Начало Блог Карлос Контрера: Няма как да очакваме висока духовност и култура, ако децата...

Карлос Контрера: Няма как да очакваме висока духовност и култура, ако децата от рано не бъдат запленени

Карлос Контрера бе гост в предаването „Пресечна точка“ по НОВА. Контрера е водач на листата на ВМРО – Българско национално движение за 24 МИР София.

Култура

Съболезнования към близките на Татяна Лолова – България загуби голям талант, обърна се в началото на предаването Контрера и допълни:

На първо място като общество трябва да осмислим отношението си към хората в държавата. Есенцията на нацията е есенцията на държавата. Дали не станахме прекалено консуматори и забравихме за духа? Нека не ограничаваме културата само до артистите. Ние сме древна държава, културата ни е многопластова и по отношение на историческата памет и по отношения на езика.

За три десетилетия не направихме много – не само че не пазим което имаме, но и не го развиваме. Не бива хора като Татяна Лолова да бъдат забравени, категоричен е той.

Доколкото творчеството е емоционална дейност на човек с дарба, то държавата трябва да му даде възможност да твори, но и да му създаде условия да съществува, смята Контрера.

Колко държава да има в културата? Опасно е държавата да се меси пряко. Защото може да превърне изкуството в пропаганда. Според мен изключително интересни теми за обществото са – културно-историческото, архитектурното наследство. Как да съхраняваме и спасим тези сгради? Немалка част от тях са частна собственост. Държавата да влезе в ролята на пазител да опазва това архитектурно наследство. Макар и частна собственост, тези сгради носят дух и послание за цялото общество, заяви водачът на листата на ВМРО за 24 МИР София.

Имаме прекрасни обекти, за които никой не е чувал. Трябва да се работи за популяризирането им. В контекста на пандемията културно-историческият туризъм е начин за ограничаване на ефекта от спадналия поток от чужди туристи. Това би довело до привличане на нови туристи, каза Контрера.

Министерство на образованието да вземе решение – за учениците, подрастващите – те нямат сега досег с музеи, галерии, исторически паметници. В други държави имат подробно разработени програми – от малки децата посещават по график такива обекти. Запознават се с творци. Няма как да очакваме висока духовност и култура, ако децата от рано не бъдат запалени по това. Училището не е само за трупане на знание, то е и социализация, и възпитание, категорично заяви Карлос Контрера.

Енергетика

Енергетиката е свързана с националната сигурност. Тук плановете са два – енергетиката като индустрия и държавна политика. Другото е крайният потребител какво получава накрая на веригата. Трябва да се говори за качеството на услугите, поясни кандидатът на ВМРО

Карлос Контрера разви позицията на ВМРО – за изграждането на АЕЦ „Белене“. Безспорно е, че това е посоката на развитие на индустрията, защото ще ни трябва все повече енергия. Атомната енергетика е чиста и безопасна. Не бива да се отказваме – би било политическа и икономическа грешка, предупреди той. Политикът обяви също, че ВМРО е и за допълнителната площадка в АЕЦ „Козлодуй“.

По отношение на „Зелената сделка“ водачът на ВМРО в 24 МИР София заяви, че тя е лабораторен експеримент и заплашва европейските държави. Трябва да си дадем сметка, че с изключване на мощности – като например въглищата, то няма как само с ВЕИ да се развие конкурентна на другите енергия.

Качеството на услугата за потребителите – има системен проблем с различните оператори. Силно социално недоволство има заради некачествената услуга. Има цели населени места, които страдат от некачествените услуги на енергийните оператори. Правят ли ЕРП-тата достатъчно инвестиции за да издържи мрежата и къде е КЕВР и не следи, запита той. Тези доставчици трябва да бъдат принудени да инвестират в слабите точки по мрежата.

Екология

Електрификация на обществения транспорт – да продължи тази програма. Да се финансира закупуването електробуси, тролеи и трамваи  – това би било решение за София. Ремонт и изграждане на нова мрежа. От програмата за електрификация могат да се възползват много български общини, за да имаме по-екологични и нови средства за транспорта. Трябва да продължи и газификацията. Това биха били реални мерки в екологията, заяви Контрера.

А по отношение на питейните води Контрера отговори, че  не трябва да има язовири без стопанин. Нуждаем се от строеж на язовири за питейни нужди.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Коментари