Начало Блог Красимир Каракачанов: При 608 лв. заплата, войниците търсят друга работа

Красимир Каракачанов: При 608 лв. заплата, войниците търсят друга работа

Един начинаещ професионален войник получава 608 лв. заплата и 120 лв. за храна. Който може да си намери по-добра работа, го прави, коментира в ефира на bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В армията има 20% недокомплект, т.е. празни щатове. Парите за тези щатове ги няма, бюджетът не е осигурен за списъчния състав, който е необходим, а на база на щатния. Няма пари за тези 5500 места – как да се направи конкурс, като ги няма, каза още той.  

Според него заплатата на един войник трябва да е поне като на един учител.

Работата на финансовия министър Владислав Горанов не е лесна, защото той разпределя това, което има. Трудно се разбираме, защото имаш един обем пари, който не може да го разтеглиш, каза Каракачанов.

Трябва да се покаже на армията, че държавата има отношение, а армията не е декорация, която виждаме само на Гергьовден, категоричен беше той.

Армията беше унижавана 25години. Политиците смятат, че без армия може, а без армия не може. Задачите се изпълняват със затруднение, с риск за живота на хората, с остаряла техника.

Колко самолета имаме? МиГ-29 като технически качества е по-добър от един от кандидатите за „нови” самолети. Защо сме го докарали дотам, че имаме 19 МиГ-а, но летят само 8, няма да казвам по какъв начин. Имаме и други самолети, които са консервирани и стоят – Су, а защо нарязахме МиГ-21? Германия, след обединението, ни предложи да закупим за 1 евро цяла ескадрила нови МиГ-29, както друга техника. Ние отказваме, поляците ги взеха”, посочи той.  

Нямам впечатление, че държавата се опитва да национализира „Дунарит”  – доколкото четох доклада, става дума за проблеми, свързани със сигурността, коментира той друга тема от последните дни.

Проблемът с туризма е голям, около 1,5 – 2 млрд. лв. не влизат в бюджета. Защо да не е работа на Валери Симеонов да ходи по морето – той е вицепремиер, отговаря за туризма. Никой ли не знае, че в тези заведения се продават наркотици? Не си затваряме очите – точно това направи Валери Симеонов”, посочи той.  

Както е известно Валери Симеонов има различен модел на работа, аз бих направил по друг начин, но по същество той е прав, отговори Каракачанов на въпроса дали Симеонов има конфликт с министъра на туризма Николина Ангелкова или премиера Бойко Борисов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари