Начало Блог Контрера: Не трябва да има „традиции“ в разрез със закона

Контрера: Не трябва да има „традиции“ в разрез със закона

Докога деца ще раждат деца бе темата в предаването „Денят започва“ по БНТ, която коментира юридическият съветник и председател на ВМРО – София Карлос Контрера.

Намаляването на рисковата раждаемост е залегнала в програмата и коалиционното споразумение на някои от политическите партии, които участват в управляващото мнозинство, каза Контрера, визирайки програмата на Патриотичния фронт.

Раздаването на социални помощи е следствие от един друг проблем – че деца правят деца. И това не е предмет на социалното подпомагане, а на Наказателния кодекс, посочи той. Контрера обясни, че има осъдителни присъди за подобен проблем, но са малко. Според него предлаганите от социалния министър мерки засягат само една част от проблема.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че кабинетът възнамерява да затегне режима за получаване на детски надбавки, така че да ограничи злоупотребата при получаване на този вид помощи. Ще се търси и законов начин за ограничаване на възможността родители в детска възраст да получават детски.

Контрера посочи, че трябва социалните служби да влезнат в задълженията си и да следят, че има деца, които раждат деца. Тяхна работа е да се сезират и да изведат детето от тази рискова среда, смята юристът. Като цяло проблемът е системен, заяви той.

Запитан дали няма да има обвинения в дискриминация от страна на циганите,  защото при тях е традиция да раждат още в детска възраст, председателят на ВМРО – София бе категоричен, че не трябва да съществува „традиция“, която е в разрез със закона.

Има решение на съда на Европейския съюз на първа инстанция, което засяга социалния туризъм. То може да се приложи и в този случай, защото ясно е записано, че националните държави имат право да въвеждат такива мерки, че да ограничат злоупотребите със социални помощи, даде пример Контрера.

Убеден съм, че министър Калфин ще проведе сериозна дискусия по отношение на социалната политика. Освен това е необходимо държавата да има ясна концепция каква раждаемост да стимулира. Такава стратегия е записана в програмните документи на Патриотичния фронт, влезе и в програмата за управление на правителството – стимулиране на тридетния модел, обясни Карлос Контрера. Той допълни и в какво се изразява тази концепция – до трето дете в семейството се прилага сегашната рамка на социално подпомагане, а за повече деца трябва да се спрат т.нар. „детски“, а също и еднократните помощи при раждане, помощи за инвалидност и т.н.

В момента законът позволява да се трупат едни пари от гетата, които са всъщност „фабрика за деца“. Защо някой си позволява да има 6 деца, след като няма доходи, няма работа, няма образование, възмути се юристът и нарече декадата на ромското включване „пералня за пари“.

Аз съм на 27 години и нямам нито едно дете, защото съм зает да работя и да пълня касата на точно тази социална система, която някои източват, каза той.

Друго предложение на ПФ, което аргументира Контрера, бе отпадането на изискването за доход при получаването на детските надбавки. Така ще бъдат стимулирани именно хората, които допринасят да има пари за социални надбавки – тъй  като взимат по-високи заплати и са редовни данъчни платци. В момента ситуацията е следната – тези, които само черпят от държавата, получават социални надбавки, а тези, които всъщност издържат държавата – не получават.

Агенция за закрила на детето и службите за социално подпомагане са органите, които трябва да се грижат  за децата в риск, извеждайки ги от досегашната им среда, каза в заключение Контрера.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари