Начало По места Карлос Контрера в подкрепа на протеста на хората с увреждания

Карлос Контрера в подкрепа на протеста на хората с увреждания

Абсолютен геноцид е да оставиш човек с увреждания без минимален доход, смята общинският съветник

Общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера се обяви в подкрепа на справедливите искания на хората с увреждания. Днес те протестират, защото държавата ги изостави и създаде още по-големи проблеми, вместо да реши старите.

На протеста виждам лица на познати, та дори на приятели и съмишленици, с които в годините сме работили по общински теми. Днес те са на своя справедлив протест, като исканията им са съвсем разумни. Става дума за съдбините на десетки хиляди и на техните семейства в цяла България, посочва Карлос Контрера.

Той споделя исканията им, за да разберат повече хора за справедливата кауза на протеста:

1. Достъп до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната. Незабавно въвеждане на правото на пациентите да избират заедно с лекуващите си лекари собствената терапия, защото наложеното от МЗ в годините като шаблон води до допълнително усложнение в много казуси. Не всяко тяло реагира на наложеното с протокола лечение.

2. НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания и с наше участие, а не според „нечие“ мнение. Касае всички редки заболявания и МС. МГ, лупус и други. Незабавна промяна по работата с доставките на медикаменти и планирания внос. Недопускане на спиране и липсва на инсулини за диабетиците и поддържащите медикаменти за епилепсия.

3. Достъп до нови методи на лечение. Имуноглобулинови терапии и плазмафереза.

4. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Сроковете да одобрение от НЗОК да бъдат сведени до минимум.

5. Хората, освидетелствани от ТЕЛК, да не губят правата си след всяка нова наредба.

Незабавно обнародване на НМЕ във формата, която беше гласувана на Националния съвет на ХУ. Автоматично служебно обработване на документацията на хората изпаднали от системата поради действащата към момента наредба. Незаконосъобразно е да се нанасят промени след гласуване на НСХУ.

6. Придобилите право на чужда помощ да не я губят в интервалите от комисия до комисия. (веднъж седнал на количката или изпадвал в зависимост от чужда помощ и обгрижване не може да остава без такава грижа за месеци, както е в момента)

7. Личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея. (професионална)

8. Без спиране на социалния минимум във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. На този етап хиляди хора с увреждане сме без доход! И броя продължава да расте. Или подсигуряване на минимално плащане към база проценти на ЕР към момента.

9. Подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите, работещи в комисиите на ТЕЛК. И обновяване на екипите със специалисти. Управата на всяка болница е длъжна да контролира комисиите, но на практика не е така. Всяка комисия работи по своя „волна програма“. Пълно уеднаквяване да дейността на комисиите на ТЕЛК. Законите в Република България са едни за всяка област.

10. Хора с увреждания от детска възраст, освидетелствани веднъж, да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение – пенсия по инвалидност. (абсурдно е на човек, навършил 18 години, с вродено умствено заболяване да се изисква стаж).

Като гражданин, като общински съветник напълно подкрепям исканията и смятам, че в 21 век е абсолютен геноцид да оставиш човек с увреждания без минимален доход, защото трябва да чака по бюрократични причини 6 месеца комисия, пише в заключение Карлос Контрера.

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари