Начало Блог Каракачанов с открит урок по история в битолското село Могила

Каракачанов с открит урок по история в битолското село Могила

Какво прави войводата Парашкев Цветков от Плевен в борбата за освобождение на Македония?

При посещението си в Македония почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов направи импровизиран исторически разказ за воеводата Парашкев Цветков, който от Плевен (в свободна България) заминава да се бори са освобождението на Македония и дава живота си за постигане на националния идеал. Каракачанов разказа за саможертвата на Цветков – да загърби удобствата, които му предлага свободна България, за да се бори за Македония.

А ето и какво разказва Каракачанов:

Това е църквата „Света Богородица“ в битолското село Могила. Както виждате ремонтирана църква, тук е и селското гробище.

Тук в това гробище е погребан известният войвода Парашкев Цветков, заедно с още 11 четници, общо 12 дейци на ВМРО, които загиват в сражение с турците. Погребани са в двора на тази църква.

Кой е Парашкев Цветков?

Той е роден през 1875 година в град Плевен и произхожда от заможно семейство. Баща му е бил богат търговец, който има пари да обучи сина си. Първо го изпраща и завършва гимназия в София, а след което следва в Прага и завършва висшето си образование в Дрезден, Германия. Завършва консерватория. Но вместо да избере лесния път да живее някъде в Европа или най-малкото да се върне в столицата на свободна България, където по това време към началото на 20 век се търсят хора с висше образование, завършили престижни европейски университети, той избира друго поприще – става обикновен учител по музика в Българската гимназия в град Битоля.

И от 1902 година е част от ръководството на ВМРО за Битолския революционен окръг. И нещо повече, когато се взима решение за Илинденското въстание, на 24 април, в село Смилево до Битоля се провежда конгресът на Битолския революционен окръг, председателстван от Даме Груев, а Парашкев Цветков е секретар на конгреса. Тоест той не е обикновен деец, дошъл от България, заблудил се и влязъл във ВМРО, а един човек, който за да бъде избран за секретар на конгреса, явно е показал своите качества и заслуги за създаването на революционната организация и подготовката на Илинденското въстание.

На самия конгрес Парашкев Цветков е определен за битолски полски войвода – трябва да организира селата в полето, които да се вдигнат на въстание. За съжаление турците бързо влизат в дирите му и на 7 май 1903 година неговата чета в състав от 18 души е обсадена в село – Могила. 36 часа се води сражение. 18 четници срещу 300 души турска войска.

В това сражение загиват 12 четници и техният войвода Парашкев Цветков. Той е погребан тук.

Когато влизахме в черквата попитахме един местен жител на село Могила къде е гробът на комитите. Защото всичките едно време са погребани в един общ гроб, зад олтара на църквата, както се е правело и както се е полагало на заслужили хора. Той каза: Абе не знам, някакви хора са погребани там, ама какви бяха.

Този човек не знае, но за сметка на това македонските учени и правителство претендират, че ВМРО било някаква си македонска организация и Илинденското въстание било някакво си македонско въстание и тук българи нямало.

Интересен ми е въпросът какво прави един българин от Плевен в борбата за свободна Македония?

Не като обикновен четник, не като случайно попаднал, а като битолски войвода, като учител в българската гимназия в Битоля. Друг интересен факт е, че на плочата имената на тези 12 погребани четници са изписани на т.нар. нов македонски език, който съществува реално от 1945 г. Оригиналната надгробна плоча – изписана на стария български правопис, с характерните български букви, на чист български език, е махната.

Махнатата е не от кой да е, а от същия този битолски владика – Петър, който преди няколко дни посрещна българския премиер Петков в Битоля като организатор на протеста срещу присъствието на бугарите в Македония. Това е днешната действителност.

Хората не си знаят историята. Властта продължава да ги лъже и да ги манипулира, а духовните водачи на това население, които в борбите срещу турското робство и сръбския окупатор бяха начело на населението и държаха неговата българска национална съвест будна, днес са първи отцеругатели, предатели и фалшификатори.

Вечна памет на героите!

#ПомниГероите

Последни Новини

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

„Красно село“ е заложник на политическия инат

Изход има, но трябват здрав разум и разговори Общинските съветници от ВМРО внасят предложение до Столичния общински съвет за...

Юлиан Ангелов: Силите на реда да действат с крути мерки срещу маргиналите

Има части от България, в които няма присъствие на органите по сигурността и няма респект към държавата. И това е от години....

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

Коментари