https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
Красимир Каракачанов: Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това да започнат преговори -
Начало Блог Красимир Каракачанов: Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това...

Красимир Каракачанов: Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това да започнат преговори

Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това да започнат преговори за членство в Европейския съюз.

Това мнение изрази лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в „Тази сутрин“ по БТВ.

От това, което каза македонският премиер Димитър Ковачевски, не се разбира дали българите ще бъдат записани в конституцията на Република Северна Македония. Той каза – да, но след като започнат преговори за членство на РСМ в ЕС. Той се опитва да търгува с темата за правата на българите. Темата с правата е един от основните принципи на Европейския съюз, обясни той.

Според Каракачанов разговорите вече на втората подред среща между новото българско и македонско правителство се занимават със странични въпроси – защо няма гранично-пропускателни пунктове, защо няма Коридор № 8, защо няма засилено културно сътрудничество или такова в областта на отбраната.

По думите му Скопие през годините не е проявявало желание да се развиват тези теми. Един от колегите на Ковачевски в бившето правителство на Заев преди 6-7 месеца на заседание на министерски съвет беше казал, че Македония няма интерес от Коридор № 8, който да свързва Черно море с Адриатика, защото това щяло да засили българското влияние в Македония, коментира Каракачанов. Според него с подобно говорене отново ще бъдем свидетели на шоу – едни хубави приказки, потупване по рамото, но никакви резултати.

Текстът, за който става дума, е в преамбюла на македонската конституция. В него са описани народностите, които живеят в Македония. Тук не става въпрос за малцинствени права. Не искаме българите като малцинство да получат някакви извънредни права, а да бъдат признати, че съществуват въобще, заяви лидерът на ВМРО.

Според него промяната на конституцията няма да е лесна, има изискване за мнозинство от 2/3. Затова и предложи доста по-лесни действия, които могат да се случат на първо време, ако македонската страна желае:

Да бъдат реабилитирани всички онези десетки хиляди граждани на сегашната Северна Македония, които след 1944 година бяха избити без съд и присъда или бяха съдени по монтирани комунистически процеси, само защото бяха българи. Тези хора бяха обвинявани, че са сътрудници на окупатора, привърженици на фашистката ВМРО, великобългарски шовинисти и т.н. Там бяха реабилитирани привържениците на Сталин, но българите не. И за това не е нужна промяна в конституцията.

И друг въпрос, който не изисква промяна на конституцията – езикът на омразата:

Да се променят учебниците по история, литература, география и т.нар. паметници, плочи, които ги има из цяла Македония и които съдържат обида към българите.

Като пряк участник в срещите, преговорите и подписването на Договора за добросъседство между България и Македония в миналия мандат Каракачанов заяви, че и сега няма голямо доверие на това, която се изразява пред медиите. И тогава имаше срещи, дружески вечери, тостове за общата ни история, но всичко това беше до момента, в който се подписа договора и до момента, в който Македония влезе в НАТО. После като срязани с нож, нещата секнаха, посочи той.

Аз лично като министър на отбраната съм подписал 3 или 4 споразумения за сътрудничество с още неприетата тогава в НАТО държава Македония. Това всичко секна в момента, в който Македония през 2018 г. стана член на Алианса. Това им е коронният номер. Управляващите в Македония хвърлят в общественото пространство едни надежди, говорят хубави приказки, но като си постигнат целта – забравят обещанията. Явно мислеха, че като станат член на НАТО външният натиск ще принуди България да забрави за езика на омразата, за антибългарското възпитание, които се прокарва целенасочено чрез образованието и културата, натърти лидерът на ВМРО.

Красимир Каракачанов не вярва сега нещо да се промени. По-скоро ще има опит с едни интензивни контакти да се стигне до там, че на обществото да му омръзне да слуша за Македония и тогава тихомълком да се промени българската позиция. Това е техният сценарий, подчерта той.

В заключение Каракачанов даде един любопитен факт:

Докато шефът на техните специални служби Виктор Димовски отговаря за работата на комисията и членовете на историческата комисия от македонска страна са му пряко подчинени, на доклад пред него, нищо няма да се промени. А аз не чувам да са го сменили. Всъщност цялата антибългарска политика там се води от един кръг хора. Човекът, който ръководеше операциите срещу България на специалните служби в Титова Югославия, е шеф на сегашните им специални служби. И този човек ръководи този процес, така че нищо няма да се промени, колкото и срещи да се направят.

Ако Македония иска да покаже на България, че е добронамерена, то нека например да демонтира тези неверни исторически и гадни като съдържание плочи, посъветва Каракачанов и даде пример:

На мен като министър на отбраната ми се е налагало да влизам в македонска казарма, на входа на която има надпис за някакъв комунистически партизанин, дошъл от Съветския съюз, и бил убит от българските фашисти. Ама той не е убит от българските фашисти, а като терорист, навлязъл от Сърбия, бил е убит от българската войска, защото напада българска военна част!

Видео >>>

Последни Новини

Обсъжданите конституционни промени застрашават националната сигурност

„Сглобката“ обслужва чужди интереси От ВМРО смятаме, че гласуваните на първо четене промени в Конституцията са скандални. Те не...

ВМРО избра ново ръководство в общ. Сандански

На проведена общинска отчетно-изборна конференция на 7 декември ВМРО – Сандански избра своето ново общинско ръководство. За нов председател...

ВМРО към Терзиев: И все пак ще има ли коледна украса преди Коледа?

От ВМРО обръщаме внимание за пореден път на Столична община, че за разлика от други години столицата фактически е без коледна украса....

Контрера, ВМРО: С този болшевизъм в СОС, София я чакат много тежки дни

Тумор се реже до здраво! С тези думи, публикувани в страницата му във Фейсбук, общинският съветник от ВМРО Карлос...

Каракачанов: Безгръбначни натегачи подарявят БТР-и на Украйна и купуват „Страйкъри“ на тройна цена

Най-вероятно крият какво дават, за да не стане ясно, че извършват престъпление, заяви  бившият министър на отбраната  Бившият министър...

Контрера: Наредбата за нискоемисионните зони само премества трафика и няма да подобри качеството на въздуха

Наредбата за нискоемисионните зони само премества трафика и няма да подобри качеството на въздуха. Позицията на ВМРО е ясна, забраната за стари...

Каракачанов: Няма да произлезе нищо от ветото за БТР-ите, защото мнозинството „Магнитски“ в НС отдавна е сложило наколенките

От това вето няма да произлезе нищо, защото мнозинството „Магнитски” в парламента отдавна е сложило наколенките и твърдо е решило да жертва...

Коментари