Начало Блог Красимир Каракачанов: Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това...

Красимир Каракачанов: Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това да започнат преговори

Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това да започнат преговори за членство в Европейския съюз.

Това мнение изрази лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в „Тази сутрин“ по БТВ.

От това, което каза македонският премиер Димитър Ковачевски, не се разбира дали българите ще бъдат записани в конституцията на Република Северна Македония. Той каза – да, но след като започнат преговори за членство на РСМ в ЕС. Той се опитва да търгува с темата за правата на българите. Темата с правата е един от основните принципи на Европейския съюз, обясни той.

Според Каракачанов разговорите вече на втората подред среща между новото българско и македонско правителство се занимават със странични въпроси – защо няма гранично-пропускателни пунктове, защо няма Коридор № 8, защо няма засилено културно сътрудничество или такова в областта на отбраната.

По думите му Скопие през годините не е проявявало желание да се развиват тези теми. Един от колегите на Ковачевски в бившето правителство на Заев преди 6-7 месеца на заседание на министерски съвет беше казал, че Македония няма интерес от Коридор № 8, който да свързва Черно море с Адриатика, защото това щяло да засили българското влияние в Македония, коментира Каракачанов. Според него с подобно говорене отново ще бъдем свидетели на шоу – едни хубави приказки, потупване по рамото, но никакви резултати.

Текстът, за който става дума, е в преамбюла на македонската конституция. В него са описани народностите, които живеят в Македония. Тук не става въпрос за малцинствени права. Не искаме българите като малцинство да получат някакви извънредни права, а да бъдат признати, че съществуват въобще, заяви лидерът на ВМРО.

Според него промяната на конституцията няма да е лесна, има изискване за мнозинство от 2/3. Затова и предложи доста по-лесни действия, които могат да се случат на първо време, ако македонската страна желае:

Да бъдат реабилитирани всички онези десетки хиляди граждани на сегашната Северна Македония, които след 1944 година бяха избити без съд и присъда или бяха съдени по монтирани комунистически процеси, само защото бяха българи. Тези хора бяха обвинявани, че са сътрудници на окупатора, привърженици на фашистката ВМРО, великобългарски шовинисти и т.н. Там бяха реабилитирани привържениците на Сталин, но българите не. И за това не е нужна промяна в конституцията.

И друг въпрос, който не изисква промяна на конституцията – езикът на омразата:

Да се променят учебниците по история, литература, география и т.нар. паметници, плочи, които ги има из цяла Македония и които съдържат обида към българите.

Като пряк участник в срещите, преговорите и подписването на Договора за добросъседство между България и Македония в миналия мандат Каракачанов заяви, че и сега няма голямо доверие на това, която се изразява пред медиите. И тогава имаше срещи, дружески вечери, тостове за общата ни история, но всичко това беше до момента, в който се подписа договора и до момента, в който Македония влезе в НАТО. После като срязани с нож, нещата секнаха, посочи той.

Аз лично като министър на отбраната съм подписал 3 или 4 споразумения за сътрудничество с още неприетата тогава в НАТО държава Македония. Това всичко секна в момента, в който Македония през 2018 г. стана член на Алианса. Това им е коронният номер. Управляващите в Македония хвърлят в общественото пространство едни надежди, говорят хубави приказки, но като си постигнат целта – забравят обещанията. Явно мислеха, че като станат член на НАТО външният натиск ще принуди България да забрави за езика на омразата, за антибългарското възпитание, които се прокарва целенасочено чрез образованието и културата, натърти лидерът на ВМРО.

Красимир Каракачанов не вярва сега нещо да се промени. По-скоро ще има опит с едни интензивни контакти да се стигне до там, че на обществото да му омръзне да слуша за Македония и тогава тихомълком да се промени българската позиция. Това е техният сценарий, подчерта той.

В заключение Каракачанов даде един любопитен факт:

Докато шефът на техните специални служби Виктор Димовски отговаря за работата на комисията и членовете на историческата комисия от македонска страна са му пряко подчинени, на доклад пред него, нищо няма да се промени. А аз не чувам да са го сменили. Всъщност цялата антибългарска политика там се води от един кръг хора. Човекът, който ръководеше операциите срещу България на специалните служби в Титова Югославия, е шеф на сегашните им специални служби. И този човек ръководи този процес, така че нищо няма да се промени, колкото и срещи да се направят.

Ако Македония иска да покаже на България, че е добронамерена, то нека например да демонтира тези неверни исторически и гадни като съдържание плочи, посъветва Каракачанов и даде пример:

На мен като министър на отбраната ми се е налагало да влизам в македонска казарма, на входа на която има надпис за някакъв комунистически партизанин, дошъл от Съветския съюз, и бил убит от българските фашисти. Ама той не е убит от българските фашисти, а като терорист, навлязъл от Сърбия, бил е убит от българската войска, защото напада българска военна част!

Видео >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари