Начало Блог Красимир Каракачанов: ВМРО внася закон срещу фалшивите новини

Красимир Каракачанов: ВМРО внася закон срещу фалшивите новини

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Властта и медиите; Аферата с получаване на българско гражданство – Катя Матева;

Беновска посрещна своя гост Красимир Каракачанов и съобщи, че ще проведат интервюто прави, поради здравословен проблем на Каракачанов. Водещата го попита защо не е присъствал вчера на церемонията за Архангелова Задушница на Военните гробища. Каракачанов обясни, че е бил в болница заради дискови хернии, които се е наложило да лекува поради силни болки. Беновска подчерта, че му задава такъв въпрос, за да се внесе яснота по случая, тъй като се тиражират фалшиви новини, че събеседникът ѝ бяга от въпроси, свързани с Агенцията за българите в чужбина. Каракачанов каза, че не е редно да се измислят истории за здравето на един човек.

Беновска обясни, че е попитала прокурора от Специализираната прокуратура Иван Гешев дали Каракачанов има връзка с покупкопродажбата на удостоверения за българско гражданство. Водещата съобщи, че е получила категоричен отговор, че Каракачанов няма общо с аферата. Той подчерта, че медиите „пропускат“ тази новина, която е от 3-4 дни, а преди няколко месеца пък е „научил“ други интересни неща за себе си, че с проекта за бронираната машина се занимавал годеникът на малката му дъщеря – 23-годишен, незавършил студент, макар че той има една дъщеря, която е женена вече от 1 година, а относно аферата с българското гражданство е „научил“, че е уредил гражданство на брата на Абу Бакр Ал-Багдади – главатарят на Ислямска държава, а Ангел Джамбазки като зам.-председател на комисията по миграция в Европейския парламент го е покривал. Каракачанов обясни, че лесно може да се докаже този човек дали е получил българско гражданство, а още по-лесно може да се покаже, че такава комисия няма в Европейския парламент.

„Кой и защо Ви цели?“ попита Беновска. Каракачанов отговори, че причините са много, а преди година и половина е съобщил, че ще се опита да „размърда“ някои практики в министерството на отбраната и че всички посреднически истории при големите ремонти на въоръжението в България ще приключат и те наистина са приключили. Имало е обжалвания от украинска фирма без основания, но Каракачанов заяви, че каквото и да пишат няма да им се случи нищо, а още повече го амбицират и няма как да го уплашат, защото не е „мишок“. Беновска попита госта си дали си носи личното оръжие, ако трябва да се гръмне. Каракачанов отговори, че не го носи и няма намерени да се гръмва, но подчерта, че ако някой прекалява – ще бъде гръмнат от съда – „тези клеветници малко от малко да си получат наказателната отговорност“.

Беновска припомни, че след отговора на Иван Гешев, че Каракачанов не е намесен в аферата ВМРО са поискали извинение за неверните обвинения. Вицепремиерът каза, че никой не се е извинил и обясни, че схемата е следната – бивша чиновничка, шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева преди година и половина пуска доноси до ДАНС, до прокуратурата и до президента, носи ги лично до Валери Симеонов, но твърди, че никъде не ги е разпространявала освен до компетентните институции. Преди година доносите се публикуват в Медия Пул и Капитал, а във вторник сутрин „един наш политически ренегат“ се появява в телевизионно предаване и твърди, че има доказателства, но не застава зад думите си, а отбелязва, че друг човек ги казва. Беновска неколкократно попита госта си за кого говори и го помоли да каже името. Водещата попита Каракачанов дали не визира Велизар Енчев, но вицепремиерът отговори, че не го е споменал той това име. Той продължи историята с това, че споменатата Катя Матева участва в предаване по същата телевизия като на всеки въпрос отговаря с „да“ или „не“. „Знаете ли дали той е мафиот?– Знам.“ – „Имате ли доказателства? – Да.“, преразказа Красимир Каракачанов. Той обясни, че в т.нар. френско разследване той е публикувал въпросите и отговорите на френския журналист, който твърди, че е направил журналистическо разследване, но от отговори му в писмата до вицепремиера става ясно, че няма време да дойде скоро в България.

Вицепремиерът разказа, че е питан дали е бил член на БКП, дали е поздравявал Съветската армия с оръдейни салюти, защо не иска да купува западна техника, а ще купува руска и какви ли не други „измишльотини“. Беновска попита събеседника си дали знае този журналист на кое лоби служи. Каракачанов отговори, че не знае, но както тези, които измислят фалшиви новини, така и той обслужва определени интереси и лъжите продължават дни след като прокуратурата е отрекла да има такива данни за вицепремиера.

Каракачанов обясни, че Валери Симеонов е предал доноса на ДАНС, а след няколко месеца от агенцията заявяват, че подобни неща няма, а „манджата се претопля година и половина“. „Това обслужва политиката на държавицата Македония, която и до ден днешен мачка българите, защото вижте какво е в македонската преса – кампанията е против онези хора, които искат българско гражданство. Аз ще поискам одита, който е правен от Министерството на правосъдието, ще искам проверката, която е направена, за да бъде тази жена уволнена дисциплинарно – назначена е в тази комисия по времето на Тройната коалиция, а по времето на Орешарски стана директор дирекция „Българско гражданство“. Точно тогава започнаха и проблемите с тези хора. От 1-ви януари 2014 г. до август 2016 г. от 38 775 молби на българи от Македония за българско гражданство (когато е паднало правителството на Орешарски, вметна Беновска) 13 991 са отхвърлени без основания“, обясни вицепремиерът, които подчерта, че част от хората водят дела и съдът постановява те да получат българско гражданство и въпреки решението Матева не ги вписва, а голяма част от документите са изчезнали. Каракачанов подчерта, че тя е уволнена заради това, че не ги е вписала въпреки решенията на съда, а не по политически причини, както по негови думи „джендъри“ твърдят. Беновска припомни, че 4-ма са били арестувани в Сърбия. Каракачанов обясни, че точно те са искали да регистрират алтернативна листа за ръководство на българската общност, защото те са били „мачкани“ с удобно на сръбската държава ръководство.

Вицепремиерът подчерта, че за 125 години ВМРО е преминала през много такива компромати, но лошото е, че български активисти остават в ръцете на чуждо управление. Каракачанов изясни, че Илия Ангелов е зам.-министър на правосъдието по времето на Орешарски, а при министър-председателя е ходил 2 пъти, за да разговарят, но е разбрал, че нямат „хал хабер от понятие какво е това българин в чужбина“ и Ангелов за година и половина на поста не е разбрал какво издава министерството на правосъдието и какво агенцията за българско гражданство. Каракачанов разказа как Ангелов се е зачудил, че фамилията на човек с българско гражданство завършва на -ски, а не с типичните за България -ов,-еви заради това той от своя страна го е попитал дали помни министър-председателя, който го е назначил – ОрешарСКИ, и според него българин ли е, или не.

„Защо ВМРО винаги проявявате апетит към агенцията за българи в чужбина и защо гласовете, които се получават от Македония, например, са много малко?“ попита Беновска. Каракачанов отговори, че ВМРО от началото на демокрацията досега е поставяла двама души начело на агенцията1998-2001 проф. Пламен Павлов и 2015-2017 Борис Вангелов, а сега е от квотата на Обединени патриоти, но не е член на нито една от партиите – Петър Харалампиев. Каракачанов обясни, че още преди назначението му го е предупредил, че това е кауза, защото нормалните европейски държави не се колебаят да дават гражданство на своите сънародници – унгарците са дали на над 800 000 души от Сърбия и Румъния, Румъния е дали гражданство на 400 000 румънци от Молдова, Гърция на сънародници от бившите съветски републики, Германия на над 1 милион руски немци. Той подчерта, че в България настъпва демографска криза и трябва да подкрепяме българското съзнание, но Матева въпреки всичко оспорва, че тези хора не са българи.

Кой и за какво ще бъде съден?; Проектозакон на ВМРО за ограничаване на фалшивите новини

Беновска попита за какво ще се заведат дела – заради обидата към ВМРО и Патриотите, или заради некомпетентност и злоупотреба с факти. „Всяко едно петно трябва да бъде измито – в средновековието е имало дуели, а сега има съдебни дела – за клевета, обида или набеждаване“ каза Каракачанов и потвърди, че процедурите са задействани и ще очаква Матева да изложи доказателствата, които по нейни думи има, пред съда. Водещата попита дали ще бъдат искани промени в законите – наказателните, както и тези за телевизия и радио, за да се санкционират фалшивите новини. Вицепремиерът бе категоричен, че това е кампания за обслужване на интереси, а не фалшиви новини и анонсира, че в сряда от ВМРО ще предложат в парламента законопроект за ограничаване на фалшивите новини, който ще включва и санкции.

Глобалният пакт за миграцията на ООН

Беновска отвори темата за Глобалния пакт за миграцията на ООН, който предстои да бъде подписан декември месец в Мароко. Вицепремиерът изрази мнение, че Джамбазки е първият „вдигнал аларма“ по темата и е призовал за заставане зад позицията на Виктор Орбан и още 10 държави, плюс САЩ, защото „не може да кажеш, че миграцията води до просперитет и иновации“. Каракачанов обясни, че този въпрос не е на дневен ред за обсъждане, но ще бъдат изразени всички съображения. Той подчерта, че медиите, които са ги „плюли“ по „джендърския въпрос“ и темата за българскотогражданство отново ще са срещу тях.

Кой и защо клати правителството?

„Какво е сладко във Вашата позиция и кой иска да Ви го отнеме?“ попита Беновска. Вицепремиерът отговори, че това са тези, които смятат, че могат да управляват, но всъщност не могат и поясни, че БСП искат оставките на всички само не и на Светия Синод. По негови думи някои решения на правителството трябва да са по-категорични и не отрече, че са правени грешки. Каракачанов потвърди, че ще продължат работа срещу циганизацията, защото проблемът има своите корени през последните 28 години на демокрация, когато тези хора са били възпитани, че имат права, но никой не им е споменал, че имат и задължения, а проблемът е и пряко свързан с липсата на образование.

„Ще има ли воля да се върнат средните професионални военни училища?“ попита Беновска. Каракачанов отговори, че е необходим поне един модерен военен колеж, който да дава старт в обществото и увереност.

Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 4-ти ноември 2018.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Готвените промени в Закона срещу домашното насилие могат да доведат до промяна във философията на семейното право!

В закона срещу домашното насилие се въвеждат термини и определения, които могат да предизвикат опасни правни прецеденти Това е...

Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, цигиран от „Конкурент“.

Красимир Каракачанов: Трябва да се осигури нормален, честен изборен процес

За избори единствено трябва да се осигури нормален, честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват. Да им се осигури...

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост Общинските съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“ в Русе...

Ученици и младежи проявяват интерес към доброволна казарма

През лятото се очаква първите войници да започнат обучение Ученици и младежи вече имат интерес към шестмесечната доброволна казарма....

Отлична новина: От 2021 г. в Бургас ще отпускат финансова помощ за млади родители

Сред изискванията обаче са уседналост, средно или висше образование, платени здравни осигуровки и липса на дългове, съобщава „Флагман“. От...

Александър Сабанов: Гласуването по пощата внася голямо съмнение за честността на вота

Гласуването по пощата внася много по-голямо съмнение за честността на вота, отколкото всяко друго, дори и машинното. Българският гражданин трябва да има...

Коментари