Home Народно събрание Консултациите между ГЕРБ и Патриотичния фронт – конструктивни

Консултациите между ГЕРБ и Патриотичния фронт – конструктивни

По 14 от 18-те приоритета, които предлага ГЕРБ на консултациите за сформиране на правителство, има консенсус между преговарящите от партия ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание, след приключване на срещата на преговорните екипи. От страна на ГЕРБ в разговорите участваха Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а от Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО – двамата съпредседатели на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и избраните за народни представители Искрен Веселинов и Полина Карастоянова.

Ето какво споделиха с медиите представителите на двете формации след срещата:

Румяна Бъчварова:

Установихме, че имаме съгласието на Патриотичния фронт за подписване на общо споразумение за участие в следващото управление – което да се базира на подписана програма за стабилно управление с валидност пълен мандат.

Патриотичният фронт признава правото на най-голямата сила да определи кандидата за министър-председател и председател на Народното събрание.

Приемаме тяхната теза, че основа на следващо правителство трябва да е подписана програма, а не кадрови назначения.

Единственият партньор, който не биха приели от Патриотичния фронт е ДПС – заради порочния модел на управление, превърнала се в корпорация.

Менда Стоянова:

По 14 точки от 18-те приоритета, които предлага ГЕРБ, има съгласие.

В това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни по-добре смисъла. Това са уточнения, предложени от екипа на Патриотичния фронт.

По четири теми от тези точки, за съжаление, имаме големи различия – на първо място темата за бюджетната и данъчна рамка – разликите са във философията на данъчната система.

Друга тема, по която не достигнахме до съгласие, е националната програма за енергийна ефективност – по какъв начин тя да се финансира, а това е основна, ключова политика на ГЕРБ.

Националната здравно-осигурителна каза (НЗОК) – това е пак различие – ние предвиждаме няколко последователни стъпки, а не демонопилизиране на касата, не въвеждане на няколко каси, както искат от Патриотичния фронт.

Пенсионната реформа е четвъртата тема, където имаме различия.

Три от тези четири теми са сериозни области от икономическата политика. Така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да разискват нашите аргументи. Нека се запознаят с по-детайлната ни програма и да излязат със становище дали могат да ги приемат.

Имаме съвпадение – например за отделно министерство на туризма.

Детайлите ще разглеждаме, ако има втори кръг на разговори и срещи, в които ще се детайлизира програмата за едно бъдещо управление.

Валери Симеонов:

Изразявам задоволство от конструктивния дебат, който проведохме. До голяма степен сме удовлетворени и има много съвпадения в позициите ни.

Обсъдихме възможните пътища за решаване на тези проблеми, това напълно съвпада с ангажиментите на Патриотичния фронт пред избирателите си.

Поставяме преговорите на основа разписана програма, а не толкова на това кои хора ще са министри.

Ние не оспорваме по никакъв начин правото на първата политическа сила да определя състава на правителството и имената на хората, но ако бъдем поканени да представим специалисти -ще го направим и изцяло ще поемем отговорност за работата на тези хора.

Излизаме със съвпадение в позициите, но в никакъв случай с краен резултат.

Тези 18 приоритета на ГЕРБ бяха леко разширени с някои наши допълнения. Например външната политика спрямо Македония, Сърбия и Турция – тяхното приемане в ЕС, както завършване на оградата на границата с Турция.

Оценяваме високо този диалог и готовността за такъв. На разположение сме да го продължим.

Красимир Каракачанов:

И аз благодаря за поканата. Опитахме се да не бием рекорда от вчера с дългата среща.

Това бяха първите консултации които направихме, на база представените днес 18 приоритета на ГЕРБ за управлението на страната. По 14 намерихме консенсус – имаше и нюанси – всичко това дискутирахме.

Две от нещата, които поставяме и са традиционни за ВМРО и НФСБ – еврочленството на Турция – уточнихме, че ако се стигне до коалиция и управление – то този въпрос ще е подложен на референдум. Това искане ние с колегите от НФСБ от 2010 г. отстояваме и сме поставили и в Народното събрание.

Втората тема – нелегалната имиграция – трябва да бъде изградена цялата ограда по границата с Турция, както и допълнителен видеоконтрол. С преговарящите от ГЕРБ стигнахме до консенсус и тук.

По темите за работата на МВР също имахме разговори.

Предстои да обсъдим детайлите по програмата, която Патриотичният фронт представи на всички политически сили и на медиите. Ние сме въвели и уточнения по нея – поради тази причина по нашата програма ще говорим на една евентуална втора среща.

По темата за изваждането на ДПС от властта – този въпрос беше поставен от нас и продължава да е едно от нашите виждания за бъдещото управление на страната.

По темата за правосъдната реформа има доста неща за уточнение с колегите.

Там проблемите са свързани с промяна в Конституцията – уточнихме, че ще се започне конструктивен дебат в НС, защото се изисква мнозинство.

Тези разговори бяха първа крачка и според мен беше добра.

Още от нощта на изборите заявихме, че трябва да се търси консенсус между всички политически сили, за да се намери решението за изваждането на България от тази тежка криза.

Дебатираме и търсим това, което е полезно за българските граждани.

Когато става дума за националния интерес, трябва да се търси общото.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязано в Гоце Делчев

Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за...

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Каракачанов към ЕП: Правите опити да наложите коминтерновски тези за „македонско малцинство“. Няма да го позволя!

В същото време оказвате системен натиск срещу България като национална държава и срещу християнството у нас като хилядолетна ценностна система

Красимир Богданов, „В мрежата“ – 17.09.2020

Красимир Богданов, депутат от ВМРО, коментира окончателно приетите от парламента поправки в Изборния кодекс. Ще гарантират ли те честни избори? Може ли...

Джамбазки: Речта на Фон дер Лайен за състоянието на ЕС е разочароваща

В дневния ред на тазседмичната пленарна сесия на Европейския парламент освен дългоочакваната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

Коментари