Начало Блог Красимир Каракачанов: Няма да се откажа от наборната военна служба

Красимир Каракачанов: Няма да се откажа от наборната военна служба

Никога няма да се откажа от наборната военна служба. Мисля, че обществото все повече узрява за това да има наборна военна служба. Цялата кампания за премахването ѝ беше тотална грешка. Ние сме го планирали, да въведем доброволна военна служба – на първи етап тези, които желаят да получат военна подготовка, в рамките на три, шест или девет месеца могат да я получат. В следващия етап вече може да се мисли за връщане на наборната военна служба.

Това заяви в „Сутрешен блок“ по БНТ министърът на отбраната, вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той коментира също, че някои от залегналите в управленската програма на държавата неща се бавят умишлено от ГЕРБ и бе категоричен:

Едно от тези неща е циганската концепция. Тупа се топката, че да забравя. Е, няма да забравя за нея. Както и темите с доброволната военна служба, престъпността, незаконното строителство, демографската криза.

Каракачанов отчете обаче, че вина за забавянето в изпълнението на поетите ангажименти имат и „Обединени патриоти“ – заради дразгите вътре в коалицията. Сега без „Атака“ депутатите и коалицията работят спокойно и следва да има ускоряване в действията по постигане на приоритетите, които умишлено бяха поставяни в ъгъла.

Вицепремиерът допълни също, че въпреки, че Конституционният съд се е произнесъл, опитите джендърската – т.е. Истанбулската, конвенция да се прокарва през различни законопроекти говори за лоби на едни неестествени интереси. Тези опити трябва да бъдат отрязани, категоричен е Каракачанов.

Трета поредна година бюджетът за отбрана и въоръжени сили нараства, посочи военният министър.

Той каза, че ако се гласува от парламента, увеличението ще бъде 2 041 000 000 лв. и това нарастване се дължи на факта не само на решението на Министерския съвет за достигане на тези 2% от БВП, както са изискванията на НАТО, а и защото в последните 30 години отбраната е била нещо подценявано:

Години наред се правеха съкращения, унищожаваше се техника, разпродаваха се военни имоти и имущество и стигаме до премахването на наборната военна служба. Армията стана по-малка, но не и по-добре въоръжена, нито по-модерна, нито по-заплатена. И това изоставане в годините доведе до демотивацията на хората да служат в армията.

Каракачанов обясни за трите проекта за модернизация на армията – първият, от които приключи със сключването на сделката за купуването на изтребителите F-16 от САЩ:

Освен това има още два проекта – за модернизация на флота, до няколко дни ще са готови офертите, които ще получим, третият проект за бронирана машина за пехотата също е в ход. Идеята е да модернизираме нашите военни сили, за да бъдат способни да защитават страната не само заради това, че НАТО го изисква. Преди да разчитаме някой друг да ни помогне, трябва да разчитаме на нашата армия.

Каракачанов каза, че са предвидени средства и за възстановяване на сградния фонд, а също и ремонти на съществуващата техника. Според него този бюджет е малък, но няма как да бъдат преодолени всички пропуснати години:

Нека хората, които пазят страната, да имат самочувствието, че служат в една модерна армия. Когато станах министър преди три години, заплатата на един военнослужещ беше 806 лв. Сега нещата се променят, с 30% ще се увеличат възнагражденията. Върви и кампанията „Бъди войник“ за популяризиране на армията пред обществото. Проведохме около 36-37 събития предимно в областни градове.

Министърът на отбраната даде справка, че само за първите девет месеца на 2018 и 2019 г. постъпилите в армията войници са съответно 325 и 602. Миналата година за пръв път е завършила с положителен баланс – хората постъпили в армията са повече от напусналите. Очакванията на Каракачанов са тази година да е още по-добър.

Лидерът на ВМРО коментира и темата с обидното за българите изказване на френския президент:

Макрон каза, че предпочита нелегалните имигранти пред българските и украински банди, после обясни, че бил казал „мрежи“. Не знам дали има грешка в превода, но има грешка в мисленето на много европейски политици. Не може да разглеждаш Източна Европа като втора категория граждани! Преди да говори за мрежи или банди, нека се разходи из кварталите на Париж, населени с имигранти от Африка, в които липсва всякаква държавност.

По думите на Каракачанов т.нар. „малък Шенген“ е мит на трите балкански държави, останали без покана за преговори за ЕС – Албания и Македония, а от друга страна и Сърбия. Последната страна смята, че така може да засили влиянието си в някои от държавите от бивша Югославия – като Македония. Албания пък има друга визия за нещата в Косово, допълни той и посочи, че малкият Шенген е знак към Европа да вземе по-бързо решение относно страните от Западните Балкани.

Председателят на ВМРО коментира и предстоящото до дни откриване на Паметника на 9-а пехотна плевенска дивизия.

Цялото интервю с Красимир Каракачанов вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари