Начало Блог Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Направеното от управляващата коалиция в подкрепа на българската армия

Красимир Каракачанов се включи по телефона. Той обясни, че се намира в Плевен, където се чества годишнина от Дойранската епопея по време на Първата световна война, а в това събитие основно е действала 9-а Плевенска дивизия, начело с великия български генерал Вазов, пред който 20 години по-късно англичаните свалят знамената си на гара „Виктория“. Той продължи, че през миналата година по инициатива на група граждани МО е направило един от най-хубавите военни паметници в България – на ген. Вазов и 9-а Плевенска дивизия. В понеделник пък е клетвата на Военно-въздушното училище, което след 17 години отново отваря врати с решение на МС.

Г-н Каракачанов, Вие сигурно сте много горд, че успяхте не само да върнете Висшето военно-въздушно училище, успяхте да върнете уважението към военната служба, успяхте и през миналата седмица да промените закона за отбраната в частта му за доброволната военна служба, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори:

Горд съм, че нещата, които съм обещал, се случват, но искам да подчерта, че това не е само моя заслуга, а и на цялото българско правителство, защото аз мога да имам най-прекрасните идеи, но ако моите колеги не ме разбират, ако нямам подкрепата и на министър-председателя, колкото и дежурно да звучи, това е факт, няма как да се случват тези хубави неща в армията, които се случват през последните 3 години.

Надявам се няма да прозвучи самохвално, че това, което направихме само за 3 години и половина, след 1990 г. 25 години не беше правено. Четвърт век армията беше изоставена на произвола на съдбата, не ми се говори колко десетки самолети бяха нарязани по неизвестни на никого причини, от 2400 танка са останали 300, колко ракетни установки, колко техника, за която българският народ е дал милиарди. Четвърт век това беше оставено в забвение и четвърт век моите предшественици или политиците говориха НАТО, НАТО, ама в НАТО с „гол тумбак“ и с „голо дупе“ не можеш да влезеш и като си там няма как да не си въоръжен и армията ти да не е подготвена да изпълнява основната си функция, записана в Конституцията – защита на националната цялост и суверенитета на България!

Министърът на отбраната обясни, че за 3 години заплатите в армията се вдигат 3 пъти общо с над 30%, тази година вероятно ще се вдигнат отново, което не се е случвало никога. Били са ремонтирани всички видове летателни платформи, до края на декември ще се върнат общо 8 самолета Су-25, заделени са необходимите средства за ремонт на хеликоптерите. Предстои ремонт на танковете, подписан е договора за новите самолети. Предстои подписване за корабите от флота, ще бъдат доставени два нови кораба от Нидерландия на „приятелски“ цени, за 4 милиона лева два минни ловци. Така че се прави доста за армията, но всичко това е благодарение на тази коалиция, която управлява България, на усилията, които проявяват колегите от МО и на разбирането на всички мои колеги, категоричен бе Красимир Каракачанов.

Последните съвместни учения с НАТО

Спазваме ли „хигиената“ на отношенията с НАТО, какви са тези учения, които се разиграват в момента?“, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че става дума за регулярни учения, всяка година има учения на НАТО, които са планирани поне 2-3 години по-рано. Въпреки COVID-19 и допълнителните мерки за предпазване на военнослужещите, се правят учения, защото това е необходимо за поддържане на формата.

Назначенията в армията

А в територията, която делите с президента на републиката Радев, като главнокомандващ, „хигиенични“ ли са назначенията, които се предложиха през миналата седмица, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че те са по предложение на министъра на отбраната с решение на правителството, а президентът издава указите. Той продължи, че е предложил 8 личности за различни постове, президентът е съгласувал 4. Сегашният командир на ВВС ген. Цанко Стойков се издига в длъжност и звание и заема поста заместник-началник на Щаба по отбрана. На негово място като началник на ВВС застава един млад и енергичен български офицер, сегашният командир на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Петров, който става генерал-майор. Началник на авиобазата става негов заместник.

Има ли реверанс в това назначение към една телевизия, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори:

Не мога да Ви отговоря за коя телевизия става дума, надявам се, че не визирате „Канал 3“.

Водещата отвърна, че не визира „Канал 3“ и няма да каже името на телевизията, за да не стане конфликт.

Гостът ѝ отговори, че няма реверанс към нито една медия. Такава практика е имало в миналото, но в последните 3 години реверанси към никого не са били правени. Старал съм се да предлагам за кариерно развитие онези български офицери, които имат необходимото образование, най-вече необходимия опит и грамотност, за да заемат постовете, които заемат, категоричен бе министърът на отбраната.

Обвиненията срещу бившия началник на Агенцията за българите в чужбина

А същото ли ще кажете за още едно Ваше назначение, ще използвам картинния Ви израз от началото на разговора, да не сме по „гол тумбак“ и „голо дупе“, в назначението на един Ваш кадър, който най-сетне след 2 години го предадоха на съд, отговарящ за българското поданство, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че това не е негово назначение. А не е ли Ваше предложение, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори:

Това е предложение на коалицията, не е мое лично, но това няма никакво значение. Да се каже дали един човек е виновен или невинен, трябва да го реши съдът! Така че се надявам след 2 години забавяне съдът да си каже мнението. Мога да кажа само едно, не знам кой скрои този номер с цялата тази кампания за българското гражданство, но не беше с оглед на българските интереси. Защото първо не Агенцията за българите в чужбина издава българското гражданство. Българското гражданство се издава от Министерство на правосъдието след решение на междуведомствен съвет, в който всяка една кандидатура за българско гражданство се обсъжда от Министерство на правосъдието, МВнР, МВР, ДАНС, НАП и други. Този междуведомствен орган решава дали някой трябва да получи българско гражданство, а не Агенцията за българите в чужбина, която се занимава с връзките с българите в чужбина, а не с издаването на българско гражданство. След като МП реши, тогава вицепрезидентът на Република България разписва указите. Така че тази добре направена кампания с цел да се хвърли петно срещу ОП, мисля, че е време да се разбере, че не Агенцията за българите в чужбина издава българско гражданство. Надявам се съдът да си свърши работата, лесно е да се направят обвиненията, въпросът е те да бъдат доказани и да бъдат издадени съответните присъди, ако някой е вършил нарушения или престъпления, да си носи отговорността, има закони.

Новият политически проект на Цветан Цветанов

Ще направим един много рязък полет, който отново е във връзка с решения на съда, не знам дали знаете, че Цветан Цветанов, бившият заместник на Бойко Борисов, обяви официално създаването на своята партия и на това учредяване се появиха служители, граждани и самият Алексей Петров, споменавам това име неслучайно, служители на „Лев Инс“ имам предвид, които връчиха протестно писмо на Цветанов и заявиха, че той няма право да говори за върховенство на закона, защото именно той, изреждат много случаи, в това число и случая с Алексей Петров, който триинстанционно правосъдие не го призна за виновен по обвиненията, предизвикани от Цветанов и накрая даже Алексей Петров ни осъди в ЕСПЧ. Как гледате на този бъдещ лидер с тази тяжест, че той е извършвал посегателства над хора, които съдът не е признал за виновни, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори:

Аз не съм съд, за да издавам присъди, мина времето, и то беше преди 9 септември, когато ВМВО издаваше присъди и ги изпълняваше, но това бяха други времена. Аз мога само да кажа, че никога не съм харесвал хора, които са били в една партия, благодарение на тази партия са станали както се казва „човеци“, както имаше един виц навремето „от парче месо са станали хора“, ползвали са облагите и властта на тази партия, след което създават друга партия и се опитват да критикуват тази партия, която ги е направила хора. Казвам го не по конкретния случай с Цветанов, а защото и аз съм бил жертва на подобни хора.

И Вие имате подобен случай – Костадин Костадинов и „Възраждане“, отбеляза водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори:

Точно така, взел си го от „парче месо“, изграждал си го, финансирал си му специализации, плащал си му заплати да върши някаква работа и в някакъв момент, когато решава, че е велик и неоценим, започва да плюе в кладенеца, от който е пил вода. Подобен е и този случай, но аз мисля, че гражданите и избирателите в България издават своите присъди по време на избори, но „нова партия, нов късмет“, имаме 240 партии, това е 241-ата, сигурно скоро ще се роди и 242-ата. В края на краищата, ако тази партия предложи нещо добро и разумно на обществото, тя ще получи оценката на обществото.

Отношенията на Радев с Цветанов. Протестите срещу правителството

Вие сте с философско търпение, само че Цветанов от вчера до днес направи най-малко 3 крачки, едната беше инспирирана от президента Радев вчера, който каза, че няма да прави свой политически проект, но каза, че мнозинство партии и формации го подкрепяли, а и той подкрепял тях. Веднага на това Цветанов отвърна на Радев, че „подкрепя демократично мислещите български граждани, които излизат на протест вече 80 дни“ и заяви, че се припокрива идейно с ДБ. Това някакъв вид нов политически брак ли е между Цветанов и Радев, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че това е опит за сватосване.

А кой е от страната на булката и от страната на младоженеца, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори:

Обикновено при подобно „сватосване“ от страната на булката остава българският народ…

Той продължи, че преди три години и половина точно Цветан Цветанов най-радикално е „скочил“ срещу президента Радев по темата за самолетите, защото Радев не е крил, че предпочита да бъдат купени шведските самолети „Грипен“, а не американските Ф-16. Тогава Цветанов е обвинявал Радев в лобизъм и други сериозни неща, които биха могли да бъдат квалифицирани като престъпление. Каракачанов заяви:

Аз не съм убеден, че е така и тогава не говорих такива неща. Сега обаче имаше и персонално от трибуната изказване срещу президента. Аз не съм си позволявал да критикувам публично държавния глава, защото смятам, че институциите трябва да се уважават. А сега виждаме нещо като „сватосване“ ние сме ги виждали тези неща в българския политически живот, а и не само в българския, довчерашни крайни противници стават приятели, но какво значи „подкрепям демократично мислещите българи, които са на протестите“? Това какво означава, че ако в момента на площадите излизат няколко хиляди човека или няколко десетки хиляди, от 7 милиона население, че това са единствените Демократично мислещи хора? Тези, които не излизат на площада, те не са ли демократично мислещи, или може би не са? А не протестират ли тези граждани за някои практики, за които този, който отправя това послание към тях, няма лична заслуга да протестират хората? Мисля си просто на глас философски.

Като мислите така философски, не мога да отмина въпроса, че и Вие май се явихте в ролята на „сватовник“, миналата неделя заявихте, че приканвате Радев и Борисов, цитирам Ви дословно „да си подадат ръка в името на свалянето на напрежението и експертен кабинет, който да изведе България от тази момента политическа криза без реваншизъм и политически пристрастия“, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори:

Вие цитирахте първата част, аз казах – „ако се наложи“, а не да се направи задължително! Най-важно е в едно общество, особено когато за пореден път е изкуствено разделяно по политически и икономически причини, да има някакъв нормален диалог и именно институциите и лидерите в тази държава да призоват за подобен диалог и да търсят пътя за обединението на нацията, а не на нейното разединение, противопоставяне и омраза.

Остана обаче без отговор въпросът Вие като говорите за помирение от името на Бойко Борисов ли говорите към Радев и второ, като говорите за експертен кабинет от името на Ахмед Доган ли говорите, защото ДПС поиска експертен кабинет преди Вас, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че първо никой не го е упълномощил да говори от негово име. Той продължи, че има достатъчно опит, ум в главата си и грамотност, за да може да разсъждава сам, а не да очаква някой да го вкарва в ролята на помирител. Лидерът на ВМРО подчерта, че не говори за експертен кабинет в смисъла, който използва ДПС на базата на някакви партийни квоти да се „разпределя баницата“, а има предвид в оставащите няколко месеца до изборите, ако има съгласие в обществото, да се стигне до правителство, което да гарантира нормален процес на избори. Вицепремиерът заяви:

Защото е видно, че опозицията и президентът Радев възприемат едно евентуално служебно правителство като правителство, което трябва да търси възмездие, да гони този, да гони онзи и най-вероятно да работи в полза на някой друг. Това няма да доведе до нищо добро. Ако имаше нормален диалог, можеше да се стигне до вариант на едно общо правителство, което да гарантира едно единствено нещо – в оставащите няколко месеца да се гарантират честни и нормални избори, а не реваншизъм! Защото аз съм казвал, но то не се харесва на опозицията и на част от набедилите се за лидери на опозицията, не се харесва предложението за диалог. Те смятат, че сегашното правителство трябва безусловно да капитулира, това няма как да стане.

Той подчерта, че правителството има достатъчно широка подкрепа в парламента и обществото. Разбира се има и хора, които искат нещо различно, но това няма как да стане с претенции за безусловна капитулация. Каракачанов заяви:

Безусловна капитулация се нарича терминът, когато безусловно победеният противник няма друг ход, но когато едно правителство 3 и половина години повишава доходите, върши немалко добри неща, когато има и немалка подкрепа в обществото, да настояваш за безусловна капитулация не ми изглежда разумно желание.

Отношението ни към Северна Македония

На 10 ноември предстои много знакова среща на високо равнище на ЕС, която ще засегне въпроса за Балканите и приемането на новите членове, сред които е и Северна Македония, хайде да използваме Вашата лексика, „безусловна капитулация“, каква ще бъде нашата позиция, Вие изказахте Вашата нееднократно, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че всъщност изказва позиция, която е гласувана от МС през октомври миналата година. Тази рамкова позиция е гласувана и от Народното събрание.

Няма ли да се огънем ние пак под натиска на Европа, попита водещата Илиана Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че като цяло Европа не се опитва да ни натиска за нещо. Има няколко държави, които се опитват да прокарват своя политика, те смятат, че България не може да поставя условия на Северна Македония. Само че има не по-малко държави, които са категорично против влизането на Северна Македония и Албания в ЕС. България категорично настоява НАТО и ЕС да се разширяват на територията на Западните Балкани, но това не може да става безусловно. Лидерът на ВМРО заяви:

Ако българското правителство и българският парламент решат да си плюят на достойнството, да плюят на своето решение от октомври миналата година, да плюят на голяма част от настроенията на българския народ, апропо над 2 милиона български граждани имат произход от Македония, ако решим да зачеркнем голяма част от нашата история, ще се поддадем на натиска. Ако решим, че сме правителство, което има достойнство и народ, който трябва да бъде защитаван, народ, чието достойнство трябва да бъде защитавано, тогава няма да си променяме позицията и Република Македония ще има възможността да се яви на поправителен изпит след време, когато се научи, че договорите, които се подписват, трябва да се спазват. Те се подписват, за да се спазват, а не да се имитира спазване и да се разчита някой по-голям да натиска България, за да отстъпи. Между другото в ЕС няма големи и малки, гласът на Люксембург е равен на гласа на Франция и Германия, респективно гласът на България и мнението на България са равни на това на всички останали!

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Твърда граница, нулева миграция, крепост „Европа“

Всяка една държава трябва да може да се пази. Затова е необходимо укрепване на отбранителните способности на българската армия. Така и беше,...

ВМРО в област Ловеч ще работи за развитие на животновъдството и устойчиво земеделие

Партия „ВМРО-Българско национално движение“ представи кандидатите си за депутати и приоритетите си за Ловешка област на пресконференция в Националния пресклуб на БТА...

Карлос Контрера: Когато не гласуват отвратените, управляват отвратителните

МВР в този си вид трябва да се закрие, каза кандидатът за депутат В една немалка част от обществото...

Контрера: Много от проблемите на София могат да се решат чрез парламента и правителството

Връщането на секундарниците и мигащото зелено на светофарите, които са моя идея, сега е в ръцете на МРРБ Това...

Иво Пазарджиев: ВМРО е патриотичната алтернатива

Добрите години за Русе предстоят, нужно е да се обединим около общи каузи, категоричен е водачът на листата на ВМРО - БНД

Близо до хората, близо до реалните проблеми

Ангел Джамбазки, водач на листата с кандидати за евродепутати от ВМРО, заедно с Богомил Бранков, водач на листата на партията за София...

Красимир Каракачанов: От ВМРО разчитаме на хората, на които им омръзна разделението на нацията

От ВМРО разчитаме на хората, на които им омръзна това разделение на нацията. Първо беше сини-червени, после на монархисти-републиканци, а сега е...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir