Начало Блог Карлос Контрера: Искат ли управляващите общините да катастрофират?

Карлос Контрера: Искат ли управляващите общините да катастрофират?

Столичният транспорт трябва да се подпомогне

Проблемът с транспорта в София не е от 2022 г., а от поне 2 години. Заради пандемията системата на градския транспорт е натрупала дефицит от 149 млн. лева. Столичната община нееднократно е поставяла въпроса за подпомагане от страна на държавата, но до този момент няма положително решение.

На последното заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 23 юни беше приета Икономическата рамка на обществения градски транспорт в София. 

Заради дефицита нормалното пътуване в столичния транспорт – като приходи, линии и разписание, не е гарантирано. Твърде е вероятно да се наложи превозните средства да се намалят и разредят във времето.

Пред Радио София Карлос Контрера – председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС, разказа, че с писмо до кмета от кабинета на министъра на финансите Асен Василев (в момента в оставка) са поискали от общината да се направи анализ за социално поносимост на цената на билетите за пътуване в столичния обществен транспорт и да ги увеличи за повече приходи в системата. В друго писмо от кабинета Петков е поставено условие за реформи в системата.

Управляващите бягат от големия разговор за транспорта въобще, в цялата страна. Вероятно искат общините да катастрофират по тази и по други теми. В политическата сметка на новите партии не влиза помагането на общините, но там не са само хора на ГЕРБ, отбеляза Контрера.

Той подчерта, че твърдението, че не се правят реформи е фалшива новина. В 2 писма този месец – до Министерския съвет и до Народното събрание, председателят на транспортната комисия в СОС е обяснил за направените промени в маршрути, разписания и разходите, както и повишените цени на енергоносителите.

Контрера допълни, че все пак не е взето решение за поскъпване на билета за градския транспорт, за да не се получи отлив от пътуващите. Все още не е възстановен пътникопотокът от 2019 г. (до 85% от тогавашните нива е), а поносимата цена ще кара по-малко софиянци да пътуват с лични автомобили и това ще пази въздуха по-чист.

Общинският съветник от ВМРО припомни, че с промени в крайградските автобусни линии (№ 42, 59, 63, 66) е постигнато увеличение на пътникопотока от 20% до 7 пъти.

Повече хора биха пътували в обществения градски транспорт, но търсят бързина, ефективност, комфорт, каза още Контрера.

Цялото интервю чуйте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари