Начало Блог Кирил Стойков от ВМРО: Убеден съм, че новият ОбС ще извива ръцете...

Кирил Стойков от ВМРО: Убеден съм, че новият ОбС ще извива ръцете на кмета на Самоков

Източник: „Самоков 365

Председателят на ВМРО – Самоков Кирил Стойков определи отминалите избори в Самоков като безпринципни, безидейни и изтъргувани. Успехът, който ВМРО постигна на местно ниво, е изборът на новия кмет в село Бели Искър. Стойков заяви, че това е първата по-сериозна битка на възродената структура на  ВМРО в Самоков и желанието му е да се създадат още клонове на патриотичната организация по селата, както и да се увеличат членовете на структурата в Община Самоков. И не скри, че от сега започват подготовка за изборите след четири години.

– Г-н Стойков, като председател на ВМРО – Самоков и като човек, верен на идеологията на партията през годините, чувствате ли се разочарован от показаните резултати?

– Изборите отминаха и често всеки от участниците споделя, че се чувства победител независимо от резултатите. Истината е, че тази в битка нашата цел беше да прескочим процентната бариера и съответно да реализираме участие в Общинския съвет. Нормално е да има огорчение, защото според мен положихме не малко усилия. Водихме открита кампания с точни и ясни предложения, касаещи развитието на Община Самоков. Първата битка е загубена, но не и войната. Предстоят ни много битки и трябва да използваме тази енергия и занапред, няма да допуснем резултатът да ни демотивира.

– Това означава ли подготовка за участие в следващите избори?

– Това е задължително и е наша цел. Продължаваме да работим усилено. За следващите избори започва да се действа от края на тези. От срещите и обиколките по селата имах възможността да се запозная с млади и инициативни хора, които прегръщат идеята на ВМРО, надявам се това да даде положителен резултат в развитието на партията. Приоритетно ще бъде възраждането на забравени и създаването на нови структури по селата.

– На местния вот избрахте да се явите с коалиционен партньор. Как оценявате тази стъпка?

– Преценихме, че ще ни бъде трудно да участваме самостоятелно на МИ 2019. Всичко е свързано със сериозна организация, контакти, хора. След като нещата са приключи, лесно се правят заключения. Аз съм председател на ВМРО – Самоков от няколко месеца и преценихме, че възраждането на структурата и участието в местните избори няма да е лесна задача, ако се впуснем самостоятелно, както избраха да постъпят водачите на структурите в доста населени места в страната. За нас това беше ново начало, а в СДС видяхме един подходящ партньор. Колкото и да сме различни като идеологии ВМРО и СДС в някои неща се доближаваме.

– Нормално е в края на изборите да се правят анализи и оценка на ситуацията – какви грешки са допуснати, какво не е свършено, какво не е сработило. Какво показва Вашата равносметка?

– Ние играхме честно и се представихме достойно. Много малко не ни достигна да прескочим бариерата. Истина е крилата максима: „Човек, когато губи не знае какво печели“. Дори да бяхме част от този Общински съвет не знам как щеше да се работи с новите му членове. Реално ако имахме един, двама или трима души, нашият глас нямаше да се чува.

В новото местно управление има доста хора без точни и ясни виждания за развитие на Общината. На тези избори се почувствах като на бит пазар – пазаруването беше със застрашителни размери. Не видяхме конкретни програми, виждания. Дори някои „партии“, които умишлено поставям в кавички, нямаха нито един рекламен плакат. Всички го видяха това. Според мен на кмета ще му е много трудно с този ОбС. Ще му се извиват ръцете постоянно.

Бяхме свидетели на едни безидейни избори. Липсата на принципи най-много си проличава на местния вот, където се дерибейства. Жалко и тъжно е, че много хора се продадоха за жълти стотинки. Тези суми не им осигуряват трайно по-добър живот, не повлияват на стандарта им. Те са джобни пари. Нали разбирате, че на тези които търгуват, и на тези, които се продават, не може да се разчита. Те са ръководени само и единствено от личното си облагодетелстване. И какво се получава? Промяната не се случва, а за сметка на нея имаме от старото, но в по-големи количества. Онези, които избрахме да играем честно, нищо не постигнахме.

Убеден съм, че както на национално, така и на местно ниво рейтингът на ВМРО ще се покачва. Това е може би единствената партия, която има възходящ рейтинг, за разлика от по-големите, които сякаш губят част от позициите си. Вижда се, че по-големите партии започнаха да търсят подкрепа от малките. При нас се получава обратното – усещаме, че на места можем да се справим сами. Европейските избори също са пример. Смятам, че там, където ВМРО участва самостоятелно, беше в плюс. Имаме вече 5 общински кметове, много кметове на малки населени места и общински съветници. Това е може би най-добрият резултат на ВМРО в национален мащаб.

– На местно ниво не успяхте да се преборите за участие в Общинския съвет, но имате кмет в Бели Искър.

– Необходима беше промяна. Много уважавам бай Крум. Единствената грешка, която той допусна, е, че не се отказа от участие в тези избори. Това щеше да му гарантира голямо уважение от страна на жителите на селото. Казвам тези неща с увереност, защото и аз съм от Бели Искър. Той наистина направи много за селото. В Благовест Бичаков виждам доста хъс за работа. Не е тайна, че на втория тур той получи подкрепа и от страна на ГЕРБ. Поехме ангажимент да помагаме на Благо да работи и развива Бели Искър в правилната насока. Селото трябва да стане туристически център. Има много предпоставки за развитие в тази насока. Вярвам, че новият кмет ще бъде полезен с компетентността, контактите и уменията си.

– Какво предстои пред  структурата на ВМРО – Самоков?

– Имаме планове в началото на годината да учредим две нови структури в две села в общината, даже може да са и три. Ще работим за привличане на нови членове. Продължаваме с патриотичната насоченост. Имаме разрешение на искането ни да поставим паметна плоча на Гоце Делчев в града, но не е одобрено предложеното от нас място. Трябва да предложим ново. Това за нас е малка стъпка напред. Ще продължим да работим.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Налагането на македонизма на Балканите бе чудовищно престъпление

Ето я истинската причина за яростната антибългарска кампания, която се вихри в Москва, Скопие, Брюксел и София срещу българските национални интереси в...

Карлос Контрера: БСП готви „революция“ в транспорта, но тя се случи единствено в нейните редици

Ако някой червен гуру социалист си мисли, че със сценарии и малко джангър пред Столична община ще постави целия град в шах...

Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента Доброволната наборна служба...

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов: Като представляваш хиляди хора, нямаш право да се криеш вкъщи, под леглото, да мишкуваш

Антов за решението на ДО на СО: Тази прекалена „загриженост“ за гражданите е един добър начин да бъдем манипулирани отново и отново

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Коментари