Начало Новини Карлос Контрера: МОН да провери кой и какво чете на децата в...

Карлос Контрера: МОН да провери кой и какво чете на децата в училище

Нужен е дебат относно кой и как може да влиза в учебните заведения и процес

Сигнал до Министерството на образованието по повод скандала с детската книжка „Да пробудиш драконче“ бе внесен от общинския съветник и председател на „Патриоти за София“ Карлос Контрера.

Родители от Хасково алармираха, че по инициативата „Разказвачът на приказки“, подкрепена от МОН и Държавна агенция за българите в чужбина на 4-ти и 5-и клас, е четена въпросната книга. Цитатът, който разбуни духовете, е „изобщо не се чукахме онази вечер“ и „Ти се събуди и ми го пъхна“. Книгата е определена от критиката като етнофентъзи, но въпросът е подходяща ли е за подрастващи, особено за 4-ти и 5-и клас?

Благодарение на този скандал разбираме, че МОН и Регионалните инспекторати по образованието не следят и не са запознати какво точно се чете на децата в училище по програмата „Разказвачът на приказки“. Това е изключително притеснително, защото очевидно държавата не се интересува какво се случва в българските училища и как се предлага на вниманието на учениците, пише Контрера в писмото си и добавя:

Според мен следва да има някакви правила и контрол какво, на кого и как се чете и предоставя като литература в училище. Очевидно темата за чукането и пъхането (сексуалните отношения) не са подходящи за 4-ти клас, а и надали е в полза на сексуалното образование в училище нещата да се свеждат до чукане и пъхане. Нека МОН да възложи проверка и да се установи защо това е допуснато. Нещо повече – да се вземат мерки подобни изцепки да не се случват занапред.

Случаят повдига редица въпроси какво точно има в учебното съдържание, какво се предлага като допълнителна литература за четене и какво точно правят НПО-тата в образованието. Както се оказва, без дори да е прегледан материалът, той се вкарва в учебния процес. Този разговор е доста закъснял, но трябва да бъде проведен. Нужна е една широка обществена дискусия по тази тема кой и как може да влиза в учебните заведения и да става част от образователния процес. Хилядите проекти и проектчета, ежегодно реализирани в българските училища, вероятно крият и други подобни „изненади“.

Цялото писмо на Контрера към служебния министър на образованието вижте тук >>>

ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРОФ. Д-Р САШО ПЕНОВ

СИГНАЛ

от Карлос Контрера – общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: възлагане на проверка по изпълнението на национална инициатива „Разказвачът на приказки“

Уважаеми проф. Пенов,

Родители от Хасково алармираха, че по инициативата „Разказвачът на приказки“, подкрепена от МОН и Държавна агенция за българите в чужбина, на 4-ти и 5-и клас е четена въпросната книга „Да пробудиш драконче“. Без да давам оценки за литературната ѝ стойност смятам, че съдържа послания, които не са подходящи за аудитория от деца в 4-ти или 5-и клас. Цитатът, който разбуни духовете, е „изобщо не се чукахме онази вечер“ и „Ти се събуди и ми го пъхна“. Книгата е определена от критиката като етнофентъзи, но въпросът е подходяща ли е за подрастващи, особено за 4-ти и 5-и клас.

Благодарение на този скандал разбираме, че МОН и Регионалните инспекторати по образованието не следят и не са запознати какво точно се чете на децата в училище по програмата „Разказвачът на приказки“. Това е изключително притеснително, защото очевидно държавата не се интересува какво се случва в българските училища и как се предлага на вниманието на учениците.

Според мен следва да има някакви правила и контрол какво, на кого и как се чете и предоставя като литература в училище. Очевидно темата за чукането и пъхането (сексуалните отношения) не са подходящи за 4-ти клас, а и надали е в полза на сексуалното образование в училище нещата да се свеждат до чукане и пъхане. Предлагам МОН да възложи проверка и да се установи защо това е допуснато. Нещо повече – да се вземат мерки подобни изцепки да не се случват занапред. Отправям сигнала в качеството си на общински съветник, тъй като на територията на Столична община училищата са над 180 (включително частните), а след публикации в медиите родители ми задават въпроса случват ли се подобни неща и в столичните училища.

Случаят повдига редица въпроси какво точно има в учебното съдържание, какво се предлага като допълнителна литература за четене и какво точно правят НПО-тата в образованието. Както се оказва, без дори да е прегледан материалът, той се вкарва в учебния процес. Този разговор е доста закъснял, но трябва да бъде проведен. Нужна е една широка обществена дискусия по тази тема кой и как може да влиза в учебните заведения и да става част от образователния процес. Хилядите проекти и проектчета, ежегодно реализирани в българските училища, вероятно крият и други подобни „изненади“.

С цел изясняване на фактите предлагам чрез системата на регионалните инспекторати по образование да се извърши проверка и обществото да бъде запознато с данните, защото е изключително притеснително, ако действително няма правила и всеки може под формата на извънкласни занимания или открит урок да чете каквото му хрумне на подрастващите.

18.04.2023 г.                                                     С уважение:

гр. София

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари