Начало Българите по света КИЦ – Босилеград срещу анонимните кукловоди

КИЦ – Босилеград срещу анонимните кукловоди

Градът ни не е частна собственост! Не сме съгласни анонимни кукловоди да дърпат конците на социалното напрежение.

Това са част от аргументите на Културно-информационния център на българското национално малцинство в Босилеград, за да поискат посредничество за решаване на кризата в града.

Сънародниците ни настояват за провеждане на кръгла маса с посредничеството на неутрален държавен орган и с участието на всички обществени организации в Босилеград по дневен ред, който да вземе решения за цялостна промяна на управлението и функционирането на публичните институции в града.

Ето мотивите на КИЦ „Босилеград“ в пълния текст на съобщението, което пращат до медиите:

След внимателен анализ на последните събития, инициирани от съпротивата на община Босилеград за приватизация на бензиностанцията и бившия текстилен завод „Кобос“, протестните шествия, организирани от новоформираната организация на Сръбската прогресивна партия в Босилеград, контрапротестите – организирани от кмета на Босилеград Владимир Захариев, и силното полицейско присъствие в града  КИЦ „Босилеград“ дава следното съобщение за медиите.

Нарастващото социално-икономическо и политическо напрежение е без аналог в съвременната история на Босилеград. Въвличането на почти цялото население в социални брожения и ексцесии е най-опасната, но и естествена тенденция в процеса за преразпределението на властта в условията на една система, лишена от елементарни демократични рамки и правила. Протестите показват, че гражданите все повече осъзнават необходимостта от правов ред, от почтени правила и демократичен начин на управление.

През последното десетилетие КИЦ „Босилеград“ аргументирано и последователно алармираше гражданите за необратимия социален погром, който прави сегашната общинска администрация. Подведени от популистки обещания и чалга, гражданите не разбраха нашите послания. Те не поискаха навреме отговорност за управленския произвол и некомпетентното и престъпно управление, което обрече младите да напуснат родните си домове и да емигрират. Много граждани се отнесоха пренебрежително, с насмешка и с недоверие към нашите предупреждения за опасността, която застрашава Босилеград. Днес те споделят нашите виждания и са в протестните шествия срещу общинската власт. Това, за жалост, не е нито утеха, нито признание, нито удовлетворение за нас, защото Босилеград вече е разорен, със затихващи функции град.

Въпреки това ние приветстваме и подкрепяме гражданското движение, което набира сила, изправено пред безработицата, бедата, беззаконието и липсата на перспектива. За да се излезе от всеобщата икономическа и демографска катастрофа, ще са нужни не само усилия, а истински подвиг на гражданите, които днес протестират.  И двете страни трябва да бъдат наясно, че Босилеград не е частна собственост на нито една партия и на нито един политик, че той принадлежи на всички нас и всички ние днес и в бъдеще имаме нужда от него. Политиците забравят, че ние, гражданите, сме техните работодатели и че те трябва да се съобразяват с нашите искания, а не ние с техните. Това трябва да имат предвид всички участници, ръководители и най-много анонимните кукловоди, които дърпат конците на социалните конфликти в нашия град. Ситуацията е твърде драматична, за да я приемем като спонтанна и естествена. Зад справедливите обществени искания ние виждаме смяна на едни актьори с други, заместването на сценариите с нови сюжети, а режисурата със силни прожектори отново заслепява публиката. Без да навлизаме в конкретните спорове ние предупреждаваме, че е много опасно заиграването с политическото и социално напрежение, което може да доведе до още по-трагични последици.

Босилеград днес има нужда от посредничество, за да може езикът на улицата да бъде заменен с цивилизован диалог на кръгла маса, чрез която неизбежната смяна на сегашното управление да стане без предизвикване на напрежение и омраза между съграждани, съседи и роднини. Общото недоволство не бива да се използва за разпалване на емоции, вражда и антагонизми, които лесно могат да доведат до ексцесии. Присъствието на улицата трябва да бъде заменено с присъствие в институциите и задействане на административните и юридически механизми, с обществени форуми, които да изнамерят решения и проекти във всички области, а не просто да сменим една личност, която си присвои всичката власт в Босилеград.

Подложени на унижения, неправди, измами, сиромашия и беда, гражданите имат право и отговорност не само да протестират. Те трябва да внимават никога вече да не бъдат употребени, както ги употреби сегашният „покровител“ и „бащица“ на Босилеград. Гражданското недоволство не е достатъчно за промяната и утвърждаването на законността и демокрацията. Гражданското недоволство е само първата и необходима крачка. Предстоят тежки изпитания и нужда от гражданска активност, за да се утвърди върховенството на закона, да се изгради общоприета и далновидна програма за работа на институциите с демократични контролирани от обществото и медиите дейности.

Босилеград трябва да избере управление от хора, които не познават корупцията, насилието, беззаконието, измамата. Хора, които притежават човечност, отговорност, работоспособност, принципност, честност, скромност и почтеност.  А това може да се окаже най-големият проблем на босилеградчани – тези, които имаха част от тези качества, бяха прокудени далече от покварената власт и нейните кукловоди. И не на последно място – възраждането на нашия град и на нашето население изисква многократно повече работоспособност и дисциплина, солидарност и организираност, за да се запазим от самоунищожение.

Това трябва да бъде предмет на постоянна работа на гражданските движения, партии и организации, но не на тъмно и закрито, а публично и отговорно, защото в противен случай и най-благородната идея отново  ще потъне в това тресавище, от което днес се мъчим да се измъкнем, включително и тия, които ни закараха там.

КИЦ „Босилеград“ винаги е бил глас на свободоумните хора, глас на законността и демокрацията, глас на българската народност и такъв ще си остане. Ние сме оставили достатъчно доказателства за това, предвиждайки днешните опасности, но никой не искаше да ни чуе. Днешните събития ни налагат отново да изразим своето становище. Познавайки политическата действителност, културата и нагласите, едва ли страните в конфликта ще ни потърсят за мнение и подкрепа. Защото нашите принципни позиции произлизат от обективните потребности на населението, а не от политическите структури с ръководство и управление далеч от нашите проблеми. Ето защо КИЦ „Босилеград“ предлага да се учреди кръгла маса с посредничеството на неутрален държавен орган и с участието на всички обществени организации в града по дневен ред, който да вземе решения за цялостна промяна на управлението и функционирането на публичните институции в града.

Всеки друг път – пътят на конфронтацията, пътят на тайното съглашателство, пътят на капитулацията на общественото движение, пътят на статуквото – значи окончателно да потънем в тресавището на кризата.

Иван Николов

КИЦ „Босилеград“

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Състоя се ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО

В събота в София се състоя ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО. Присъстваха председателите на женските организации...

Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното...

Коментари