Начало Новини Красимир Каракачанов с редица срещи по време на форума в Главната квартира...

Красимир Каракачанов с редица срещи по време на форума в Главната квартира на НАТО в Брюксел

Текущите операции и мисии в Афганистан, Косово, Ирак и военноморските операции на НАТО бяха във фокуса на дискусиите на заседанието на Северноатлантическия съвет, което се проведе на 14 февруари в Брюксел, в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. В своето изказване министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов заяви, че НАТО следва да запази ангажимента си към Афганистан, за да съхрани постигнатото до момента и да предотврати превръщането на страната отново в убежище на международни терористи. Водещият принцип при вземането на решения за бъдещото присъствие на съюзни сили в Афганистан следва да бъде „заедно сме влезли, заедно излизаме“, отбеляза още министърът.

На заседанието Каракачанов акцентира върху трайния принос на страната ни към операции и мисии на Алианса в различни точки на света като израз на нашата ангажираност с проблемите на международната сигурност  и усилията в борбата с тероризма, както и към намаляване на миграционния натиск върху страните от ЕС.

Срещата на министрите на отбраната завърши с работна сесия с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Сесията беше посветена на европейските инициативи  в областта на отбраната.

Извън официалната програма на срещата бе проведена работна закуска с министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак. Предмет на обсъждане беше  средата за сигурност във и около Украйна и напредъка в усилията на  страната за реформи в областта на отбраната.

В рамките на форума министър Каракачанов проведе неформална среща с изпълняващия длъжността секретар на отбраната на САЩ Патрик Шанахан, на която беше споделена дейността по организацията в двете ведомства за преговорите по проекта за придобиването на нов тип боен самолет, съгласно решението на Народното събрание.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна също с министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен. Каракачанов подчерта желанието на българската страна за интензифициране на двустранните отношения в областта на отбраната и по-конкретно – увеличаване на съвместните мероприятия между видовете въоръжени сили и участието на Германия в модернизацията на Българската армия.

Той акцентира върху възможността на участието на германски компании в процеса на модернизация на Военноморските сили и Сухопътните войски като посочи изискването при участие на чуждестранни компании в реализирането на проектите да бъде намерена формула за участие на български компании. Министър Каракачанов изрази готовност за интензифициране на сътрудничеството и по отношение на Западните Балкани, като посочи, че то би било от взаимен интерес.  

Министър Урсула фон дер Лайен изказа благодарност към България за отлично проведеното председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя сподели, че Германия проявява огромен интерес към Западните Балкани и че използването на българския опит и познание по темата ще бъде изключително полезно. Министърът на отбраната на Германия изрази твърдата си убеденост, че е възможно по-активно включване на немски фирми в процеса на модернизация на българските въоръжени сили и заяви, че ще бъде направено всичко възможно за намирането на най-удачния и за двете страни вариант за съвместно сътрудничество, ако немските компании бъдат избрани за изпълнители на дадени проекти.

Задълбочаването на сътрудничеството между България и Грузия в областта на отбраната пък беше акцент в разговорите на срещата на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на отбраната на  Грузия Леван Изория.

Министър Леван Изория благодари на България за последователната подкрепа за суверенитета на страната му, както и за оказваната помощ по линия на НАТО, включително за ангажимента, който изпълняваме като посолство за контакт на Алианса. Той изрази убеденост, че отличното двустранно сътрудничество между България и Грузия ще продължи и занапред. Министър Изория сподели, че има съвпадение на интересите между двете страни по отношение на сигурността в регионален аспект.

Министър Красимир Каракачанов потвърди пълната подкрепа на Република България към Грузия като подчерта, че страната ни винаги е била последователна в своята политика. Той изрази убеждението си, че тази политика ще остане неизменна и в бъдеще. Обърна внимание и на факта, че между България и Грузия винаги са съществували топли и приятелски отношения и наблегна на близостта между двата народа.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с възможностите за по-активно и задълбочено сътрудничество в областта на отбраната. Беше изразена готовност за провеждането на съвместни учения и споделянето на информация по редица въпроси от взаимен интерес, включително по отношение на региона на Черно море. Двамата министри на отбраната се договориха за взаимни посещения във възможно най-кратък срок.  

Красимир Каракачанов проведе среща и с министъра на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска. В началото на разговорите министър Шекеринска благодари на България за подкрепата и отбеляза, че първата двустранна среща, която провежда в рамките на форума на НАТО в Брюксел, е с нашата страна. Тя заяви, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България е послужил като основа за постигането и на договора от Преспа и изрази убеждението си, че доброто сътрудничество между двете страни и министерствата на отбраната ще продължи и ще се задълбочава.

В отговор министър Каракачанов отбеляза, че България винаги е гледала позитивно на членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Той заяви, че политиката на България спрямо Македония остава непроменена и запозна македонската страна с факта, че днес сутринта Министерският съвет е одобрил Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяване на Република Северна Македония към НАТО и очаква той да бъде ратифициран скоро и от Народното събрание. Министър Каракачанов посочи, че договорът за сътрудничество между двете страни е добра основа, но трябва да бъдат предприети практически стъпки за интензифицирането на неговото изпълнение. В тази връзка той отбеляза, че очаква да не окажат влияние някои негативни въпроси от миналото.

Двамата министри обсъдиха задълбочаването на  сътрудничеството в областта на отбраната, включително обучението на македонски офицери във военно-образователните институции в България, повишаване на квалификацията на македонски специалисти в областта на военната медицина, както и възможностите за провеждането на двустранни учения и тренировки и по-активно съвместно участие в учения на Алианса.

Министър Каракачанов отчете постигнатия напредък по реформите и усилията за постигане на добросъседски отношения и засилване на сътрудничеството в рамките на Западните Балкани.

След срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел министър Каракачанов замина за Мюнхен, Федерална република Германия, за да участва в традиционната годишна конференция по сигурността.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО почете 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Кюстендил

Възстановка и залпове бяха кулминацията на програмата пред паметника на легендарния водач на войводите Тодор Александров По случай 118...

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент „червени линии“ за идентичността и езика в...

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност С една приета резолюция за държавните...

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала...

Кузман Илиев: Комунизмът не работи, дори да е пребоядисан в зелено

Как изглежда „светлото и чисто бъдеще“, заложено в новия климатичен план на ЕС Де факто се унищожава родната...

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Коментари