Начало Блог Красимир Каракачанов: Помагаме на работещите семейства, не на тези от гетата

Красимир Каракачанов: Помагаме на работещите семейства, не на тези от гетата

Ще говорим с всички партии, но компромис с доходите, Истанбулската конвенция и Скопие не правим, казва председателят на ВМРО в интервю за „24 часа

Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършил е история в Софийския университет, доктор е по международно право и международни отношения. Председател е на ВМРО – БНД. Бил е депутат в 38-ото, 40-ото, 43-ото и 44-ото НС, като в последното е избран за вицепремиер и министър на отбраната. Кандидат за депутат и водач на листите на ВМРО в Плевен и Варна.

– Г-н Каракачанов, какво не успяхте да довършите като министър на отбраната?

– Направихме много неща за тези 4 г. Бих казал повече от тези през последните 30 г. Не можахме да завършим проекта за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски. Той ще продължи в следващите 5-6 месеца. Успяхме обаче да повишим заплатите с близо 50% на всички военнослужещи. Взехме ново въоръжение за Специалните сили – 98 бронирани машини, сключихме договор за строежа на 2 фрегати в българска корабостроителница във Варна. Придобихме два минни ловеца от Нидерландия буквално като подарък за българския флот. Сключихме договор за Ф-16, модернизирахме 8 щурмови самолета, хеликоптерите Ми-17, Ми-24. В ТЕРЕМ-Търговище, започва модернизацията на основния боен танк Т-72. Започна и програма за изграждане на жилища за военнослужещите. Много неща бяха направени от това, което си бях поставил като цели.

– А какво предлагате за развитието на отбраната в следващия мандат?

– Ще продължим с политиката за укрепване на Българската армия и създаване на нови способности чрез модернизация и възстановяване на техниката. Тези дейности трябва да се извършват от български предприятия, за да може

парите на

данъкоплатците

да бъдат

харчени тук,

а не да отиват в чужбина. Ще продължим и повишаването на доходите.

Надявам се в следващия мандат да довършим и програмата за придобиване на жилища. В момента 4 хил. военнослужещи нямат жилища и живеят на квартири, като част от наемите се плащат от министерството. Започнахме 7 проекта в различни гарнизони, сред които София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, в които върху имоти на МО ще бъдат изграждани жилища за военнослужещи чрез отстъпено право на строеж. Това ще се случи, без МО или бюджетът да похарчи нито лев. Когато станах министър, казах, че свърши времето за подаряване и продажби на военни имоти. Сега там, където може да се строи, ще се изградят жилища за военните и детски градини за децата им.

– Как точно ще постигнете обещаваните средна заплата от 2500 лв. и 700 лв. средна пенсия?

– Това са икономически разчети, които сме правили с нашия икономически екип и с КНСБ. Те смятат, че ако продължи този темп на нарастване на доходите, е съвсем възможно и реално средната работна заплата да стигне 2500 лв., а средната пенсия – 700 лв. Това са постижими цели, които сме си поставили като задача в следващия мандат.

– Залагате в програмата си въвеждането на необлагаем минимум. Ще настоявате ли за отпадане на плоския данък при Ваше участие в коалиционно правителство?

– Не. Плоският данък създава възможност на българския бизнес, най-вече на средния и дребния, да дишат по-свободно. Ако увеличим сегашната ставка от 10%, това ще бъде връщане към сивата икономика и укриването на доходи.

Предлагаме необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи. Предвиждаме и да продължим това, което направихме за първи път в този мандат – семейното подоходно облагане. По този начин подпомагаме работещите семейства, а не тези в гетата. Там знаете, че се правят деца не от любов и с грижа към тях, а за да се източват социални помощи. Тези пари пък се изяждат и изпиват, а децата стоят на улицата голи, боси, болни, не ходят на училище, а след това се чудим защо крадат.

Трябва да се стимулира грамотната раждаемост – на образовани родители, които се грижат, възпитават и образоват децата си. За едно дете сега сме въвели необлагаем минимум от 450 лв., за две – 900 лв., за три – 1350 лв. Предлагаме увеличение в следващия мандат. Ако двама родители получават по 1000 лв., т.е. 2 хил. лв. среден доход в семейството, това означава, че от годишното им облагане ще им се приспада сумата от 600 лв. за първо дете, 1200 за второ и 1800 за трето. А само остатъкът ще се облага.

– В този мандат не успяхте да наложите т.нар. концепция за ромска интеграция. Ще продължите ли да настоявате за нея?

– Не се прие, защото някои от колегите се уплашиха да не ги напишат в някой доклад, както този злополучен документ от Департамента на САЩ. Заравянето на главата в пясъка и примиряването с проблемите на циганското общество – на онази част, които не желаят да учат, да работят, строят незаконни гета и се занимават с битова престъпност, проституция, дрога, кражби и т.н., е сериозен проблем, който трябва да бъде решен. Държавата не може повече да си затваря очите.

