Начало Блог Карлос Контрера: Абсурдна ситуация пред Президентството - епизод пореден в страната на...

Карлос Контрера: Абсурдна ситуация пред Президентството – епизод пореден в страната на чудесата

Има десетки, ако не дори и стотици дела срещу Столична община във връзка с получени травми на граждани в резултат от неизправности при инфраструктурата, което показва че или контролът е изключително занижен, или се действа само когато се получи сигнал. В двете ситуации това не е добре за публичната среда, не е добре и за гражданите, защото се стига до нелепи ситуации като този от събота пред Президентството. Това коментира пред Фокусобщинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Чист късмет е, че в автомобила на пасажерското място отпред не е имало човек, защото това парче желязо, което се е откъртило можеше да нанесе тежки травми, включително и такива несъвместими с живота. Това ни отвежда до една абсурдна ситуация – някой да загине пред Президентството на Република България от капак на линеен отводнител, за това си позволих да определя случващото се като „Епизод пореден в страната на чудесата. Притеснява ме най-много липсата на публична реакция от институциите, защото за съжаление подобни инциденти се случват в София и в цяла България, обясни Контрера.

Той подчерта кой е основният проблем с тази инженерна инфраструктура:

Говорим за два типа шахти – едните са водосборните, в случая пред Президентството става въпрос за т.нар. линеен отводнител, който не беше и почистван, което говори и за това как сметоподдържаща фирма си върши работата. Има много проблеми и с т. нар. колектори – всички онези капаци, които виждаме по пътното платно, но повече по тротоарите, и са в незадоволително състояние. Едни направо липсват, други са изпочупени, трети не са поставени достатъчно добре – стърчат ръбове, парчета арматури и т.н. – една трагична картина.

Според общинския съветник от ВМРО това се дължи на липсата на системна грижа от администрацията, която да провежда контрол ежемесечно на състоянието на шахтите. Няма как да се разчита само на подени сигнали от гражданите. В приемните на общинските съветници от ВМРО и централата на партията може би в топ 3 на проблемите, за които се получат сигнали са свързани именно с капаците на шахтите, заедно с проблеми с осветлението и дупки по пътната мрежа. Това е една от темите, която буди недоволството в абсолютно всички квартали на София, добави Контрера.

Въпреки това той изтъкна, че в СОС спорадично се подема темата:

Имахме сериозни дебати със „Софийска вода“ по темата за водосборните шахти. Оказва се, че „Софийска вода“ отговаря за хоризонталната канализация, а за вертикалната, т.е. там, откъдето се оттичат водите – отговорността е на сметопочистващите фирми. Именно там се къса връзката и ние непрекъснато имаме случаи на запушени шахти, шахти, които не могат да поемат повърхностните води, съответно се стига до наводняване на частни имоти, спорове, обвинения от гражданите с основание.

Според него трябва да се положат системни усилия и контрол:

За да може проблемът с тези прословути капаци веднъж за винаги да бъде решен. Любопитен съм дали след инцидента пред Президентството Столична община ще изпрати ремонтната фирма да подменят линейните отводнители или ще си остане това, което е в момента. 

Що се касае до линейните отводнители пред Президентството – там задължението е на Столична община, тъй като това е част от пътната и отводнителната инфраструктура на публичните площи, когато обаче говорим за колекторите, там, където минават кабелите на БТК, електроразпределение – шахтите, които се поддържат от „Топлофикация“ и т.н. самите експлоатационни дружества трябва трябва да се грижат всичко да бъде изправно, но и при нередности – те да ги отстраняват. Ето тази ситуация понякога създава проблеми, защото минава много дълго време преди една, наглед лека нередност, да бъде отстранена, обясни общинският съветник от ВМРО.

Той заяви, че е подготвил писмо до кмета на Столична община и то ще бъде внесено в деловодството на Общината:

Моята идея е в 24-те района на столицата със заповед на кмета, да се създадат нарочни комисии от експерти, на терен да се обследват всички шахти, капаци, да се види какво е текущото състояние и там, където има проблеми да се дават предписания и нередностите да се отстраняват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл >>>

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари