Начало Блог Карлос Контрера: Редно е да има реакция на действията на Ердоган

Карлос Контрера: Редно е да има реакция на действията на Ердоган

Предлагаме Софийската джамия „Баня Баши“ да стане музей като реципрочна мярка на превръщането на „Света София“ в Истанбул от музей в действаща джамия.

Това заяви Карлос Контрера от ВМРО в студиото на „Здравей, България“ по НОВА. Контрера е член на националното ръководство на партията и общински съветник в Столичния общински съвет.

Според него е редно да има реакция на действията на Ердоган. Занимавам се с темата отдавна, дори когато не беше толкова актуална за коментиране. Обвиних министерство на външните работи, че се правят, че такъв проблем не съществува.

Такива актове Ердоган използва да мести границата на север и на юг. Цариград не е останал без джамии. В никакъв случай въпросът не е религиозен, а политически и показва пренебрежително отношение към православния свят. Това е провокация най-вече към западните държави, твърди Карлос Контрера.

По думите му само Гърция от всички европейски държави е реагирала адекватно.

Външно министерство изразиха позиция, че са против този акт, но реално нищо не последва. Тази позиция е в хор с позицията и на други европейски държави, заяви общинският съветник.

Това са едни маневри, които Ердоган разиграва от десетилетия. Какво казва в момента той с този акт? Той на практика връща ислямското наследство на мюсюлманите и така за пореден път си решава вътрешните проблеми, коментира още Контрера.

Не за първи път изпадаме в подобен казус. Спомняте ли си 2015 г. протестите срещу Куршум джамия, когато поиска музей да бъде превърнат в действаща джамия. Всяко едно пропускане на подобни ходове може да ни изиграе лоша роля, сподели Контрера.

Чрез нашата позиция ние поставяме началото на един дебат какво трябва да се случи с „Баня баши“, който е насочен и към държавата, и към общината. При нас обаче този акт няма как да се случи насила, както стана в Турция, каза съветникът.

Очевидно е, че обществото има нужда от дебат по тази тема, защото веднага след като предложихме „Баня баши“ да стане музей, получихме предложения защо да не стане действаща църква. Лично мое мнение е, че на София не ѝ трябва джамия, завърши Контрера.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Благодарение на ВМРО Благоевград има паметник на революционерката Мара Бунева

На 28 юли 2021 г. в Благоевград благодарение на ВМРО бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева. След...

Веселинов, ВМРО: Парламентът да заседава на сесии по 2-3 пъти годишно и депутатите да получават заплати само за това време

Така народните представители ще практикуват основната си професия и ще бъде облекчен държавният бюджет Тази радикална позиция изрази в...

Тържествено бе открит паметникът на Левски във Велики Преслав

#ПомниГероите Тържествено откриване и освещаване на паметника на Васил Левски се състоя във Велики...

Кузман Илиев: Навлизаме в политическа нестабилност, в едно постоянно подмятане на отговорността

Много е трудно да кажа какво ще е състоянието на българския избирател, заради ниската активност и други симптоми, защото той е отвратен...

ВМРО: Искаме референдум за ЛГБТИ+ пропагандата в училище, за Македония в ЕС и пълзящата циганизация

Настояваме за национално допитване по тези три теми и призоваваме институциите да организират такова Поводът ВМРО да реагира...

Коментари