Начало Блог Красимир Каракачанов: Има страхове, че ако се приеме предложената от мен Циганска...

Красимир Каракачанов: Има страхове, че ако се приеме предложената от мен Циганска концепция, някой от Брюксел ще ни се скара

Битовата престъпност

Бяха направени няколко стъпки по отношение на справянето с битовата престъпност, но според мен те не са достатъчни.

Това заяви преди дни във Варна лидерът на ВМРО и водач на листата във Варна Красимир Каракачанов, предаде репортер на Varna24.bg.

Според Каракачанов все още част от българските политици имат страхове и предразсъдъци, че ако настъпят много по темата – преодоляване на проблемите с битовата циганска престъпност, някой ще им се скара, било то от някое посолство или от Брюксел.

Затова година и половина стратегията, добила популярност като „Циганска концепция“, която аз предложих за интеграция на циганското население, събира прах в деловодството на Министерския съвет и не видя бял свят. Проблемът обаче не се решава с това, че си заравят главата в пясъка, а дори напротив – става точно обратното и проблемите нарастват. Въпреки че успяхме да постигнем редица успехи със засилване на полицейското присъствие в малките населени места, включително и чрез създаването на мобилни полицейски участъци, то трябва да се направят още няколко неща, заяви Каракачанов.

Първо: една цялостна стратегия за интеграция на маргинализираните общности, която да включва – образование и създаването на образователни и трудови навици. Трябва да се обвърже получаването на социални помощи с посещаването на училище, но не само формално, а да има и някаква успеваемост, т.е. да се преминава от клас в клас. Защото ако някой на 20 години е все още във втори клас, значи нищо не е направил, обясни той.

Освен това ще продължаваме да настояваме да се приеме предложението ни за създаване на доброволни отряди, които да са в помощ на полицията. Така ще могат да бъдат подпомагани служителите на реда, особено в по-малките населени места, където циганската престъпност продължава да бъде бич за населението. Това според нас е една от формите, с които биха могли да бъдат подпомогнати полицейските служители при справянето им с тези проблеми, коментира лидерът на ВМРО.

ВМРО е за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана

И един въпрос, който мина на първо четене в парламента – това е темата с неизбежната отбрана. Всеки български гражданин при определени условия със законно притежаваното си оръжие да може да защитава живота и собствеността си при посегателство. Сега човек може да използва законно притежаваното си оръжие, само ако използва равнозначно по сила въоръжение, заяви Каракачанов.

Примерно ако влязат трима мургави наши съграждани с ножове и брадви у Вас, а Вие имате ловна пушка, трябва да им кажете – извинявайте момчета, но преди да ме наръгате, аз трябва да отида да си взема брадвата, защото не мога да си използвам пушката, даде пример водачът на листата на ВМРО за Варна.

И не спираме дотук. Другото условие е да има насилие и взлом, т.е. някой да счупи вратата и прозореца, за да влезе в имота Ви. Какво правим обаче ако престъпникът Ви срещне в двора, където няма какво да счупи, т.е. нямаме взлом? Нямате право да направите нищо, посочи Каракачанов.

Затова трябва да има промени, за да има повече респект в престъпния контингент и ще го има, ако се знае, че посегателствата няма да бъдат безнаказани, включително, че това може да коства живота на престъпника, коментира Красимир Каракачанов.

Той засегна и положителните промени в българската армия, които трябва да продължат.  

За последните 4 години в сектора на отбраната бяха направени неща, които не бяха свършени за период от 30 години. Инвестициите в този сектор трябва да продължат и за в бъдеще, защото отбраната не е само армия, която е способна да воюва и да пази държавата, но това са инвестиции и в икономиката, заяви министърът на отбраната.

Когато се модернизира и въоръжава армията с техника и въоръжение произведено в България, то на практика се подпомага родната икономика. Ще дам и конкретния пример за Варна. Фактът, че двете фрегати ще бъдат строени във варненска корабостроителница означава, че 820 млн. лв., колкото е стойността на тези фрегати, ще влязат в икономиката на България. Ако бяха купени готови от чужбина, тези пари щяха да влязат в чужда икономика. Сега 820 млн. лв. ще влязат във варненска корабостроителница, данъците ще бъдат платени в България, респективно в община Варна, а освен това ще бъдат наети допълнително специалисти и работници в корабостроителницата, докато се изпълнява този проект в следващите 6 години. Ето това разбирам аз свързването на обраната с икономиката, коментира той.

Същото касае и проектът за бронираните машини за специалните сили.

98 бронирани машини на стойност 50 млн. лв. ще бъдат построени в българско предприятие в Самоков. Това означава, че парите на българския данъкоплатец ще бъдат инвестирани в работни заплати, а данъците и осигуровките от тези заплати ще бъдат платени в българския бюджет, посочи Каракачанов.

По отношение на отбраната смятам, че трябва да продължим и с увеличението на възнагражденията на военнослужещите. Това, което започна да се прави в последните месеци, е една програма, по която ние работим три години – става въпрос за осигуряване на жилища за българските военнослужещи, обясни председателят на ВМРО.

Върху имотите, които са собственост на Министерството на обраната в големите гарнизонни градове, с отстъпено право на строеж ще се получават готови жилища в завършен вид. По този начин ще решим няколко проблема. Първо върху тези имоти, които десетилетия наред се продаваха за жълти стотинки и влизаха парите в държавния бюджет, то сега предвиждаме там да бъдат построени жилища за българския военнослужещ, без държавата и гражданите да дадат и един лев. Второ – ще спрем да плащаме данъци и охрана. Над 36 млн. лв. са парите, които даваме за охрана на подобни имоти и за мен това са грешни пари, заяви Красимир Каракачанов.

Той допълни, че ако тази политика продължи, то в рамките на следващите три години ще бъдат осигурени близо 4000 жилища за нуждите на българските военнослужещи. Лидерът на ВМРО подчерта, че идеята е те да бъдат в завършен вид, така че военнослужещите да могат да се настаняват веднага.

Красимир Каракачанов коментира и проблема с местата в детските градини и ясли.

В големите градове знаем много добре, колко е трудно положението с градините и яслите. Имаме идея в тези обекти, които предстои да бъдат построени като жилищни сгради да бъдат изградени детски центрове или детски градини, за да е удобно на семействата на военнослужещите, заяви той.

Виждате, че се стремим да подобрим максимално социалния пакет на хората. Искаме да се увеличи не само заплащането, което върви нагоре през последните 4 години, но и да подобрим  социалният им пакет, каза още Каракачанов.

Според него чрез всичко това се цели професията военнослужещ да стане желана и атрактивна сред младите хора.

Повече вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО блокира Кресненското дефиле

Акцията #НеПредавайМакедония ще продължи неопределено време Ние от ВМРО още преди месеци предупредихме, че започваме с протести и концерти...

ВМРО сигнализира кмета на Враца за проблеми с електроподаването в кв. „Кулата“

Общинското ръководство на ВМРО изпрати сигнал до кмета на Община Враца Калин Каменов във връзка с проблемното електроснабдяване на квартал „Кулата“.

Николай Гергинов: Македония не е готова за ЕС

Коментар на председателят на ВМРО Младежи – София Николай Гергинов по повод разпространената в медии информация за провокация спрямо България по случай...

Контрера сезира прокуратурата за „Български пощи“

Повече от месец няма отговор кой е виновен и какви са реалните щети от тази безпрецедентна ситуация Общинският съветник...

Джамбазки: Несправедливият натиск на Европа за Македония прави българите евроскептици

Българският представител от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки направи изказване от трибуната на ЕП по отношение на...

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация. Това заяви Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, пред „Фокус“.

Искрен Веселинов: Подигравка – правителството връща по-малко, отколкото взема като ДДС вследствие на поскъпването на горивото

Тези процеси са функция на едно арогантно отношение и нежелание за диалог Мерките на правителството са закъснели, в някаква...

Коментари