Начало Блог Карлос Контрера: Премиерът да свика Съвета по сигурността към МС

Карлос Контрера: Премиерът да свика Съвета по сигурността към МС

Ситуацията с бомбените заплахи в учебните заведения се усложнява, а държавата не прави нищо

Несериозно е директорите да проверяват за бомби и да преценяват профила на човека, който стои зад заканата

След като внесе предложение в Столичния общински съвет за извънредно заседание на Комисията по обществен ред и сигурност заради безпрецедентните масови заплахи за бомби в училища и университети през миналата седмица, заместник-председателят на ресорната комисия в София Карлос Контрера предлага да бъде свикан и Съветът по сигурност към Министерски съвет.

Според общинския съветник от ВМРО Контрера ситуацията вместо да се успокоява се задълбочава, а до момента липсват решителни действия от страна на службите за сигурност. Не е ясно налице ли е необходимата координация между различните държавни структури, дали те работят в синхрон и до къде е стигнало разследването за първите атаки, организаторите им, мотивите и причините.

Смятам, че категорично става дума за кибертероризъм. Най-вероятно структури извън страната целят дестабилизация, всяване на паника, вкореняване на чувство за страх и несигурност. Имахме няколко вълни на подобни атаки, в които се заплашва живота и здравето на деца и учители. Все още няма яснота за първопричината, мотивите, организаторите на този вид тероризъм. Първите актове отприщиха и вълна от имитатори, несвързани със сигурност с началото на тази, да я наречем, кампания. Може би това е била една от подцелите – да се създаде тренд, мода един вид, за да ескалират нещата“, аргументира се Карлос Контрера.

Според него реакцията на МВР е била тествана и когато се вижда, че реално вътрешното министерство не се справя, това сгъстява черните краски. Той определя като абсурдно и непрофесионално изказването на главния секретар на МВР, че „директорите, разпуснали ученици заради бомбени заплахи днес, са в нарушение“. Подобни изказвания не помагат, а допълнително внасят разнобой. Липсата на стриктни протоколи за действие е по вина на МВР, не на директорите, смята Контрера. Очевидно превенцията и обучението как се действа не са на ниво, а сега МВР се опитва да прехвърля отговорността на училищните ръководители, които не са експерти в тази област, но те отговарят за живота и здравето на децата в училище, както и за педагогическия и непедагогическия персонал.

Припомняме, че приблизително  10 училища в София отново са заплашени на 4-ти април чрез имейли за поставени бомби. Децата са изведени на двора. В две от учебните заведения занятията са преустановени за целия ден. Всички ученици от въпросните училища са изведени от сградите. Затворени за 24 часа са 105 СОУ, 25 СОУ и 119 СОУ.

Сигнал за взривно устройство е подаден и за 179 ОУ в село Доброславци. В следствие на което 4-ти и 5-и април са обявени за неучебни.

Смятам, че понеже не виждаме последователни и ефективни действия, Съветът по сигурността към премиера незабавно трябва да бъде свикан, всички служби да бъдат събрани и да се начертае, както план за противодействие на кибератаките, така и превенция за бъдещи подобни ситуации. Една от функциите на Съвета е точно такава – „предлага на министър-председателя или на Министерския съвет конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете, противодействие на заплахите и за защита на националната сигурност, както и за управление при кризи.”

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари