Начало Народно събрание Карлос Контрера: В НС трябва да се правят тестове за алкохол и...

Карлос Контрера: В НС трябва да се правят тестове за алкохол и наркотици!

Предложението е внесено в деловодството с искане за промяна в правилника за дейността на парламента

Мярката се явява крайно наложителна поради засилващите се всеобщи съмнения, че народни представители вземат решения, участват в заседания, изказват се и гласуват под въздействието на вещества, които променят поведението и реакциите им, мотивира предложението си председателят на групата общински съветници в СОС Карлос Контрера.

Темата с тестовете за алкохол, наркотици и техните аналози стана особено актуална след масовите проверки на шофьорите, които показаха притеснително висок процент на положителни проби. В момента тече акция и сред служителите на МВР, като това се предвижда да стане задължителна мярка с промяна на вътрешните правила на министерството от 2023 г.

В тази връзка е особено важно най-висшият орган в държавното управление да провежда своите заседания в условията на пълна (физическа и психическа) адекватност на своите членове. Именно поради зачестилите напоследък неадекватни изказвания, поведение и реакции, някои от които на границата на девиантното поведение, психическите разстройства и крайната превъзбуда смятам, че е добре Народното събрание преди всяко заседание да осигури възможност за тестване на народните представители за употреба на алкохол и наркотични вещества и техните аналози, пише в мотивите си Контрера и допълва:

Изключително важно е насред тази епидемия от пияни и дрогирани водачи на МПС Народното събрание като висша държавна институция и върховен орган в Република България да даде ясен и еднозначен знак, че не толерира под никаква форма употребата на наркотични или упойващи вещества, особено по време на своята работа.

За улеснение на работата на Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание общинският съветник от ВМРО е изготвил и конкретни текстове, които да залегнат в него.

Чл. 42, ал. 4. Преди всяко заседание народните представители дават проба за употреба на алкохол и наркотични вещества или техни аналози.

Ал. 5. Редът, начинът по организацията на тестването по ал. 4 се определят със заповед на Председателя на Народното събрание.

Ал. 6. Разходите за тестването по ал. 4 са за сметка на бюджета на Народното събрание.

Във връзка с предложената поправка в чл. 42 предлагам и да бъде допълнено като основание за санкциониране на народен представител в Раздел III „Парламентарно поведение“ текст, както следва:

Чл. 152, ал. 3. (нова) Народен представител, за когото е установено употреба на алкохол или наркотични вещества и техните аналози по реда на чл. 42 се отстранява от заседание по реда на чл. 153.

Писмото си Карлос Контрера е адресирал и до председателя на 48-ото НС Вежди Рашидов.

Прилагаме и пълния текст на предложението:

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

ДО

Временната комисия за изработване не проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Карлос Контрера – заместник-председател на ПК „Обществен ред и сигурност“ при Столичен общински съвет

относно: промени в Правилника за организация и дейността на Народното събрание и въвеждане на тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества и техни аналози

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми дами и господа членове на Временната комисия,

Предлагам Ви в хода на работата и обсъждане на промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание чрез записване на нови текстове народните представители да отговорят на високите обществени очаквания за тяхната работа, морал и поведение. В тази връзка особено е актуална темата за употребата на алкохол и наркотични вещества и техните аналози. Данните, които вече почти ежедневно се оповестяват от МВР за резултатите от проверки за употреба на алкохол и наркотици на водачи на МПС, са показателни. Отделно от това в момента в структурите на МВР се прилагат тестове за употреба на наркотични вещества и техните аналози на служители, които дават дежурства. В тази връзка е особено важно най-висшият орган в държавното управление да провежда своите заседания в условията на пълна (физическа и психическа) адекватност на своите членове. Именно поради зачестилите напоследък неадекватни изказвания, поведение и реакции, някои от които на границата на девиантното поведение, психическите разстройства и крайната превъзбуда смятам, че е добре Народното събрание преди всяко заседание да осигури възможност за тестване на народните представители за употреба на алкохол и наркотични вещества и техните аналози. Мярката се явява крайно наложителна поради засилващите се всеобщи съмнения, че народни представители вземат решения, участват в заседания, изказват се и гласуват под въздействието на вещества, които променят поведението и реакциите им.

Не бива да се пропуска и фактът, че в хода на предизборната кампания кандидат за народен представител беше уличен в управление на МПС след употреба на наркотични вещества. В този смисъл логично и с голяма доза вероятност има народни представители, които употребяват подобни субстанции, след като сред кандидатите има такива.

Изключително важно е насред тази епидемия от пияни и дрогирани водачи на МПС Народното събрание като висша държавна институция и върховен орган в Република България да даде ясен и еднозначен знак, че не толерира под никаква форма употребата на наркотични или упойващи вещества, особено по време на своята работа.

Ето защо предлагам като първа стъпка в посока осигуряване на тестване да се измени чл. 42 от действащия Правилник за организацията и работата на Народното събрание и да се създадат следните нови алинеи:

Чл. 42.

Ал. 4. Преди всяко заседание народните представители дават проба за употреба на алкохол и наркотични вещества или техни аналози.

Ал. 5. Редът, начинът по организацията на тестването по ал. 4 се определят със заповед на Председателя на Народното събрание.

Ал. 6. Разходите за тестването по ал. 4 са за сметка на бюджета на Народното събрание.

Във връзка с предложената поправка в чл. 42 предлагам и да бъде допълнено като основание за санкциониране на народен представител в Раздел III „Парламентарно поведение“ текст, както следва:

Чл. 152, ал. 3 (нова) Народен представител, за когото е установено употреба на алкохол или наркотични вещества и техните аналози по реда на чл. 42 се отстранява от заседание по реда на чл. 153.

Моля предложението да бъде разгледано и подложено на гласуване в рамките на процедурата по приемане на изменение и допълнение или нов Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

С уважение:

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари