари