Начало По места Карлос Контрера: Има сили, които искат да провалят отварянето на Витоша

Карлос Контрера: Има сили, които искат да провалят отварянето на Витоша

На последното заседание на Столичния общински съвет се разгледа доклад, според който Столична община възлага за сумата до 50 000 лв. независима техническа експертиза, която да установи може или не може Княжевският лифт да бъде възстановен по старите стъпки/фундаменти.

Общинският съветник от ВМРО и председател на политическа група „Патриоти за София“ Карлос Контрера е скептичен към този подход, тъй като назад в годините има изобилни документи, включително и официални становища на институции, които казват, че без промяна на плана за управление на Витоша, старите въжени линии няма как да се модернизират.

Така или иначе ГЕРБ и БСП възприеха този подход. Според мен той ни отдалечава от генералната цел – да бъде актуализиран плана за управление, така че да се модернизират всички въжени линии и да се осигурят нормални условия за спорт и туризъм, посочва Контрера.

Ето какво заяви той по време на заседанието:

Макар Общината да не е водещ участник в тези процеси, все пак трябва да преценим какъв е начинът да спомогнем Витоша да бъде отворена. Трябва най-екологичният транспорт да бъде модернизиран, възстановен – говорим за въжените линии. В този смисъл нека моето изказване да не се възприема като някаква критика срещу предложението на госпожа Фандъкова, която има своите виждания. Знаете, че аз имам по-различен поглед върху нещата и разбирания за това как би трябвало да действаме като орган на местната власт в тази ситуация. Аз не мисля, че с настоящия доклад и с настоящото предложение ние ще успеем да решим конкретно въпроса за Княжевския лифт. Да, предлага се да бъде извършено едно независимо проучване, но в крайна сметка според мен то ще ни отведе до поредната задънена улица.

Казвам го не за друго, а защото, както знаете, колеги, има официални становища от лятото на 2018 година. Те са в резултат на много задълбочена работа на институции – Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Министерство на околната среда и водите, включително с участието на представители на Направление „Архитектура и градоустройство“, включително с участие на представители на общинския съвет. Имаше една работна група, която по отношение на разглеждането на въпроса с модернизацията на въжените линии излезе с много интересен доклад, в който се посочва, че всеобхватната и единствено възможната правилна стъпка е да се тръгне към промяна на плана за управление. Между другото, приетият през 2005 година план за управление към настоящия момент е изтекъл, а и е пълен с противоречия. Това пише в доклада на тази работна група.

В общинския съвет ние водихме дебат да вземем решение и да поискаме като заинтересована страна да започне промяна в плана с цел неговото актуализиране. Защото ако това за Княжевския лифт е вярно, това, което предлага и кмета, защо то не се случва с държавния влек „Заека“ например? Тоест в момента ние се опитваме да постигнем някакво частично решение, но в себе си аз не съм убеден, че тази инициатива ще се увенчае с успех, защото който е изследвал задълбочено темата, знае, че има и открити, и скрити фактори, които имат пряк интерес планината да не бъде отворена, да не се модернизират въжените линии.

Има сили, които желаят държавата и общината да се провалят в опитите си да отворят Витоша за столичани и гостите на града. Някои от тези лица и организации са добре известни, други не толкова, но за мен по-скоро трябва да използваме и настоящата точка, настоящия доклад като начало на един хубав дебат за това как да решим не само въпроса с Княжевския лифт, но и въпроса с другите въжени линии.

Аз съм категоричен и това е устойчива позиция на групата на Патриотите – Витоша трябва да бъде отворена, за да се ползва от всички нас.

Благодаря Ви.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: С меката си позиция ДБ защитава коминтерновските тези за Македония

Ердоган се връща на бял кон в българската политика заради промените в Изборния кодекс, възмути се организационният секретар на ВМРО

Доц. д-р Милен Михов: БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ са онази силна десница, която трябва да държи изправен българския кораб

Както преди, и сега, външни държави чертаят нашата бъдеща и настояща съдба. „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ са единствената преграда...

Ангел Джамбазки: ГЕРБ да преосмислят новата си позиция за Северна Македония

Заев организира изключително агресивна офанзива с цел да накара западните правителства да окажат натиск на България - напълно неевропейско, напълно непочтено и...

Красимир Каракачанов: Искаме родина, в която нашите деца живеят свободно, а не като малцинство

Ние сме си спечелили името на улицата с хората, а не в чужди посолства или съмнителни кръгове, сподели Ангел Джамбазки – водач...

Красимир Каракачанов: Призовавам Янев и Радев да се придържат към утвърдената държавна позиция и да не се подвеждат по манипулациите на Скопие!

За нас Македония и братята ни, които живеят на тази земя, винаги са били нещо много скъпо, те са част от нас

ВМРО: Каракачанов не е осъден!

ПОЗИЦИЯ НА ВМРО ОТНОСНО ФАЛШИВИТЕ МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ, ЧЕ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ Е ОСЪДЕН ЗА НАСАЖДАНЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА Атаките на...

Македония – кървящата рана в българското сърце

Ние нямаме претенции към периода след 1944 г. Никакви! Над 200 хиляди българи са загинали във войните за...

Коментари