Начало По места Карлос Контрера в подкрепа на протеста на хората с увреждания

Карлос Контрера в подкрепа на протеста на хората с увреждания

Абсолютен геноцид е да оставиш човек с увреждания без минимален доход, смята общинският съветник

Общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера се обяви в подкрепа на справедливите искания на хората с увреждания. Днес те протестират, защото държавата ги изостави и създаде още по-големи проблеми, вместо да реши старите.

На протеста виждам лица на познати, та дори на приятели и съмишленици, с които в годините сме работили по общински теми. Днес те са на своя справедлив протест, като исканията им са съвсем разумни. Става дума за съдбините на десетки хиляди и на техните семейства в цяла България, посочва Карлос Контрера.

Той споделя исканията им, за да разберат повече хора за справедливата кауза на протеста:

1. Достъп до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната. Незабавно въвеждане на правото на пациентите да избират заедно с лекуващите си лекари собствената терапия, защото наложеното от МЗ в годините като шаблон води до допълнително усложнение в много казуси. Не всяко тяло реагира на наложеното с протокола лечение.

2. НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания и с наше участие, а не според „нечие“ мнение. Касае всички редки заболявания и МС. МГ, лупус и други. Незабавна промяна по работата с доставките на медикаменти и планирания внос. Недопускане на спиране и липсва на инсулини за диабетиците и поддържащите медикаменти за епилепсия.

3. Достъп до нови методи на лечение. Имуноглобулинови терапии и плазмафереза.

4. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Сроковете да одобрение от НЗОК да бъдат сведени до минимум.

5. Хората, освидетелствани от ТЕЛК, да не губят правата си след всяка нова наредба.

Незабавно обнародване на НМЕ във формата, която беше гласувана на Националния съвет на ХУ. Автоматично служебно обработване на документацията на хората изпаднали от системата поради действащата към момента наредба. Незаконосъобразно е да се нанасят промени след гласуване на НСХУ.

6. Придобилите право на чужда помощ да не я губят в интервалите от комисия до комисия. (веднъж седнал на количката или изпадвал в зависимост от чужда помощ и обгрижване не може да остава без такава грижа за месеци, както е в момента)

7. Личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея. (професионална)

8. Без спиране на социалния минимум във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. На този етап хиляди хора с увреждане сме без доход! И броя продължава да расте. Или подсигуряване на минимално плащане към база проценти на ЕР към момента.

9. Подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите, работещи в комисиите на ТЕЛК. И обновяване на екипите със специалисти. Управата на всяка болница е длъжна да контролира комисиите, но на практика не е така. Всяка комисия работи по своя „волна програма“. Пълно уеднаквяване да дейността на комисиите на ТЕЛК. Законите в Република България са едни за всяка област.

10. Хора с увреждания от детска възраст, освидетелствани веднъж, да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение – пенсия по инвалидност. (абсурдно е на човек, навършил 18 години, с вродено умствено заболяване да се изисква стаж).

Като гражданин, като общински съветник напълно подкрепям исканията и смятам, че в 21 век е абсолютен геноцид да оставиш човек с увреждания без минимален доход, защото трябва да чака по бюрократични причини 6 месеца комисия, пише в заключение Карлос Контрера.

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари