Начало Блог Красимир Каракачанов: Неизбежно е връщането на наборната военна служба

Красимир Каракачанов: Неизбежно е връщането на наборната военна служба

Казармата да е 6 месеца за грамотните и 1 г. трудова повинност за неграмотните.

За жените – по желание

Интерю на журналиста Любомир Денов от в. „24 часа“ с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов 

– Г-н Каракачанов, наскоро след заседание на парламентарната комисия по отбрана заявихте, че връщането на наборната военна служба е неизбежно. Защо смятате така?

– Защото виждаме, че сегашната професионална армия, която създадохме от 2008 г., не е най-доброто решение за България.

– Толкова държави са с професионална армия пък не се оплакват!

– Сигурно има и държави без армии, но в България има друга държавнотворческа традиция. България винаги е полагала грижи за своята младеж и за своята армия.

– Кое налага връщането на казармата именно сега, в този момент на ХХI век?

– Промените, които настъпиха в световен и регионален мащаб през последните 5-6 г. Да вземем само ситуацията в Турция и отношенията Турция – Близък изток, както и засилващия се бежански поток към България и Европа. Безспорно обстановката се радикализира и няма никакви изгледи скоро да се успокои. Турция със своята политика вече е в конфликт както с Русия, така и със САЩ. Да не говорим за отношенията ѝ със Сирия и Ирак, към които има преки териториални претенции. От друга страна тлеещият конфликт в Украйна ескалира взаимоотношенията САЩ – Русия, както и ЕС – Русия. Не са добри прогнозите и за ситуацията в Афганистан. Като теглим чертата, виждаме, че

не само нашият

регион, но и

светът върви към

военен конфликт.

– И той ще засегне и България?!

– Ние вече сме засегнати, макар и не с военни средства. Появиха се и коментари, че България вече е фронтова държава.

– Има ли пряка заплаха за териториалната цялост на страната? Нали опазването ѝ е главна задача на армията?

– Не казвам, че някой ще ни напада. Задачата на армията, освен да брани територията, е да играе и възпираща роля срещу подобни намерения. Когато някой знае, че има срещу себе си сериозна въоръжена сила, няма да му минават през главата такива лоши мисли. Има една приказка, че когато мечката заиграе в двора на съседа, нищо чудно да прескочи и при теб. А Турция воюва не само на фронта в Сирия и Ирак, но и вътре в страната срещу кюрдите.

– Имаме ли готовност във вътрешнополитически план за връщане на казармата?

– Положението изобщо не е розово. Ако не дай си Боже утре свирне тръбата и се наложи да мобилизираме резерва си, няма кого да призовем. Просто защото резервът е доброволен и вместо задължителните по закон 3000 души не сме събрали и хиляда. А резервът е структурата, която трябва да захрани армията с подготвени хора.

Друг е въпросът, че ако се обяви тотална мобилизация, под знамената ще се съберат младежи, които понятие си нямат от оръжие и действия на бойното поле. Минималният срок за начална военна подготовка е 3-4 месеца. Ами че дотогава нас може да ни няма и на картата.

Днешните младежи

имат представа за

войната само от

холивудските

филми, където

хора умират

масово, но

наужким.

За тях войната е игра, главно в интернет. Не правят разлика между пистолет и револвер, не познават и стойността на човешкия живот. Гледат на оръжието като на играчка и затова не ценят човешкия живот.

А в казармата младите хора се учеха на самостоятелност, дисциплина и издръжливост. Тя имаше и своите недостатъци, но е факт, че подготвяше мъже. Освен всичко друго армията ще обучи и младежите как да действат в екстремни ситуации –

при аварии и

катастрофи,

земетресения

и пожари.

Да припомням ли кой се притече на помощ на хората при последните големи наводнения или при големите снегове в Родопите преди 2 г.?

– Медици твърдят, че след отпадането на наборната служба засичат все повече случаи на нарушена оплодителна способност при младите мъже. Обясняват си го с липсата на задължителни медицински прегледи като тези при наборните комисии, които преди са хващали заболяванията навреме.

– Преди тези дефекти се хващаха още по-рано – от лекарите в училищата, но тях вече ги няма. Затова

зачестиха

инфаркти при

12-13-годишни,

масово е затлъстяването при децата.

– Какви закони трябва да се променят, ако се постигне политическо съгласие за връщането на казармата?

– В Конституцията все още пише, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин – чл. 59, ал. 1. Ал. 2 пък гласи: „Подготовката на българските граждани за защита на отечеството се урежда със закон“. Такъв закон обаче няма вече цели 8 г.

В момента юристи, с които съм се консултирал, са разделени по въпроса. Едни смятат, че положението, което цитирах, е достатъчно за връщане на наборната армия. Други твърдят, че трябва да има специален текст, че редовната военна служба е задължителна.

Лично аз смятам, че в закона за отбраната трябва да се вкара нов раздел, в който да се регламентира наборната военна служба. Тя да е задължителна за всички мъже, навършили 18 г. Трябва да има и опция за доброволна служба, в която да могат да участват и жени. Срокът за наборната служба да е до 6 месеца за всички грамотни български граждани. За неграмотните – алтернативна служба във вид на трудова повиннност, която ще трае 1 г. Така грамотните ще изпълняват воинския си дълг, а неграмотните ще усвояват професии и трудови навици за спомагателни дейности. Срокът на доброволната също да е 12 месеца.

– Как ще оборите скептиците, които смятат това за невъзможно?

– Само преди година смятахме, че е абсурд да пращаме армията на границата, но промяната в закона бе приета с абсолютно мнозинство – от 156 гласували депутати 156 бяха „за“.

Преди година политиците бяха против, защото не са свикнали да мислят с главите си, а служат на бюрократите от Брюксел или на портиерите от американското или британското посолство. Само не мога да разбера защо трябва да изпием водата на Черно море, за да разберем, че е солена.

– Издръжката на армията обаче изисква много пари. Откъде ще ги извадим?

Ако нямаме пари

да обучим 25-30

хил. младежи

годишно, значи

нямаме държава. Само ще напомня, че България след Ньойския договор, когато е с откъснати територии, с 600 000 бежанци от Македония, Тракия и Добруджа, когато е плащала стотици милиони репарации, е намирала възможност да издържа своята армия.

– Някои се опасяват, че парите за наборната армия ще трябва да се вземат от здравеопазването или образованието.

– На тези хора трябва да се обясни, че интегритетът и бъдещето на България струват най-много. Крайно време е да спре да се краде, да се стимулира икономиката и да се привличат инвестиции. А не да гоним младите в чужбина и да се превръщаме в циганска държава.

– Сондирали ли сте обществените нагласи? Преди 2 г. според социологическо изследване 59% подкрепят връщането на наборната служба, като 62% от тях са мъже.

– Аз пък разполагам с още по-ново – на „Галъп“ от декември 2015 г. Според него вече 71% са за връщане на наборната военна служба за срок до 6 месеца и 81% са за възстановяването на трудовата повинност.

Тук му е мястото да припомня, че през 2008 г. бе подготвен закон за Националнна гвардия по примера на САЩ, която да е най-сериозният резерв за попълване на нуждите на армията. Време е да се върнем към него.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов предаде отговор от МРРБ за спорен терен на потърпевши собственици на търговски обекти в Свищов

Собственици на търговски обекти в спорния терен обявиха на прескоференция, че ако не се намери решение, подготвят протест. Народният...

Готвените промени в Закона срещу домашното насилие могат да доведат до промяна във философията на семейното право!

В закона срещу домашното насилие се въвеждат термини и определения, които могат да предизвикат опасни правни прецеденти Това е...

Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, цигиран от „Конкурент“.

Красимир Каракачанов: Трябва да се осигури нормален, честен изборен процес

За избори единствено трябва да се осигури нормален, честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват. Да им се осигури...

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост Общинските съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“ в Русе...

Ученици и младежи проявяват интерес към доброволна казарма

През лятото се очаква първите войници да започнат обучение Ученици и младежи вече имат интерес към шестмесечната доброволна казарма....

Отлична новина: От 2021 г. в Бургас ще отпускат финансова помощ за млади родители

Сред изискванията обаче са уседналост, средно или висше образование, платени здравни осигуровки и липса на дългове, съобщава „Флагман“. От...

Коментари