Начало Блог Красимир Каракачанов: Истинският преврат в Турция се случи на другия ден

Красимир Каракачанов: Истинският преврат в Турция се случи на другия ден

Тогава Ердоган удари командването на армията и овладя съдебната система

Интервю на Любомир Денов, източник: в. „24 часа“ 

– Г-н Каракачанов, какво стана в Турция в нощта срещу събота?

– В Турция се случи един нескопосан опит за преврат. Макар според редица коментатори това да е

провокация

на властта,

която силно намирисва на постановка. Всъщност истинският опит за преврат стана на другия ден – когато Ердоган използва ситуацията, за да разчисти всички свои противници по върховете на армията и в съдебната система.

– Турският посланик у нас обаче заяви, че списъците за уволнения на съдии нямали нищо общо с преврата, а били подготвени предварително?

– Така де. Ердоган наистина се е подготвил предварително да премахне неудобните му магистрати. И за каква независимост на съдебната власт говорим тогава?

– Превратите не са нещо ново за Турция – напоследък са на всеки 10 г., но защо този не успя?

– Рано е за категорични изводи. Но е истина, че толкова нескопосан опит за преврат в историята на Турция за последните 100 г. няма.

– Наблюдатели са притеснени от странното поведение на началника на Генералния щаб, който уж бе заложник на метежниците, уж на мястото му назначиха командващия Първа турска армия, а след това изведнъж се върна на поста. Появиха се мнения, че той е фигурата, участвала като „кукла” в подготовката на преврата, но така, че да не успее.

– Има и подобна версия. Трудно е обаче да се потвърди, но тези 3000 арестувани военни все някога ще почнат да говорят.

Още от времето на Кемал Ататюрк турската конституция и турската административна система залагат на армията и магистратите да предотвратяват връщането на ислямизма като политически фактор.

– Призивът на Ердоган в нощта срещу събота хората да излязат срещу танковете не бе ли призив към гражданска война?

– Да и показва, че Ердоган е готов на всичко

с цената на втора

гражданска война – една вече се води срещу кюрдите, за да запази властта.

– След този случай турската армия надежден съюзник ли е?

– Дали турците са надежден съюзник, трябва да преценят експертите от НАТО. Но безспорен факт е, че откакто е на власт, Ердоган доста често води собствена политика, която не се съобразява нито с НАТО, нито с ЕС, към който уж се стреми. Убеден съм, че изобщо няма намерение да влиза в ЕС, а просто изнудва Брюксел за икономически и политически отстъпки. Неговата амбиция е да възстанови влиянието на Турция върху териториите на бившата Османска империя. Той дори си въобрази, че може да бъде четвърта велика сила след САЩ, Русия и Китай, а в нашия регион да определя световната политика.

– Как коментирате линча, който тълпата изля върху войници, които са изпълнявали заповеди да участват в антитерористично учение? Защото, ако не се подчинят, отиват на военен съд?

– Отношението към войниците бе, меко казано, варварско. Ако някой е за съд, да търсят тези, които са издали заповедите. И защо забравяме, че

от 180-те жертви

повечето са

войници,

по-малко са цивилни. Тълпата, която отряза главата на млад войник и малтретира други, ли е турският народ? Защото по улиците на 18-милионния Истанбул да излязат 100-200 хиляди души, е направо прашинка.

– Какви изводи трябва да си направи българската политическа класа?

– Че Турция на Ердоган е държава, към която трябва да сме много внимателни. Да държим добър тон, но да очакваме всякакви изненади. Защото намесите във вътрешните ни работи откъм Анкара се засилиха неимоверно – както по линия на шпионажа, така и по линия на финансиране на главното мюфтийство и една политическа партия. Както казват старите хора – с Турция достлукът трябва да е коляното – много внимателно. Вече никой не се съмнява, че Турция се ислямизира и този процес ще се задълбочава.

– Много внимателно в какъв смисъл?

– В смисъл, че Ердоган е много непостоянен със своите партньори. Например той бе инициатор за скандалната черноморска флотилия. Само че седмица по-късно самият той се отказа от идеята насред Брюксел.

– А ако наистина се бяхме съгласили да се включим във флотилията?

– Щяхме да направим поредната фатална грешка в отношенията си с Русия. Ами какво бе отношението на Ердоган към Израел – държавата, с която Турция десетилетия наред поддържаше приятелски контакти?! Срещу приятел не се организира такава груба провокация, както се случи с помощите за ивицата Газа. Защо забравяме, че Ердоган подведе най-близкия си партньор след Втората световна война – САЩ?! Във войната в Ирак той демонстративно отказа на американците да им предостави военната база в Инджирлик.

Съвсем наскоро

излъга и руския

президент

Владимир Путин. Както се прегръща с него и обеща реализацията на огромни енергийни проекти, така без никакво колебание нареди свалянето на руския самолет на границата с Ирак. И 6 месеца по-късно се извини, все едно нищо не е станало. Как да вярваш на такъв партньор?

– Все по-често ме питат възможен ли е у нас подобен сценарий с армията?

– Не дай боже нашата армия да се намесва по такъв начин. А и мисля, че тя просто не е в състояние. Офицерският корпус е докаран до такова положение, че едва ли ще се разбунтува, по-скоро ще хвърли фуражката и ще напусне армията.

– Както и прави напоследък.

– Политическите вмешателства в армията доведоха до това висшият офицерски състав по-скоро да се нагажда според управляващите, вместо да си казва честно мнението. Днес армията ни няма самочувствието да изрази собствена позиция, защото първо – бе жестоко смачкана по политически причини още в годините след 1944 г, и второ – бе унижена с уволнения и съкращения след 1989 г. За жалост

днес няма

офицери като

Борис Дрангов,

който не се колебаеше да заяви пред властимащите, че българският войник не трябва да слугува, а да служи на България.

– Вашата идея за връщане на казармата става ли по-актуална?

– Става, защото случващото се в Турция е поредното доказателство, че светът около нас е все по-несигурен, а България – все по- неподготвена да посрещне такива предизвикателства.

– Тези дни премиерът Борисов обяви, че вече е говорил с вас за предстоящи промени в кабинета? Какво ви каза?

– Миналата седмица се виждахме 2 пъти. Преди Иран и като се върна. За конкретни имена и постове обаче не сме говорили. Той потвърди, че ако ГЕРБ загуби вота, ще има предсрочни избори. И ако има промени в кабинета, ще са след изборите. Не ми е работата аз да му казвам кого да сменя.

– Но сигурно имате мнение кои министри са за смяна?

– Имам, разбира се. Но не искам да създавам излишни смутове. Говорихме по принцип какви политики да се провеждат – за демографската ситуация, за битовата престъпност, за външната политика.

– Защо отказахте на БСП коалиция за президентските избори ?

– Защото нашата идея е да направим патриотичен национален блок, който да е решаващ фактор, а не да се лепваме за този или онзи.

– А защо тогава отидохте на преговори?

– Не сме преговаряли, просто ни поканиха на среща, защото във вътрешното им допитване след АБВ и „Движение 21” третият най-харесван партньор е ВМРО.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от Република Северна Македония без последствия

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на...

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

Сиди: Зелената политика на ЕС е огромно лицемерие

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

Никола Чакалов: Ще се боря повече мои връстници да участват в реалната политика, т.е. в реалното построяване на собствения им живот

Най-младият общински съветник Никола Чакалов. Става такъв едва на 18 години като ученик в Търговската гимназия в Стара Загора. Сега е студент...

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта Идеята е въвеждането на лична...

Според Сабанов президентът е сменил датата на изборите на инат

ВМРО е твърдо против да се гласува дистанционно и по пощата Президентът Радев промени датата на изборите на инат,...

Михов пита МРРБ за скандалната продажба на имота на старата болница в Свищов

Скандалната продажба на имот на старата болница в Свищов стана повод депутатът от Велико Търново доц. д-р Милен Михов да отправи питане...

Коментари