Начало Новини Контрера: Спешно да се свика Съветът по сигурност към МС

Контрера: Спешно да се свика Съветът по сигурност към МС

Криминогенната ситуация ескалира безконтролно. Ще сложат ли Денков партиец за шеф на ДАНС?

А и отново ставаме свидетели на „инциденти“, като последния от Франция. Ние не сме „ваксинирани“ срещу това!

Тази позиция изразява председателят на групата общински съветници от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера, който внесе писмо в Министерския съвет до министър-председателя акад. Николай Денков.

Особен проблем е т.нар. битова престъпност, свързана с посегателства срещу собствеността и личността (грабежи). Противно на твърденията за спадове на регистрираните престъпления оказва се, че на годишна база вече се установява ръст на тези видове престъпления, както стана ясно на извънредната сесия по сигурността, проведена на 12 май т.г. от Столичен общински съвет, където бяха изслушани министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР и директорът на СДВР, дава примери Контрера.

Той отчита и ръста на миграцията и ситуациите, предизвикани  последните две години от нелегалния мигрантски трафик през страната, както и мистериозния случай с единия от братя Галеви и атентата с главния прокурор Иван Гешев.

Наред с изброените няма как да подминем и някои знакови случаи, които са симптоматични за дефицита на сигурност – казусът около влизането и смъртта на издирвания от Интерпол Ангел Христов, преди това атентатът срещу главния прокурор на Р България, случаят със смъртта на десетки мигранти край с. Локорско и т.н., подчертава председателят на групата общински съветници в СОС Карлос Контрера в своето писмо.

 В същото време ставаме свидетели и на поредния „инцидент“ във Франция. „Мъж с тюрбан“ намушка деца на детска площадка. Ние не сме защитени от подобни нагли актове на агресия от новите жители на Европа. Точно обратното – ние сме първият буфер на тези хора по пътя им към Запада. И трябва сериозно да се замислим какво прави държавата за защитата на хората на територията на България тук и сега. Не след местните избори или след ротацията на ротацията на този кабинет, или след смяната главния прокурор, или след искането за импийчмънт на президента, които вече бяха заявени от новите във властта. Или т.нар. „конституционна реформа“, която най-вероятно ще постигне „консенсус на консенсуса“ и нищо повече.

Защото от две години вече знаем, че законите и Конституцията не означават нищо за т.нар. политически елит в България.

Прилагаме пълния текст на писмото на Карлос Контрера до министър-председателят Николай Денков:

забележка – писмото е внесено преди „инцидента“ във Франция

Уважаеми г-н министър-председател,

Обръщам се към Вас с предложение и настояване ръководеният от Вас Министерски съвет да обърне специално внимание на сектор „Сигурност“ и общата обстановка с обществения ред и сигурността на гражданите. През м. май т.г. призовах служебния министър-председател г-н Донев да свика Съвета по сигурност (орган към МС), за да се набележат мерки за подобряване на средата за сигурност. Тогава предложението ми беше обосновано със ситуацията с бомбените заплахи срещу български учебни заведения, които държавата определи като кибер тероризъм, с нарастващите случаи на престъпления срещу собствеността и личността (битовата престъпност), с проблемите на пътната безопасност и контрола по спазване Закона за движение по пътищата, както и с нелегалната миграция.

Съветът не беше свикан, а описаните и посочени от мен проблеми така и не намериха своето решение. Що се отнася до нелегалната миграция, въпреки твърденията на МВР, броят на незаконно влизащите на територията на Р България не само е константен, но и се увеличава. Свидетели сме на ежедневни случаи на задържане на групи мигранти, включително на територията на Столична община, на гонки с каналджии и ПТП в резултат от тези гонки. По отношение на пътната безопасност, въпреки водените разговори, обявените административни и законодателни мерки, проблемите в цялост остават нерешени както във връзка с инфраструктурата, така и с контрола и наказанията за нарушаване на ЗДвП.

Особен проблем е т.нар. битова престъпност, свързана с посегателства срещу собствеността и личността (грабежи). Противно на твърденията за спадове на регистрираните престъпления оказва се, че на годишна база вече се установява ръст на тези видове престъпления, както стана ясно на извънредната сесия по сигурността, проведена на 12 май т.г. от Столичен общински съвет, където бяха изслушани министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР и директорът на СДВР. Що се отнася до Столична община от месеци зачестиха оплакванията за посегателства над автомобили, жилища и други имоти с цел да бъдат отнети вещи от собствениците на това имущество. Общото усещане е за несигурност, липса на ред, хаос и отсъствие на МВР от контрол и патрулна дейност на улицата. Това усещане, веднъж появило се, много трудно може да бъде изкоренено – гражданите все повече живеят в страх.

Предложението за свикване на Съвета по сигурност към министър-председателя е продиктувано от разноликия и разнообразен характер на проблемите в целия сектор „Сигурност“. Наред с изброените няма как да подминем и някои знакови случаи, които са симптоматични за дефицита на сигурност – казусът около влизането и смъртта на издирвания от Интерпол Ангел Христов, преди това атентатът срещу главния прокурор на Р България, случаят със смъртта на десетки мигранти край с. Локорско (Столична община) и т.н., и т.н. Тези и подобни на тях случаи изискват комплексни действия и сътрудничество, общи усилия, системни усилия от службите за сигурност. Ето защо провеждането на един подобен съвет би помогнал най-малко за координиране на общи действия, както и за предприемане на средносрочни и краткосрочни мерки (включително специализирани операции) за подобряване на обществения ред и средата за сигурност като цяло. Обезпокоително е и това, което се лансира в някои среди, че предстои ударна смяна на ръководствата за службите за сигурност, без дори да е направен дебат и анализ за състоянието им, проблемите и възможните решения. Спрягането на кандидатурата на г-н Петър Петров за председател на ДАНС, бившият секретар на Съвета по сигурност към министър-председателя Кирил Петков, е донякъде странно, защото назначаването на партийна фигура, на политически активист, за председател на ДАНС ни връща към едни други времена (кабинета Орешарски). Уместен е и въпросът – в контекста на изтеклия партиен запис на една от управляващите партии – съгласувана ли е тази кандидатура с посолства и чужди граждани?! Подобно действие в този момент буквално може да взриви целия сектор сигурност, а и обществото. Надявам се, че не това е целта, тъй като българските граждани нямат нужда от нова порция скандали, а от работещи служби за сигурност, от ред по улиците, спокойствие в дома и спокойствие за децата си.

08.06.2023 г.

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари