Начало Блог Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила

В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в централната градска част, че възникват колизии с водачи на тротинетки. Има оплаквания от възрастни хора, от родители на деца и се налага общината да въведе регламент. 

Така председателят на транспортната комисия в Столична община Карлос Контрера мотивира въвеждането на нови правила за управление на тротинетки в София в студиото на „България сутрин“ по България ОН ЕР.

По думите му от 2020 година в Закона за движение по пътищата има въведени правила за тротинетките. Регистрираните за повече от година нарушения с тротинетки са над 1600, което означава, че реалният им брой е още по-голям, смята той. 

Проблемът на този тип превозно средство, първо е, че е доста нестабилно, и при развиване на 30 и повече километра, става опасно за водача и за околните. Когато това се случва в пространство, наситено с пешеходци, това е особено опасно, коментира Контрера.

Той обясни, че новите правила не са за ограничаване на тротинетките в София, а за регламентиране на правила за използването им. 

Нашето желание е, като представители в Столична община, да има зони, където да бъдат придвижвани с до 5 км в час, буквално да бъдат бутани, обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Карлос Контрера допълни, че управлението на тротинетка е опасно не само за околните, но и за тези, които ги управляват.

Защото неговата конструкция не Ви предпазва при падане или при сблъсък с друго превозно средство. Има и случаи с управление на тротинетки по пътища с висока скорост. Масово не се спазват изискванията да се слагат каски, обясни още общинският съветник.

Друг проблем с електрическите тротинетки в София е оставянето им навсякъде из града. 

Те се разхвърлят безразборно из града. Особено на площада около „Патриарх Евтимий“, когато с наредят тротинетките от всички оператори, не може да се премине, каза Контрера и допълни, че със заповед на кмета на София ще се определят точки, където тези средства ще могат да се паркират, така че да не пречат. 

Има подобни решения и в Копенхаген, и в Париж и т.н., като в някои европейски градове правилата са много по-рестриктивни. Смятаме, че е назрял моментът да вкараме нормативна рамка, за да тушираме конфликта между пешеходците и водачите на тротинетки, обясни председателят на транспортната комисия в Столична община. 

Един месец е срокът за обществено обсъждане в Наредбата за организация на движенето в Столична община. След гласуването – наредбата може да влезе в сила в средата или края на месец юли, прогнозира Контрера.

Той обясни, че скоростта на тротинетките, които се наемат, може да бъде ограничавана софтуерно. Също така, чрез GPS-системата на возилата може да се контролират зоните, в които те се използват. 

Контролът за скоростта на движение на тротинетките се извършва от „Пътна полиция“, обясни Контрера. Глобата за каране с превишена скорост е 50 лв.

Видео >>>

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари