Начало Българите по света Красимир Богданов пита външния министър за българското малцинство в Украйна

Красимир Богданов пита външния министър за българското малцинство в Украйна

Депутатът от ВМРО е готов да сезира Съвета на Европа

Получих сигнали от организациите на българите в Украйна, че административната реформа ще засегне процентното съотношение на българите в Болградския район, като от настоящите 61%, след реформата те ще съставляват 48% от населението на района.

Тази тревога изразява народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Красимир Богданов във въпрос, отправен към министъра на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. Затова и той пита има ли МВнР информация за промяна на съотношението на малцинствата в Болградския район в резултат на административно-териториалната реформа в Украйна.

Правителството на Украйна раздели Болградски район, населен с по-голямата част от българската общност, на пет административни единици (громади), което може да ощети българското национално малцинство в Украйна. В тази връзка преди повече от месец  парламентът у нас прие декларация, с която осъди разделянето на Болградския район.

Последваха разговори на най-високо държавно ниво между двете страни, в които беше заявено, че правата на българите няма да бъдат нарушени, напомня в питането си към Захариева депутатът от ВМРО.

Красимир Богданов е категоричен, че промяната в съотношението на малцинствата обаче е грубо нарушение на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства. Като член на ПАСЕ, той е готов да сезира Съвета на Европа при доказване на такова нарушение.                    

Текст на въпроса >>>

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО

Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА И МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

ВЪПРОС

от Красимир Богданов, народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95 и чл. 96 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям писмен въпрос

ОТНОСНО: Промяна в съотношението на малцинствата в Болградския район в резултат на административно-териториалната реформа в Украйна

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЗАМЕСТНИК – МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщам се към вас във връзка с развитието на административно-териториалната реформа в Украйна и правата на българското национално малцинство. Правителството на Украйна одобри окончателно плана за развитие на Одеска област, с който историческият Болградски район се разделя на пет единици или громади. Именно там живее и по-голямата част от българската общност в Украйна, която надхвърля 300 000 души и е четвъртото по големина малцинство. На 20 май парламентът у нас прие декларация, с която осъди разделянето на Болградския район на по-малки единици. Последваха разговори на най-високо държавно ниво между двете страни, в които беше заявено, че правата на българите няма да бъдат нарушени.

Вие вече отговаряхте на подобен въпрос, но през последната седмица получихме сигнали от организациите на българите в Украйна, че административната реформа ще засегне процентното съотношение на българите в Болградския район, като от настоящите 61%, след реформата те ще съставляват 48% от населението на района.

Припомням, че според Член 16 от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства: „Страните се въздържат от мерки, които, променяйки съотношението на населението в области, населени с лица, принадлежащи към национални малцинства, целят ограничаване на правата и свободите, произтичащи от принципите, провъзгласени в тази Рамкова конвенция“.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Във връзка с гореизложеното въпросът ми към Вас е следният:

Има ли МВнР информация, дали ще се промени съотношението на малцинствата в Болградския район в резултат на административно-териториалната реформа в Украйна

 

Моля отговорът на зададения от мен въпрос да бъде в писмена форма.

                                                        Народен представител:

София, 01.07.2020  г.                                                 Красимир Богданов                                           

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари