Начало Блог Контрера: Столична община да не прикрива държавата за природния газ!

Контрера: Столична община да не прикрива държавата за природния газ!

Общинският съветник е категоричен, че СО не казва цялата истина какви ще са реалните последици от спирането на природния газ

Според общинските съветници от ВМРО в София Столична община замита мащаба на възможните щети за софиянци от спирането на природния газ от страна на „Газпром“. Повод за тази реакция е свиканата на пожар извънредна комисия по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет. Според съветниците от ВМРО една част от истината за реалното положение е била спестена. Така администрацията на ГЕРБ се опитва да флиртува с правителството на промяната и по-конкретно с новия фаворит на американското посолство – Асен Василев, който вероятно ще смени доказано неадекватния сегашен министър-председател.

ВМРО – София смята, че комисията е била свикана прибързано, вероятно по ПР и рейтингови съображения и се е допуснало да бъдат изречени редици полуистини, които да не предизвикат социален взрив, който да притисне правителството.

Смятам, че ГЕРБ, макар да са опозиция, не желаят реално сега да свалят тази нефелна държавна власт, затова са предприели тактика да успокояват народонаселението, сакън да не скочат хората да свалят Промяната, Демократична България, Слави и Корнелия Нинова от власт“, казва Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО.

Описаната по време на заседанието на комисията ситуация не е точна. Аз не виждам никъде писмени, ясни точни гаранции, че природен газ ще има за Топлофикация София и градския транспорт. За разлика от кмета аз не вярвам на телефонни обаждания. Имаме обещание на думи, което не е сериозно. Не можеш да изслушваш потърпевшите преди черно на бяло държавата да ти е казала какво точно става. ПР-ът е хубаво нещо, но се връща като бумеранг. Бързите решения в политиката са обикновено грешни. Що касае Топлофикация – пълна глупост е тиражираното намаление на температурата на топлата вода. Заради ситуацията с ремонта на АЕЦ, спрените ПАВЕЦ Чаира и Марица-3 Топлофикация ще трябва да произвеждат повече ток, което значи по-голямо натоварване на цялата система за охлаждане. Това значи потенциални аварии, включително на магистрални топлопроводи. Това беше спестено. Гаранции за доставки на газ няма, но не беше казано. Утре бордът на Топлофикация ще дойде да реве в СОС, че държавата ги е прецакала. И това не се каза. Не вярвам на успокоителни думи нито на дружествата, нито на ГЕРБ.

По отношение на транспорта искрено се смях като прочетох, защото 50% от реалната ситуация е казана. И вината не е на оператора, а на тия, които са го инструктирали без да питат преди това какво и как се прави. Доставките на природен газ за Столичен автотранспорт не са гарантирани. От два месеца пиша писма до държавата, пращах данни, официален отговор няма. Самият автотранспорт няма и откъде да плати по-скъп газ, дори да го има. В момента около 50% от автобусите са на газ и ако той спре, реално градският автобусен транспорт ще може да вози едва на 1/3, че и по-малко. Около 60 и над 60 автобуса от дизеловите няма да могат да излязат въобще поради липса на части и обслужване. Може да ги видите по гаражите как седят като паметници. Отделно от това въвеждането на летни разписания е глупост. Трябва да се действа гъвкаво, а не на ангро. Това значи, че някои линии ще се разредят повече, но тежките линии като 204, 280, 94, 72 и други не трябва да се намаляват. Отделно от това още от февруари със Столичен електротранспорт сме разработили вариант, в който тролеите и трамваите да се увеличат, където може (с около 20%), за да покрият автобусите при спиране на природния газ. Има и много други неща, но на 9-и май ще ги разглеждаме в закрито заседание на комисията по транспорт, защото част от тях касаят търговски взаимоотношения и националната сигурност. За разлика от някои аз съм привърженик на подхода първо да се събере информация и тогава да се изпъчиш пред медиите.

ГЕРБ прибързаха да се подмазват на властта и според мен бумерангът ще се върне скоро, защото ситуацията е по-тежка дори отколкото изглежда. Това е въпрос на политически избор. Аз имам навика да казвам истината, дори да не е електорално или ПР угодно. Има големи рискове както за Топлофикация, така и за градския транспорт. Между другото частният превозвач с изцяло газови автобуси гарантира, че ще обслужва линиите си без никакви проблеми и стриктно по договор въпреки ситуацията, нищо, че Столична община дори не му плаща навреме. Остава открит въпросът кой и как реши да залъгва софиянци, че и тази криза ще мине безметежно и леко. Чудя се на акъла на някои хора, които си мислят, че ще седнат на три стола и накрая няма да ги удари тоягата.

В политиката е важно да казваш на хората реалната ситуация, другото е харакири, но на „Московска“ 33 тези уроци се учат трудно и с повторно и петорно настъпване на една и съща мотика“, смята Карлос Контрера.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари