Начало По места Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г.

Сигналът, подаден от председателя на групата общински съветници на ВМРО до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, е базиран на десетки разговори с жители на райони в столицата, които не са абонати на „Топлофикация-София“ и не разчитат за отопление на парното.

В писмото си Контрера настоява общината да гарантира нормалното топлоподаване на общинските училища и детски градини с локални системи.

Навлязохме в зимния сезон, а бюджетите на училищата са същите, както преди лавинообразния скок на цените на енергоносителите. Опасявам се, че столични училища могат да бъдат изправени пред криза с отоплението. Няма как разчетените средства в началото на 2022 г. да покриват разходите за отопление при тези цени на електроенергия, природен газ, парно, течни горива и пелети, пише в писмото си Контрера и допълва, че държавата очевидно не прави нищо, за да бъде подсигурено отоплението на учебните заведения.

Ето защо внесох и писмото до кмета на Столична община с настояване да бъде възложено на Дирекция „Образование“ и Дирекция „Финанси“ да извършат незабавно анализ за прогнозните разходи за отопление на училищата с локално отопление и те да бъдат съпоставени с разполагаемите според действащия бюджет финансови средства за всяко едно училище.

Председателят на групата общински съветници от ВМРО в София Контрера напомня също така, че този проблем е можел да бъде предотвратен от управлявалата до преди месеци четворна коалиция на ПП, ДБ, БСП и ИТН, но те не са направили нищо, за да подсигурят нормалното отопление на училищата и детските градини през зимата.

Ето част от аргументите на Карлос Контрера:

Внесох писмо до кмета на Столична община с настояване да се гарантира нормалното отопление на общинските училища с локално отопление. Навлязохме в зимния сезон, а бюджетите на училищата са същите, както преди лавинообразния скок на цените на енергоносителите. Опасявам се, че столични училища могат да бъдат изправени пред криза с отоплението. Няма как разчетените средства в началото на 2022 г. да покриват разходите за отопление при тези цени на електроенергия, природен газ, парно, течни горива и пелети. Учебните заведения с централно топлоснабдяване поне могат да разчитат за отоплението си на общинската „Топлофикация-София“. Има, обаче, такива с локално отопление, особено в по-крайните квартали и населени места в Столична община и за тях е моята тревога дали ще издържат целия отоплителен сезон. Държавата не си мръдна пръста поне да осигури дофинансиране за училищата и детските градини, за да имат средства да покрият по-високите очаквани разходи за отопление за учебните 2022/2023 г. Ето защо внесох и писмото до кмета на Столична община с настояване да бъде възложено на Дирекция „Образование“ и Дирекция „Финанси“ да извършат незабавно анализ за прогнозните разходи за отопление на училищата с локално отопление и те да бъдат съпоставени с разполагаемите според действащия бюджет финансови средства за всяко едно училище. Това ще даде пълна и точна картина дали има столични учебни заведения, които са в риск да не могат да разплатят разходите си за отопление за учебната 2022/2023 г. Бързото изготвяне на тези данни ще даде възможност при необходимост чрез коригиране на бюджета на Столична община да се предоставят допълнително средства на конкретни учебни заведения за покриване на увеличените разходи за отопление. Ако държавата е абдикирала, то общината не е.

Смятам, че настоящото предложение следва да бъде разгледано спешно, защото отоплителният сезон започна, а в същото време има риск учебните заведения да не получат актуализация на финансирането си що касае отоплението и текущата поддръжка, предвид и факта, че в Народното събрание се обсъжда финансова рамка за държавен бюджет за 2023 г. същата като за 2022 г. Това поставя под риск отоплението на учебни заведения и създава предпоставки в някои от тях да се наложи принудителна ваканция поради невъзможност да се постигнат минималните температури в учебните кабинети и стаи за нормален образователен процес.

Припомням, че напук Четворната коалиция, управлявала до август тази година, не пожела да извади училищата от свободния пазар на електроенергия, не им осигури дофинансиране за по-високите цени на горивата и енергоносителите, а съставлявалите я субекти продължават да се инатят на всяко предложение в тази посока от общините. Политиката си е политика, но образованието на българските деца е по-важно!

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари