https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
Константин Стаев: Маските паднаха в 47-ото Народно събрание -
Начало Блог Константин Стаев: Маските паднаха в 47-ото Народно събрание

Константин Стаев: Маските паднаха в 47-ото Народно събрание


Как да носиш маска в магазин, в който има 5 човека, когато в зала с над 240 няма кой да направи забележка на народните представители ?

Как да излезем от здравната криза, когато законодателната власт се отнася с гнусна немарливост към нея?


Авторски текст на секретаря на Национален младежки комитет на ВМРО Константин Стаев по повод вчерашното откриване на парламента.
Успях да хвана малко от тържественото първо заседание на 47-ото Народно Събрание.


Всичко беше толкова хубаво и оптимистично, на всички много им се работи и с удоволствие биха си завършили пълния мандат, което поне според мен е една страхотна заявка и всеки нормален българин иска това да се случи.


За да бъдат изпълнени тези нагласи със съдържание, народните представители трябва да изпълнят тази своя, висша държавна длъжност със смисъл и отговорност. Те трябва да бъдат това, което Конституцията описва и определя, това, което четем в историческите и политически книги за следосвобожденска България. Това, което ни се случва често да гледаме по западните американски и английски филми. Народните ни представители трябва да бъдат не просто „костюмари“, а стриктно спазващи дрескода граждани, уважаващи и изпитващи страхопочитание от храма на демокрацията – парламентарната институция.

Веднъж завинаги трябва да бъде преустановено и предизборният тип поведение, което се води само и единствено от крайните партийни възгледи и интереси, защото веднъж избран, вече служиш на държавата и на нейните граждани, а не само на малобройния си, в случая на ниска избирателна активност, електорат.


И работата започва много преди дори да се явиш на избори, много преди да даваш разумни заявки за работа или да ръсиш неосъществими популистки обещания в национален ефир или в социалните мрежи. Но попадаш в широкото обществено полезрение едва, когато се появиш пред сградата на Народното Събрание като избран депутат, малко преди да положиш клетва. И започваш да бъдеш гледан и затова трябва да бъдеш пример за всяко едно свое действие. Защото да бъдеш народен представител е малко „по-неблагодарна“ работа от всяка друга. „Работното ти време“ е постоянно, а „униформата ти“ е твоето поведение. Ковеш закони и затова не просто трябва да ги спазваш, а да следваш и неписаните им принципи.

Кълнеш се в Конституцията и тя трябва да бъде единственият ти „началник“.
Осъзнавайки или не, новите народни представители днес бяха за първи път на работа. Със залог за отговорност, промяна и подмладяване, те бяха доста оптимистично настроени, виждаха се не малко усмивки, поздравления, снимки и надежда за нещо по-добро.


Само че, като изолираме оптимизма и тържествените речи се оказва, че сме насред здравна криза и като цяло сме най-отдолу във всички приятни и най-отгоре във всички неприятни класации. И така, пред погледа на здравния министър – Кацаров, една немалка част от новите народни представители или не беше с правилно поставена маска или изобщо нямаше.

Това, за съжаление е показателно как от ден първи можеш да стъпчеш образа на длъжността „народен представител“. Да, чухме че искаме да бъдем като в Европа, че искаме да бъдем регионален лидер, че искаме да бъдем поле за иновации и чуждестранни инвестиции, но какво показахме ? Неуважение към собствените си правила и лош пример. Да, новият Парламент може да мисли и да говори за мащабни промени, да има огромни амбиции, но още от ден първи се провали в дребните си действия. А именно от тях започва промяната.


Обръщам се към вас г-да и г-жи народни представители, не знам дали Ви е известно, но за да присъстват децата в учебните часове трябва да бъдат тествани ежедневно. Не знам дали Ви е известно, но почти навсякъде вече се работи със зелен сертификат. Не знам дали Ви е известно, но ако решите да отидете в заведение отново трябва да спазвате рестрикции, а там има значително по-малко от 240 човека, както и в магазините, където маските са задължителни, както и в градския транспорт, където маските са задължителни. Маските са задължителни и в банките, в държавните и общински администрации, общо взето са задължителни навсякъде на закрито.


А ако трябва да се сравняваме с Европа, то за да влезете в Европейския Парламент, не просто трябва да носите маска, трябва да имате и зелен сертификат, с който да докажете, че не сте болен или, че сте ваксиниран.
Но според видяното, нашият Парламент нито е на „закрито“, нито следва примера на европейските ни партньори. Тъжно е тези, които ще коват здравната реформа да не могат да си сложат правилно предпазна маска, а освен това е и неуважително. И към лекарите, които трябва да носят такива по 12 часа на ден и към хората, на които ежедневно им се повтаря от телевизията, че трябва да поемат лична отговорност. Как да се случи това, когато народните представители дават подобен пример?

Как да се ваксинира доброволно населението, когато не можеш да влезеш в ресторант без зелен сертификат, но можеш да влезеш в Парламента. Как да носиш маска в магазин, в който има 5 човека, когато в зала с над 240 няма кой да направи забележка на народните представители ? Как да излезем от здравната криза, когато законодателната власт се отнася с гнусна немарливост към нея? В заповедта на здравния министър много ясно е записано, че маските се носят задължително.


Трудно ми е да проумея как един народен представител не може да осъзнае категоричността на думата „задължително“. А Вие, които обещавахте да извадите страната ни от пандемията час по-скоро, трябва да бъдете за пример. Уви, така промяна не се прави, уви пример сте, но лош.
А на фона на „лендзенето“ в Парламента българските деца се тестват всеки ден, за да присъстват в час, а ако повечето родители откажат си стоят у дома. Но явно народният ни представител няма как да се подложи на всекидневно бъркане в носа, да му мислят родителите, учениците и учителите, които по неволя се превърнаха и в лаборанти. И докато столът с депутатските кюфтета ще се пука по шевовете, то повечето български заведения са или затворени или доста празни, защото за разлика от депутатския бюфет, те трябва да изискат зелен сертификат. Голяма част от тях се принудиха да отворят и пунктове за бързи тестове. Коментарът за културата би бил дори още по-страшен и тъжен, но за сметка на това, вече ще може да наблюдаваме шоу програмата, наречена 47-о Народно Събрание, която надявам се няма да бъде продължение на драмедията от предишните две издания.

Уви, започва по сходен начин, отново като някаква игра, на някакви хора, успели да се доберат до една зала, за да кажат там нещо си.


Само че, законността и държавността ще бъдат възстановени тогава, когато всеки един е равен пред българските закони, независимо от своя статут. Личната отговорност, всъщност е обществена, а пример в такива ситуации се дава от абсолютно всички държавници – Президент, министри, народни представители, общински съветници и т.н.


Редно е и очаквам г-н Кацаров да глоби нарушилите заповедта му народни представители. Очаквам и новоизбраният председател да започне да ги гони при неспазване на здравните мерки. Така както е навсякъде другаде, защото г-дата и г-жите народни представители не са от „шарената крава“. Каквото за българските деца и граждани, такова и за тях.

Последни Новини

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Във Враца отбелязаха годишнината от Ньойския договор с паметна вечер

Въпреки изключително тежките зимни условия, за пореден път ВМРО - Враца отбеляза годишнината от позорния Ньойски договор. Тази година...

104 години по-късно: Български марш огласи София с „Долу Ньой“

На 27 ноември 2023 г. се навършват 104 години от подписването на Ньойския договор, който откъсва от Родината изконни български територии. Ньойският...

Коментари