Начало Блог Каракачанов: Явно искаме повече от Скопие македонците да са част от ЕС

Каракачанов: Явно искаме повече от Скопие македонците да са част от ЕС

Моята позиция и тази на ВМРО винаги са били категорични по въпросите със Северна Македония.

Ние явно искаме повече от Скопие македонците да са част от ЕС. Това заяви в „Лице в лице“ по БТВ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на патриотичната партия Красимир Каракачанов. 

По думите му България винаги е подкрепяла Северна Македония. Той допълни, че ние сме били първата държава, която ги е признала. 

30 г. не съм се уморил да повтарям, че

добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност, достойнство и интереси.

Ние, за разлика от Македония, явно

искаме повече от Скопие тя да бъде част от ЕС,

коментира Каракачанов.

Според него отделните европейски държави защитават своите интереси. Международният натиск върху страната ни да не спира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС е нереден.

Не може няколко европейски държави, наши партньори, да искат държава членка

да се откаже от своя национален интерес в полза на държава кандидат-член.

Такъв парадокс няма никъде по света, добави той.

Вицепремиерът коментира, че страната ни няма претенции относно това как ще наричат езика си или националността си.

Ако ти си решил да изграждаш някаква нова национална идентичност, бъди така добър да не го правиш за сметка на кражба на българската история. Чрез фалшифициране на българската история да култивираш чувството на омраза към България, възмути се министърът на отбраната. 

Каракачанов обясни, че държавата ни иска в анекс към Договора за добросъседство да бъде записано:

  • Решаване на историческите спорове
  • Промяна на учебниците по история
  • Отказ от малцинствени претенции

Наименованието „Северна Македония“ касае само територията на Република Северна Македония, а не територията на съседни държави, респективно България. Желаем още да бъде записано, че в бъдеще, по никакъв повод, РС Македония няма да предявява малцинствени права, спрямо населението на Република България, каза още вицепремиерът.

Министърът на отбраната коментира още обвиненията на Москва, че страната ни, заедно с Румъния, разполагат оръжия за нападение в Черно море.

Той категорично отхвърли тази теза и коментира, че България не модернизира армията си с цел нападение, а да защитава териториалната цялост. 

Обещано и изпълнено

При предишното гостуване на Красимир Каракачанов в „Лице в лице“ водещата Цветанка Ризова поиска при следващото му интервю той да провери защо ресторант „Осемте джуджета“ се охранява от служители на МВР. Днес той отговори, че е проверил. 

Няма преднамереност в присъствието на полицията там – под формата на това да охраняват някакви седем джуджета или някакви заведения. Според МВР това е част от тяхното регулярно изпълнение на служебните задължения в един регион на София, каза той и добави, че няма основания да не вярва на полицията.

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари