Начало Блог Константин Стаев: Спряганите за министри не могат да бъдат лица на промяната

Константин Стаев: Спряганите за министри не могат да бъдат лица на промяната

Корнелия Нинова – министър, е символ на всичко друго, но не и на промяна

Хора, които не можаха да се регистрират за изборите, ще управляват министерство на електронното управление?!

Коментар на секретаря на Национален младежки комитет на ВМРО Константин Стаев по повод появилия се в медии проект за кабинет след изборите за 47-о Народно събрание.

По време на първото заседание на 47-ото Народно събрание президентът Радев изрази надежда, че именно новият парламент ще бъде последния етап в т.нар. преход. По думите му за да се случи това, би трябвало новото управление освен компромис да даде ясна заявка, че ще се откаже от всички политически практики и връзки, които по някакъв начин показват допир с миналите управления на България и „задкулисието“, което е доминирано от бизнес кръгове, свързани с пенсионирани политици или хора, близки до бившата ДС, но запазили своите властови механизми и авторитет.

И това трябваше да се случи безкомпромисно – така, както ПП спечели доверието на избирателите и успя да се превърне в първа политическа сила, което даде правото младоците от Харвард да диктуват процеса на сформиране на кабинет. Няма как да не отчетем като правилен подходът на публичните експертни срещи, но остана доза съмнение, че отново е имало паралелно раздаване на постове и министерства, което се е случило някъде далеч от камерите в мол-а.

Тази информация не остана опровергана. Напротив, някои от хората, които почти сигурно ще заемат министерски кресла, не могат да бъдат едностранно приети за лица на „промяната“.

Промяна ще има със сигурност в структурата на Министерството на икономиката, като бе обявено, че ще бъде създадено Министерство на държавните предприятия, което вероятно ще бъде оглавено от Корнелия Нинова. Това означава всичко друго, но не и промяна. Вчера тя отрече такова нещо, но е ясно, че икономическото министерство, разделено на две, като едното ще е за ПП, а другото ще бъде със сигурност в ръцете на БСП.

Освен с богатата политическа визитка като лидер на БСП името на Корнелия Нинова е свързано и с приватизация на „Техноимпекс“. Интересното е, че тя е назначена като директор на предприятието едва на 28, без никакъв управленски опит, при това от СДС – естествения противник на БСП.

И това не е всичко. От „Демократична България“ се готвят да отговарят както за правосъдието, електронното управление, така и за промените в климата. Звучи логично, тъй като на теория това е коалицията, която е водена от Христо Иванов – бившият правосъден министър от съвместното управление на ГЕРБ и РБ. Същият е отговорен за някои реформи по отношение на настоящата процедура за избор на главния прокурор. Електронното управление е също основен приоритет на „Да, България“, които нееднократно се намесваха „консултативно“ в процеса на организиране на машинното гласуване, но въпреки това едва не провалиха регистрацията на листите си в няколко изборни района, защото не бяха заверили щампата на електронния си подпис, предаден на хартиен носител. Тоест хора, които не можаха да се регистрират за изборите, ще управляват министерство на електронното управление?!

Що се отнася до зелените политики лица, свързани със „Зеленото движение“, което е част от ДБ, са най-големите бенефициенти на средства от европейски фондове за опазването на природата.

Тези факти, разбира се, не означават със сигурност, че от „Продължаваме промяната“ по някакъв начин са свързани със задкулисието, но пък направените от тях компромиси в полза на лица или партии, облагодетелствани по един или друг начин от предишни управления, както и схемата за разпределяне на постовете, която е идентична с тази на „тройната коалиция“, са много по-големи отколкото амбициите за изцяло нов подход в политиката и пълна промяна на политическия пейзаж.

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари