Home По места Контрера призова ОбС – София да е единен срещу увеличението на цената...

Контрера призова ОбС – София да е единен срещу увеличението на цената на водата

Общинският съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет Карлос Контрера декларира, че групата му няма да подкрепи увеличение на цената на водата. Той призова и всички други политически групи да се обявят против, за да може Общински съвет – София да има общо решение срещу увеличението на цената на водата.

Това обяви Контрера в изказване в началото на днешното заседание на Съвета.

Излиза, че исканията на концесионера „Софийска вода“ са одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), без да е взето предвид мнението на ОбС, е един от аргументите на патриота срещу допускане на увеличение. По думите му така се отваря възможност монополиста да иска ново увеличение, като за пореден път ощетени ще бъдат жителите на София.

Цялото изказване на Карлос Контрера:

Със свое решение от 12 февруари тази година КЕВР одобрява бизнес-плана за 2016 г. на „Софийска вода“ АД. Доколкото е известно, нито Столична община, нито Столичен общински съвет са дали становище по бизнес-плана. Материалите що се отнася до Общинския съвет са по ресорните комисии.

Но какво от това, след като КЕВР толкова бързо и ударно прие бизнес-плана, без дори да уведоми Съвета и Общината. Т.е. дори не ни е искано становището. Което означава, че със сигурност интересът на Общината и гражданите отново не беше защитен. В случая може да се сърдим колкото на себе си като орган, толкова повече пък на КЕВР.

Аз мисля, че в случая КЕВР умишлено е избързал. Аз мисля, че умишлено са взели това решение на тъмно. Решението не е в обществен интерес, напротив, за пореден път зад маската на някакви забележки накрая се одобряват исканията на концесионера. С това решение сега пак се отварят вратата да искат по-високи цени. Това е абсолютно несправедливо. И сметката ще я платят пак гражданите.

Крайно време е да се противопоставим на безумната политика на Софийска вода. Не може да ни баламосват с по 85 млн. куб. метра фактурирана вода при положение, че София се пръска от народ и няма начин потреблението да пада, напротив – увеличава се. Само че „Софийска вода“ има интерес да държи показателите ниски, за да помпат цената на услугата. Уж им трябвали за инвестиции. Не може да отчитат намаляване на търговските загуби на вода (т.е. поради кражби и неизправно водомерно стопанство), а да няма увеличение на фактурираната вода. Значи лъжат. Лъжат за единия показател или и за двата.

Не може да ни убедите, нас, нашата политическа група „Патриоти за София“, че непрекъснатите им раздути разходи за софтуер, проучвания на зони, заснемане на канали с видеокамера са инвестиции и полезни разходи. Не може да ме убедите, че с тези 14 млн., които за тази година са заложили за инвестиции в канализация, че ще реализират и половината си заложени уж проекти. Защото „Софийска вода“ няма случай да си е изпълнила годишната инвестиционна програма като хората. Толкова си могат.

Защо си мълчим, че мениджмънтът на „Софийска вода“ източва дружеството. Тези два големи заема са изтеглени и прахосани за всички друго, но не и за инвестиции във ВиК мрежата. Похарчили са ги за текущи разходи и за какво ли не друго. Нека да попитаме защо не си плащат главницата на заема с дружеството-майка, а само лихвите. И това го има доказано, обосновано с писмени доказателства.

Мисля, че сме прекалено търпеливи и вежливи с концесионера, а той трябва да бъде тормозен всеки ден за всяко нещо, което не е изпълнил или е изпълнил лошо. Всеки ден. Вместо това спорадично предприемаме някакви действия – категорично не е достатъчно. Докато им правим отстъпки ще ни се качват по главите, че и по-нагоре. Стига вече с тази толерантност, тези хора разбират само от груби и крути мерки. Виждате ги какви са – предишния им изпълнителен директор го уличиха в умишлени престъпления точно по въпроси, които повдига. С такива хора не може да има консенсус.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязано в Гоце Делчев

Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за...

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Каракачанов към ЕП: Правите опити да наложите коминтерновски тези за „македонско малцинство“. Няма да го позволя!

В същото време оказвате системен натиск срещу България като национална държава и срещу християнството у нас като хилядолетна ценностна система

Красимир Богданов, „В мрежата“ – 17.09.2020

Красимир Богданов, депутат от ВМРО, коментира окончателно приетите от парламента поправки в Изборния кодекс. Ще гарантират ли те честни избори? Може ли...

Джамбазки: Речта на Фон дер Лайен за състоянието на ЕС е разочароваща

В дневния ред на тазседмичната пленарна сесия на Европейския парламент освен дългоочакваната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

Коментари