Начало Блог Карлос Контрера: Ако имаме грам национално самочувствие – няма да търпим паметник...

Карлос Контрера: Ако имаме грам национално самочувствие – няма да търпим паметник на чужда армия, която и да е тя

Паметникът на съветската армия е паметник на чужда армия, нахлула и окупирала България. Ако имаме грам национално самочувствие – няма да търпим паметник на чужда армия, която и да е тя.

Това заяви в ефира на България 24 общинският съветник от ВМРО и председател на „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Той поясни, че в случая става дума не за руската, а за съветската армия. Знаете, че Червената армия преди Втората световната война, преди да нахлуе у нас, е изтребила руската царска армия и офицерите. Така че няма тъждество между тези две армии, това е историческата обосновка, посочи Карлос Контрера.

Разговорът за преместването, демонтирането, премахването на паметника на съветската армия е с давност 30 години. Време, в което са се сменили не един и двама кметове на София – уж от „десницата“, но в крайна сметка паметникът не е демонтиран. Имало и десни правителства, които са можели да действат, но не са го направили – например правителствата на Костов и на Борисов. Очевидно не е имало воля, а се е разигравала някаква мимикрия – това трябва да е ясно на гражданите, информира общинският съветник от ВМРО.

Контрера обясни и хронологията на последното решения на Столичния общински съвет относно паметника:

Преди 3 години ДБ внесе доклад, който предлагаше едно пожелателно решение за преместване на паметника. ГЕРБ 3 години го бламираха, блокираха, криха, искаха становище от кого ли не. До момента, в който очевидно по някаква външнополитическа причина Борисов „не го стегна чепика“ и каза да махнат паметника. И на следващата седмица докладът се появи на сесията!

Така написан проектът за решение едва ли ще произведе очаквания ефект – едва ли ще бъде махнат паметника на съветската армия. В точка първа се възлага на кмета на общината да поиска от областния управител да премести монумента, защото той е държавна собственост. В точка 2 се предлага на областния управител да предприеме действия по преместването. Т.е. дотук сме в рамките на пожеланието. Единствената конкретика е в т. 3 от решението – възлага се на главния архитект да промени градоустройството на Княжеската градина, за да може това пространство да се осмисли по нов начин и 4-то – там ще се сложи някаква табела, обясни още той.

Контрера заяви, че обществото е разделено и по тази тема – за и против премахването на паметника на съветската армия.

Паметникът на американските летци на ул. „Козяк“, които са бомбардирали София, е белег на същата сервилност пред силния на деня, категоричен е Контрера.

На мястото на паметника на съветската армия трябва да се направи един мемориал с образите на хановете – създатели на българската държава. Това бе предложението на ВМРО в Столична община. Срещу това предложение гласуваха от ДБ и БСП, а от ГЕРБ повечето се въздържаха, защото чакат Борисов какво ще нареди по телеграфа, заяви общинският съветник.

Карлос Контрера е на мнение, че областният управител, който е под влияние на президента Радев, няма да премести паметника на съветската армия.

Видео >>>

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари