Начало По места Кмет на ВМРО възстанови традиция в памет на Желю войвода в Маломир

Кмет на ВМРО възстанови традиция в памет на Желю войвода в Маломир

129-ата годишнина от смъртта на Желю войвода беше отбелязана в ямболското село Маломир, където е живял и починал големият български революционер. В продължение на два дни се проведоха събития, посветени на живота и делото на великия българин, организирани от кметството на Маломир и читалището в селото.

Паметта на Желю войвода беше почетена с панихида, отслужена от отец Жельо, на неговия гроб в ямболското село. Със залпове възстановчици от клубовете на Национално дружество „Традиция“ от Ямбол и Сливен отдадоха чест на героя.

Основен двигател на честванията е кметът на с. Маломир от ВМРО Тодор Налбантов, който възстанови традицията, забравена от много десетилетия, на гроба на емблематичния ямболски революционер в деня на неговата смърт да се поклонят жителите и гостите на селото.

Длъжни сме пред паметта на националния ни герой, живял и починал в нашето село, да съхраним спомена за неговото дело. Радвам се, че на събора на селото, с който почетохме Дядо Желю войвода, през изминалите два дни се включиха стотици жители на Маломир и гости от съседни села, от Ямбол, Сливен и други близки населени места. Дойдоха хора, които пазят в сърцето си българските традиции, великите ни герои и хубавата народна музика, зави Тодор Налбантов.

Бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча на Желю войвода, която преди половин година ВМРО постави на гроба на героя. Върху плочата е изписан текстът, издълбан със златни букви върху сабята на Желю войвода – „Българино братко мой, ти от турчин се не бой, вземи сабля и върви на бой!“

Гост на събитията беше Мария Цветкова, член на ръководството на ВМРО, народен представител от Ямболска област в 44-тото Народно събрание.

Поздравления за кмета Тодор Налбантов за отличната организация на тържествените събития в памет на един от най-големите възрожденци, родени в Ямбол Желю войвода. Близък съратник на Раковски, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Левски, Ботев и Каравелов, емблематичният революционер е гордост не само за всеки ямболия, но и за всеки българин. Това заяви Цветкова като благодари на своя съидейник и родолюбец Димитър Антов, изработил плочата. 

В читалището в Маломир писатели и историци разказаха за живота и делото на дядо Желю войвода.

Проведе се традиционният турнир по народни борби, на който специален гост беше роденият в Маломир Байо Баев – четирикратен европейски шампион и три пъти световен вицешампион по борба.   

Честванията продължиха с фолклорен концерт на оркестър „Стара Загора“, местния женски хор и изпълнения на народната певица Жечка Сланинкова. Инициативата беше подкрепена от местни дарители.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари