Начало Блог Каракачанов с открит урок по история в битолското село Могила

Каракачанов с открит урок по история в битолското село Могила

Какво прави войводата Парашкев Цветков от Плевен в борбата за освобождение на Македония?

При посещението си в Македония почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов направи импровизиран исторически разказ за воеводата Парашкев Цветков, който от Плевен (в свободна България) заминава да се бори са освобождението на Македония и дава живота си за постигане на националния идеал. Каракачанов разказа за саможертвата на Цветков – да загърби удобствата, които му предлага свободна България, за да се бори за Македония.

А ето и какво разказва Каракачанов:

Това е църквата „Света Богородица“ в битолското село Могила. Както виждате ремонтирана църква, тук е и селското гробище.

Тук в това гробище е погребан известният войвода Парашкев Цветков, заедно с още 11 четници, общо 12 дейци на ВМРО, които загиват в сражение с турците. Погребани са в двора на тази църква.

Кой е Парашкев Цветков?

Той е роден през 1875 година в град Плевен и произхожда от заможно семейство. Баща му е бил богат търговец, който има пари да обучи сина си. Първо го изпраща и завършва гимназия в София, а след което следва в Прага и завършва висшето си образование в Дрезден, Германия. Завършва консерватория. Но вместо да избере лесния път да живее някъде в Европа или най-малкото да се върне в столицата на свободна България, където по това време към началото на 20 век се търсят хора с висше образование, завършили престижни европейски университети, той избира друго поприще – става обикновен учител по музика в Българската гимназия в град Битоля.

И от 1902 година е част от ръководството на ВМРО за Битолския революционен окръг. И нещо повече, когато се взима решение за Илинденското въстание, на 24 април, в село Смилево до Битоля се провежда конгресът на Битолския революционен окръг, председателстван от Даме Груев, а Парашкев Цветков е секретар на конгреса. Тоест той не е обикновен деец, дошъл от България, заблудил се и влязъл във ВМРО, а един човек, който за да бъде избран за секретар на конгреса, явно е показал своите качества и заслуги за създаването на революционната организация и подготовката на Илинденското въстание.

На самия конгрес Парашкев Цветков е определен за битолски полски войвода – трябва да организира селата в полето, които да се вдигнат на въстание. За съжаление турците бързо влизат в дирите му и на 7 май 1903 година неговата чета в състав от 18 души е обсадена в село – Могила. 36 часа се води сражение. 18 четници срещу 300 души турска войска.

В това сражение загиват 12 четници и техният войвода Парашкев Цветков. Той е погребан тук.

Когато влизахме в черквата попитахме един местен жител на село Могила къде е гробът на комитите. Защото всичките едно време са погребани в един общ гроб, зад олтара на църквата, както се е правело и както се е полагало на заслужили хора. Той каза: Абе не знам, някакви хора са погребани там, ама какви бяха.

Този човек не знае, но за сметка на това македонските учени и правителство претендират, че ВМРО било някаква си македонска организация и Илинденското въстание било някакво си македонско въстание и тук българи нямало.

Интересен ми е въпросът какво прави един българин от Плевен в борбата за свободна Македония?

Не като обикновен четник, не като случайно попаднал, а като битолски войвода, като учител в българската гимназия в Битоля. Друг интересен факт е, че на плочата имената на тези 12 погребани четници са изписани на т.нар. нов македонски език, който съществува реално от 1945 г. Оригиналната надгробна плоча – изписана на стария български правопис, с характерните български букви, на чист български език, е махната.

Махнатата е не от кой да е, а от същия този битолски владика – Петър, който преди няколко дни посрещна българския премиер Петков в Битоля като организатор на протеста срещу присъствието на бугарите в Македония. Това е днешната действителност.

Хората не си знаят историята. Властта продължава да ги лъже и да ги манипулира, а духовните водачи на това население, които в борбите срещу турското робство и сръбския окупатор бяха начело на населението и държаха неговата българска национална съвест будна, днес са първи отцеругатели, предатели и фалшификатори.

Вечна памет на героите!

#ПомниГероите

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Искаме среща с министър-председателя и министъра на вътрешните работи и свикване на щаб за овладяване на циганската престъпност

За 4 дни има 4 брутални престъпления, извършени от представители на този етнос – с. Рогош, с. Микрево, Шумен, с. Сливовик –...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

ВМРО – София с подаръци за пенсионерите от клуба в „Младост“

За пореден път днес посетихме клуба на пенсионера в столичния район „Младост“. По инициатива на общинския съветник в Столичния общински съвет Карлос...

Ангел Джамбазки: ВМРО не може да се коалира с руски шпиони

Нашите бивши коалиционни партньори опитаха да ни „тропосат” проблемите и да си присвоят успехите, твърди съпредседателят на партията  Интервю...

Доброволци от ВМРО облагородиха детска площадка в близост до църква

Представители на ВМРО от София и Костинброд почистиха и боядисаха съоръженията за игра на детската площадка, която се намира в близост да...

Коментари