Начало Европейски парламент Кой създава религиозен анклав в Родопите

Кой създава религиозен анклав в Родопите

Мнение на заместник-председателя на ВМРО и член на Европейския парламент Ангел Джамбазки, публикувана на Лентата.ком

Медийна звезда напоследък покрай епичната битка между ДПС, ГЕРБ и РБ, най-новата община в държавата Сърница се намира в Южна България и е една от съставните общини на област Пазарджик. Общината има 3 населени места с общо население 4 952 жители (08.01.2015 г.). Община Сърница се отделя от община Велинград с указ на президента Росен Плевнелиев от 25 юли 2014 година. Съставена е от следните селища – Сърница, Медени поляни и Побит камък.

В държавата има 265 общини, разпределени в 28 административни области. Най-краткото определение за „община“ е „основна единица на местното самоуправление“. В превод – самоуправляваща се административна единица, доставяща административни услуги на гражданите.

Към над сто и осемдесет хилядната армия от държавни и общински чиновници, близо пет пъти по-голяма от българската армия понастоящем, се добавя нова „рота“ чиновници – общински съветници, обща и специализирана администрация, администрация на общинския кмет и прочее. Нов „набор“ чиновници, нови гишета, папки, кламери, преписки и всички други необходими „реквизити“. Плюс съответните разходи, разбира се.  

Досега Сърница и другите две села бяха част от община Велинград. Дали новата реколта чиновници ще подобри живота на жителите на трите населени места? Дали ще направи административното им обслужване по-бързо, по-ефективно, по-работещо?

Надали. Не надали. Не, няма. Просто ще се намерят „паразитни“ работни места за верните партийни чиновници. На ДПС. Защото „община“ Сърница, се намира в област Пазарджик, откъдето неизменно е избиран народният представител Делян Пеевски. Това според мен обяснява и огромния „залог“ в битката за кмет, предавана от българските телевизии, все едно е балотаж в Ню Йорк, примерно.

И тук идва важният въпрос – кому е нужна новата община Сърница? Какви наложителни, важни причини и обстоятелства принудиха президента да създаде новата община? При положение, че общините в България са прекалено много. Че трябва да се закриват, а не да се откриват нови. Защото няма нито икономическа, нито политическа логика да съществува село-община. Като община Антон. Или община Чавдар. Или две-три села-община. Като община Мирково. Един от структурните проблеми на българската държава е огромната административно-териториална раздробеност, наличието на 265 общински съвета, администрации, кметове и прочее, които са способни да удавят всяко предприемаческо начинание в административната мъгла.

Най-често тази „администрация“ е не повече и не по-малко от партийна хранилка. „Паразитна“ заетост за сметка на общинските бюджети. Ефективност – клоняща към нулата.

Но в случая със Сърница има още един важен въпрос.

Новата, напълно ненужна община е почти 100% религиозно „чиста“. И не е християнска. Формира се още една напълно мюсюлманска община. В Родопите. Напомням – по делото срещу проповедниците на „радикалния“ ислям, по което „либералните“ медии вече гузно мълчат, има и привлечени обвиняеми именно от Сърница.

С няколко важни, знакови реплики, „изтървани“ от много трудно говорещия български език, Мустафа Карадайъ в предаването „Панорама“ точно преди балотажа ни уведоми, че „ТЕ“ са местни, а „НИЕ“ сме на гости в Сърница. На „гости“ в собствената ни държава, при „ТЯХ“.

В ход е изключително опасен процес в Родопите. На създаване на религиозно чисти анклави.

Кой прави религиозен анклав в Родопите. Не е въпрос. Отговор е.  

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари