https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове -
Начало Блог По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС

Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове. На 28 ноември 2022 г. заедно с Михаил Петров внесохме доклад с предложение да бъде определена рамка с конкретни взаимосвързани срокове. Също така доразвихме решението за финансирането на това начинание, което в предходното решение от 2014 г. беше оставено само и единствено на патриотичните организации. Тогава внесохме доклада с надеждата, че още от началото на 2023 г. ще влезем в процедурата по конкурс и избор на проект. Нещата се развиха малко по-различно – наложи се да изчакаме изработването на задание, като през цялото време отстоявахме тезата, че Мемориалът трябва да бъде възстановен във вид максимално близък до оригиналния и мястото, където се е намирал – т.е. в пространството пред НДК между ул. „Фритьоф Нансен“ и ул. „Христо Белчев“. Последва представяне на заданието на 26 април, срок за бележки и възражения до 19-и май и предстои произнасяне на експертен съвет към главния архитект, след което съгласуване с МО и МК. Този път е извървян не без натиска на редица патриотични организации, общественици и политици. След одобряване на заданието предстои обявяване и на конкурс, казва общинският съветник от ВМРО и председател на политическа група „Патриоти за София“ Карлос Контрера.

Карлос Контрера и Михаил Петров

Днес (бл. ред. вчера) Столичният общински съвет прие с огромно мнозинство доклада ни с Михаил Петров и проекта за решение с конкретните стъпки и срокове, като предложения и формулировки внесоха от групата на ГЕРБ-СДС, които също се приеха единодушно и без обструкции, посочва Контрера.

Той смятам, че с този доклад успяхме да очертаем що-годе ясна рамка и план за действие как да бъде възстановен Мемориалът на Желязната дивизия. Решението на Общинския съвет е инструмент за излизане от цялото безвремие и безпътица, обхванали идеята за възстановяване на Мемориала (предходното решение е от 2014 г., но то не съдържа никакви стъпки и срокове).

Искрено благодаря на всички активно изразявали позиция, на всички общински съветници, подкрепили днес предложението ни, защото това е стъпка към запазване на културната и историческа идентичност на София. Дължим го не само на предците си, но и на следващите поколения, казва още Карлос Контрера..

БГНЕС припомня, че след дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха реални действия по възстановяване на пълния мемориален комплекс пред НДК. Това става с доклад, внесен в края на ноември м.г. и изготвен от общинския съветник Михаил Петров, подписан и от Карлос Контрера. Общинарите от ВМРО настояват освен конкретни срокове, СОС да определи и параметрите и да осигури финансирането на бъдещия проект.

Ние не можем да чакаме на добрата дума. Адмирираме това, че кметът и главният архитект са дали обещания за конкретни действия и срокове. Смятам обаче, че е необходимо цялата процедура да се скрепи с решение на Общинския съвет. Възстановяването на Мемориала е надпартийна и общонационална кауза. Там са имената на загинали от множество населени места, така че мащабът надхвърля пределите на Столична община. Настояваме за конкретно решение с конкретни срокове и яснота за финансирането – според мен Столична община от бюджета може да го обезпечи. Настояваме и да бъде изпълнено решението за автентичното място и автентичния вид, без компромиси, коментира мотивите адв. Михаил Петров при внасянето на доклада в Столична община.

Историята на Мемориалния комплекс на Първи и Шести пехотни полкове е много интересна.

Снимка: Национален военноисторически музей

Мемориалът е открит на 29.Х.1934 г. от Цар Борис III и осветен от предстоятеля на православната ни църква Стефан I Български. Негов автор е арх. Александър Обретенов, а 650-килограмовата бронзова статуя на лъва е дело на скулптора проф. Михаил Михайлов, създал в тези години и гранитния лъв пред сградата на МВР. Върху плочи са изписани в бяло имената на загиналите във войните за национално обединение. На архитрава на централната е стоял надписът: „Благословени бѫдете отъ майката родина – вѣчна ви паметъ“, на западната – „Загинали геройски за свободата и обединението на българския народъ“ и „Самопожертвували се храбро въ предана служба на царя и отечеството“ – на източната, под тях надписите „Македония“, „Тракия“, „Добруджа“ и плочите с имената и чиновете на падналите, а помежду тези пана в 2 винено червени полета с прозорци са били изписани най-важните сражения с участието на съответния полк. Мемориалът е демонтиран през 70-те години на XX век.

Близо три десетилетия обществени, националистически и военно-патриотични организации водят кампания за възстановяването му в автентични му вид и на автентичното му място. След поредица от решения на Столичен общински съвет са предприети първите стъпки към възстановяване на Мемориала, като на 2 ноември 2017 г. бронзовият лъв, стоящ пред НВИМ, след продължително почистване и консервационно третиране на патината му, бе върнат на автентичното си място на отново оформения хълм-градина с 400 червени рози. На Архангелова задушница, 4 ноември 2017 г., той бе осветен и открит с тържествена военна, църковна и градска церемония. В основата му се постави гилза с пръст от мемориала „Военна гробница – 1916“ в Тутракан при овладяването на „непревземаемата“ крепост, при което в жесток бой с румънските, сръбските и руските войски, помагащи на окупатора, там се самопожертват много войни от Желязната софийска дивизия.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София е домакин на шестата конференция „Западни Балкани“ тази събота „Западните Балкани са част от Европа и трябва да...

ВМРО – София: Нискоемисионната зона да се отмени!

От началото бяхме против въвеждането ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която...

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Коментари