Така че, естествено, че ще продължим и една от мерките е унищожаване на гетата. Не може законът да бъде различен за различните хора. Ако вие си остъклите терасата без разрешение, не само ще ви я съборят, но и ще ви накарат да платите глоба. В същото време, ако под вашата тераса възникне едно незаконно циганско гето, никой няма да си мръдне пръста, защото тези хора имали право да живеят както си искат. Не,

нямат право да

живеят, както

си искат.

Особено на гърба на работещите и спазващи закона хора, които ги издържат. Вместо да бъдат харчени милиарди за псевдоинтеграция, тези хора трябва да бъдат включени в трудовия процес и със своите собствени усилия законно да изграждат жилища.

– Отново залагате в програмата си на сигурността и борбата с битовата престъпност по селата. Това значи ли, че сте недоволни от постигнатото в общото Ви правителство с ГЕРБ?

– Бяха направени много полезни стъпки в тази посока. Разкриха се мобилни полицейски участъци, беше засилено полицейското присъствие в малките населени места. Трябва обаче да се направи още, за да може гражданите, особено възрастните хора в селата и в крайните квартали, да се чувстват сигурни за своя живот, здраве и собственост, която в момента не се уважава именно от тези представители на гетата.

– Много се говори за ремонт на конституцията в следващия мандат. Готови ли сте да подкрепите промени, свързани с ролята на главния прокурор и неговите правомощия?

– Проблемът не е в главния прокурор и правомощията му. Това е фикс-идея за някои политически сили, но не означава, че е правилно. Проблемите в правосъдието не са свързани с главния прокурор и прокуратурата, а до голяма степен със съда. Правосъдието става все по-скъпо и недостъпно. Ако хората не могат да си намерят скъпо платени адвокати с връзки в съда, губят делата. Правосъдието е бавно и не бих казал, че е справедливо. Трябва да има персонална отговорност на съдии и прокурори. В момента един съдия може да постанови каквото иска решение и да не носи никаква отговорност. Има фрапантни случаи, включително за подялба на имущества и наследства, в които печели този с по-скъпия адвокат и връзки. Да не говорим, че делата се точат с години. Преди 2 г. съм завел дело срещу една клеветница и то още не е стартирало. За какво правосъдие говорим? И каква е тази панацея, че всичко се свежда до прокуратурата? Тя е част от съдебната система и нещата трябва да се разглеждат двустранно и равнопоставено.

– Обвинявате Северна Македония за споровете с България. Не са ли възможни обаче отстъпки и от българска страна?

– Какво точно трябва да отстъпим? България не може да прави отстъпки. 30 г. следваме много ясна политика да подпомагаме Северна Македония. Първо – да бъде създадена като държава и да бъде призната. България първа в света призна РСМ за суверенна. С години наред им помагахме дипломатически, политически, финансово и дори военно. В момента РСМ кандидатства за ЕС, има подписан договор за добросъседство с нас и няма абсолютно никакво намерение да го спазва, а и не го и прави.

България не

може да си

затвори очите

за продължаващата антибългарска политика в Скопие. Не може да се търпи повече хората, които имат българско самосъзнание и се определят като българи, да бъдат мачкани и третирани като трета категория. Няма да влизам в подробности, само ще припомня за последния случай с младежа, който трябваше да участва на Евровизия. Само защото каза, че е българин, беше смачкан и от пресата, и от властта. Това не е нормално, не е европейско.

С какво друго да направим компромис? С това, че продължават през образователната система и медиите да ни създават образ като на враг, държава, съставена от татари, цигани и т.н.? Да се върнем към нещата такива, каквито са – България е член на ЕС, а РСМ – кандидат. Няма с какво да правим отстъпки, те трябва да се направят от Скопие. След като искат подкрепата ни, да бъдат така добри да спрат да крадат нашата история и да я фалшифицират, да спрат да възпитават омраза срещу нас в учебниците и медиите.

– При влизане на ВМРО в парламента къде виждате Вашите партньори – ново правителство с ГЕРБ или е възможно да преминете към съюз с БСП, след като имате общи борби като например Истанбулската конвенция?

– Готови сме на диалог с всички партии, които слагат националния над тяснопартийните си интереси. Още през септември предложих най-накрая след 30 г. джафкане и омраза политиците да седнат на една маса и да очертаят основните проблеми пред България и начините за тяхното решаване. Естествено, че в следващия парламент първата партия, с която ще водим разговори, ще са досегашните ни партньори от ГЕРБ. Необходим е диалог, а не противопоставяне и омраза. В името на това да спрем омразата и разделението сме готови да говорим с всички формации, дори с тези, с които имаме различия. Но има определени червени линии, които няма как да пресечем. Компромиси с политиката на доходите, Истанбулската конвенция и политиката на Скопие спрямо България няма да направим.

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir