Начало Блог Карлос Контрера: Няма как да очакваме висока духовност и култура, ако децата...

Карлос Контрера: Няма как да очакваме висока духовност и култура, ако децата от рано не бъдат запленени

Карлос Контрера бе гост в предаването „Пресечна точка“ по НОВА. Контрера е водач на листата на ВМРО – Българско национално движение за 24 МИР София.

Култура

Съболезнования към близките на Татяна Лолова – България загуби голям талант, обърна се в началото на предаването Контрера и допълни:

На първо място като общество трябва да осмислим отношението си към хората в държавата. Есенцията на нацията е есенцията на държавата. Дали не станахме прекалено консуматори и забравихме за духа? Нека не ограничаваме културата само до артистите. Ние сме древна държава, културата ни е многопластова и по отношение на историческата памет и по отношения на езика.

За три десетилетия не направихме много – не само че не пазим което имаме, но и не го развиваме. Не бива хора като Татяна Лолова да бъдат забравени, категоричен е той.

Доколкото творчеството е емоционална дейност на човек с дарба, то държавата трябва да му даде възможност да твори, но и да му създаде условия да съществува, смята Контрера.

Колко държава да има в културата? Опасно е държавата да се меси пряко. Защото може да превърне изкуството в пропаганда. Според мен изключително интересни теми за обществото са – културно-историческото, архитектурното наследство. Как да съхраняваме и спасим тези сгради? Немалка част от тях са частна собственост. Държавата да влезе в ролята на пазител да опазва това архитектурно наследство. Макар и частна собственост, тези сгради носят дух и послание за цялото общество, заяви водачът на листата на ВМРО за 24 МИР София.

Имаме прекрасни обекти, за които никой не е чувал. Трябва да се работи за популяризирането им. В контекста на пандемията културно-историческият туризъм е начин за ограничаване на ефекта от спадналия поток от чужди туристи. Това би довело до привличане на нови туристи, каза Контрера.

Министерство на образованието да вземе решение – за учениците, подрастващите – те нямат сега досег с музеи, галерии, исторически паметници. В други държави имат подробно разработени програми – от малки децата посещават по график такива обекти. Запознават се с творци. Няма как да очакваме висока духовност и култура, ако децата от рано не бъдат запалени по това. Училището не е само за трупане на знание, то е и социализация, и възпитание, категорично заяви Карлос Контрера.

Енергетика

Енергетиката е свързана с националната сигурност. Тук плановете са два – енергетиката като индустрия и държавна политика. Другото е крайният потребител какво получава накрая на веригата. Трябва да се говори за качеството на услугите, поясни кандидатът на ВМРО

Карлос Контрера разви позицията на ВМРО – за изграждането на АЕЦ „Белене“. Безспорно е, че това е посоката на развитие на индустрията, защото ще ни трябва все повече енергия. Атомната енергетика е чиста и безопасна. Не бива да се отказваме – би било политическа и икономическа грешка, предупреди той. Политикът обяви също, че ВМРО е и за допълнителната площадка в АЕЦ „Козлодуй“.

По отношение на „Зелената сделка“ водачът на ВМРО в 24 МИР София заяви, че тя е лабораторен експеримент и заплашва европейските държави. Трябва да си дадем сметка, че с изключване на мощности – като например въглищата, то няма как само с ВЕИ да се развие конкурентна на другите енергия.

Качеството на услугата за потребителите – има системен проблем с различните оператори. Силно социално недоволство има заради некачествената услуга. Има цели населени места, които страдат от некачествените услуги на енергийните оператори. Правят ли ЕРП-тата достатъчно инвестиции за да издържи мрежата и къде е КЕВР и не следи, запита той. Тези доставчици трябва да бъдат принудени да инвестират в слабите точки по мрежата.

Екология

Електрификация на обществения транспорт – да продължи тази програма. Да се финансира закупуването електробуси, тролеи и трамваи  – това би било решение за София. Ремонт и изграждане на нова мрежа. От програмата за електрификация могат да се възползват много български общини, за да имаме по-екологични и нови средства за транспорта. Трябва да продължи и газификацията. Това биха били реални мерки в екологията, заяви Контрера.

А по отношение на питейните води Контрера отговори, че  не трябва да има язовири без стопанин. Нуждаем се от строеж на язовири за питейни нужди.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Последни Новини

Контрера: Спешно да се свика Съветът по сигурност към МС

Криминогенната ситуация ескалира безконтролно. Ще сложат ли Денков партиец за шеф на ДАНС? А и отново ставаме свидетели...

Ставаме свидетели на историческо национално предателство! Днес беше избрано правителство, което няма да служи на България

Това е правителство на „имунитетите“. Правителство на изплашени, бягащи от закона мъже, които поругаха свещените думи „Съединението прави силата“

Контрера към Фандъкова: Кой допусна да се прави пропаганда на гей парада?

Ползването на общинска собственост за подобна кампания е недопустимо, категоричен е общинският съветник от ВМРО Сигнал до кмета на...

Състезанието „Русезнание 2023“ излъчи своите победители

В понеделник следобед, 5 юни, в залата на Екомузея в Русе се проведе XVI издание на станалото традиционно за града състезание по...

Сиди: Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат, който се прави от една чужда държава у нас, а ние спим.

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Коментари