Начало Блог Красимир Каракачанов: Служебното правителство е пълно с тотално некадърни политици

Красимир Каракачанов: Служебното правителство е пълно с тотално некадърни политици

Българските политици нямат дупе да защитят националните интереси. Решаващият въпрос е как прехраната на българите да не зависи от чужбина. Това заяви в интервю за Varna24.bg председателят на ВМРО – БНД и водач на листата с кандидат-народни представители за Варна Красимир Каракачанов.

– Г-н Каракачанов, вече сме в края на поредната предизборна кампания, какви са Вашите очаквания?

– Хората станаха по-объркани в края на кампанията, отколкото в самото начало и затова са виновни самите политици, които искат да управляват България. Цялата кампания се проведе по време на една много засилваща се пандемия от COVID-19, в която ние успяхме да бием световните рекорди. По 5000-6000 заразени на ден, а буквално преди няколко дни имаше 334 починали, което го няма никъде в Европа. Само за справка, в Италия, която е 6-7 пъти по-голяма по население от България, починалите от коронавирус са около 50 човека. Това показва, че служебното правителство изтърва тотално положението. С налагането на зеления сертификат хората се объркаха и не защото не са предпазливи, а защото зелените сертификати се въведоха без разяснителна кампания, от днес за утре. Още преди месец – два беше ясно, че в момента, в който учениците тръгнат на училище – заболеваемостта ще се увеличи. Само че служебното правителство в желанието си да не загуби някой глас за президента Радев, мълча до последния момент.

От друга страна виждаме и реакциите на другите партии. ГЕРБ злорадстват, което не е нормална реакция, защото в крайна сметка умират българи. Цялото това безразличие и страхливост на политиците стана причина хората да бъдат объркани. 

Не съм оптимист и затова какво ще се случи след изборите. По време на кампанията отправих призив към другите политически сили да спрем кампанията за три дни, да се съберем и да видим какво трябва да се направи. Защото това, което трябва да се направи по отношение на COVID-19, както и по отношение на икономическата криза, не е по силите, на която и да е политическа сила, а може да се случи само с общи усилия. А те си забиват нож в гърба, за да изкарат дивиденти от цялата работа. Едните ги е страх да кажат на хората, че трябва да се ваксинират, за да не загубят гласовете на антиваксърите, другите пък злорадстват заради това, че хората се разболяват, за да могат да критикуват сега управляващите. А служебното правителство пък е пълно с тотално некадърни политици и единствения рекорд, който постигнаха, беше да станем номер 1 по смъртност в света. Ами това за мен е абсолютно ненормално. Ето затова не съм оптимист, защото тези същите хора не успяха да намерят общ език за преодоляване на пандемията, а какво остава да се надяваме, че ще се разберат как да изведем страната от икономическата криза.

– Заради пандемията на заден план, като че ли остана един друг проблем, за който Вие алармирахте, а именно – повишаваща се цена на електроенергията. Прогнозирате ли протести и какви са Вашите предложения?

– Протести, че ще има, това е ясно. Ако си спомняте през 2013-та година правителството на Борисов падна точно, заради такива протести. Сега със сигурност ще има отново народно недоволство. Преди 20 години на власт дойдоха юпита, на които първата им работа беше да затворят първите 4 реактора на „Козлодуй“, за да се подмажат на няколко големи европейски държави, с цел да обслужат техните интереси. Още тогава предупреждавахме, че се задава катастрофа с енергетиката, но много хора не вярваха, понеже на хоризонта се беше появил новият спасител, който уж щеше да ни оправи за 800 дни. Да, обаче точно в този период бяха нанесени и първите удари върху енергетиката. На първо място – бяха затворени първите 4 реактори на „Козлодуй“, което беше напук на всички сертификати, които имаха за безопасност. Това ако си спомняте беше направено под френски натиск, за да може Франция да си избие инвестициите в Румъния. Само че аз не обвинявам Франция, които си защитаваха техните инвестиции, а обвинявам българските политици, които унищожиха българската енергетика, за да отворят бизнеса на французите.

Второ, в края на мандата на Сакскобургготски бяха продадени ЕРП-тата, което означаваше, че държавният монопол, който реално контролираше цените беше бутнат в ръцете на частниците, които пък се оказаха чуждестранни фирми.  И така – цените на тока започнаха да растат, а услугата не се подобри дори и до днес.

Продължаваме с американските ТЕЦ-ове. Многократно правихме опити да се спре закупуването на електроенергията от тези ТЕЦ-ове на завишени цени. Но веднага се намесват американските политици, които пък се стремят техните фирми да печелят в България, само че печалбата отива в чужбина, а за нас остават по-високите сметки.

Всичко това води извода, че много рязко и смело трябва да се предприемат действия.

Първото и най-важно нещо, което трябва да се направи е изграждането на „Белене“. Би било престъпление, държавата, която изнасяше електроенергия на целия Балкански полуостров, включително и за държави като Турция и Италия, след 10-15 години да се превърне във вносител. Това би било престъпление към бъдещите български поколения.

Второто нещо е изграждането на 7-ми блок на „Козлодуй“. Задължителна е и национализацията на ЕРП-тата, защото тази кражба трябва да приключи. И решаване на проблема с двата американски ТЕЦ-а. Кризата реално се получи точно заради това. Служебното правителство, за да се покаже в добра светлина пред американците, намали капацитета на държавния ТЕЦ „Марица 2“, за да могат двата американски ТЕЦ-а да печелят по-добре. Пълна лъжа е, че кризата е заради цената на газа или нефта, още повече, че виждаме как Русия започва да коригира цените на газа за Европа. Така че, ако не се предприемат радикални действия от страна на държавата, ние просто няма да има как да си решим проблемите.
– Относно националната сигурност, в последно време рядко се говори за мигрантите, но проблемът си остава.

– Да, мигранският натиск е засилен по българската граница и служебното правителство крие информация затова. Моите данни като бивш вицепремиер са, че ако допреди 6-7 месеца на границата се появяваха 50-100 човека, то днес вече са стотици. И действително имигрантския натиск се засилва, напрежението в Европа също. Затова държавата трябва да говори много откровено със своите граждани, а не да им подхвърля клишета.

 Какво мислите относно Македония и евентуалното ѝ членство в ЕС?

– Ние нямаме нищо против Македония да е в ЕС, но имаме против в ЕС да бъде държавата, която провежда антибългарска политика. Ние нямаме интерес да пускаме държава, чиято риторика е антибългарска и трябва да си отстояваме мнението, така както го прави Гърция вече 18 години. Ако не могат да спазват договора си с нас, ще чакат – ние бърза работа нямаме. 

Повече вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история

Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Когато тези...

Константин Стаев: Маските паднаха в 47-ото Народно събрание

Как да носиш маска в магазин, в който има 5 човека, когато в зала с над 240 няма кой да направи забележка...

Отиде си председателят на „За честта на пагона“ ген. Петър Илиев

ВМРО изказва най-искрени съболезнования по повод кончината на председателя на Национално сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“ ген. Петър...

Вицепремиер на Косово и еврокомисари се включват в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Вицепремиерът на Република Косово Емилия Реджепи, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, специалният представител на ЕС по диалога Прищина – Белград Мирослав...

Д-р Калин Поповски: Нека извадим от Търговския регистър първо държавните болници

Според д-р Калин Поповски от ВМРО, който е и действащ лекар, ще бъде трудно всички болници в страната да не бъдат вече...

Андрей Слабаков: Образованието е ключово, време е да се справим с неграмотността в Европа

Единствената качествена и дълготрайна инвестиция в бъдещето е чрез културата и образованието. Всякаква друга помощ е само краткотрайно наливане на пари от...

ВАС окончателно забрани пропаганда от „Свидетели на Йехова“ по домовете в Шумен

Върховният административен съд със свое окончателно решение забрани на сектата „Свидетели на Йехова“ да извършва пропаганда по домовете на хората в Шумен.

Коментари