Начало Блог Карлос Контрера: Водата е национално богатство и кражбата и пилеенето ѝ трябва...

Карлос Контрера: Водата е национално богатство и кражбата и пилеенето ѝ трябва да се наказват

Кой, какво и защо плаща във фактурите на „Софийска вода“ – между идеите за криминализиране на неплащането и абсурдните пера, включени в сметките. В студиото на „еМисия България“ по БиАйТи темата коментира Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО, председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет.

Абсурдно е 6000 човека да имат три измервателни уреда, това е ситуация, търпяна доста време. Тези проблеми са били поне от две десетилетия – това става ясно от думите на самите живущи там цигани. Оказа се, че примерно във „Филиповци“ и „Факултета“ незаконната консумация на година се равнява на над 3 милиона кубически метра вода – това е над 5 милиона лева вода, която не се плаща. Плаща ги изрядният потребител, коментира Контрера.

Нямам как с три водомера да се изчисли консумацията на вода в циганската част на „Филиповци“, каза съветникът.

Той е категоричен, че проблеми с незаконното потребяване на вода от цигани съществува от години не само в София, но и в други градове.

Патриотът обясни, че в момента в Наказателния кодекс има два неясни текста. Единият преследва незаконното присъединяване към водопровод, електропреносна мрежа и т.н., а другият – пак незаконно присъединяване, което води до отклонения в отчитането на потребеното.

Неяснотата на тези текстове кара Патриотите от ВМРО да направят анализ първо в София за ситуацията с потребяването на вода. Затова сега те подготвят и законодателни инициативи за криминализиране на незаконното присъединяване към ВиК мрежата.

Мотивите за това са първо, че водата е обществен ресурс. Питейната вода е национално богатство, каза Контрера и определи пилеенето и кражбата на вода като социален феномен. Това е един социален бич, защото такива проблеми има не само в София, но и в Сливен, и в „Максуда“ във Варна, и на доста други места.

Вторият мотив е свързан с нерезултатността от административните мерки. Очевидно нито държавата в лицето на КЕВР, нито ВиК операторите, които са търговски дружества, могат да се справят с незаконното присъединяване и потребление на вода.  

Вижте във видеото целия разговор с Карлос Контрера. Той предлага и варианти как може да се намали незаконното ползване на вода за циганските квартали в София. Там не може да се сложи законен водомер за всеки потребител, тъй като постройките са незаконни.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов предаде отговор от МРРБ за спорен терен на потърпевши собственици на търговски обекти в Свищов

Собственици на търговски обекти в спорния терен обявиха на прескоференция, че ако не се намери решение, подготвят протест. Народният...

Готвените промени в Закона срещу домашното насилие могат да доведат до промяна във философията на семейното право!

В закона срещу домашното насилие се въвеждат термини и определения, които могат да предизвикат опасни правни прецеденти Това е...

Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, цигиран от „Конкурент“.

Красимир Каракачанов: Трябва да се осигури нормален, честен изборен процес

За избори единствено трябва да се осигури нормален, честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват. Да им се осигури...

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост Общинските съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“ в Русе...

Ученици и младежи проявяват интерес към доброволна казарма

През лятото се очаква първите войници да започнат обучение Ученици и младежи вече имат интерес към шестмесечната доброволна казарма....

Отлична новина: От 2021 г. в Бургас ще отпускат финансова помощ за млади родители

Сред изискванията обаче са уседналост, средно или висше образование, платени здравни осигуровки и липса на дългове, съобщава „Флагман“. От...

Коментари