Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /www/wwwroot/vmro.bg/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /www/wwwroot/vmro.bg/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://vmro.bg/wp-content/uploads/vmro-white-3.png): failed to open stream: operation failed in /www/wwwroot/vmro.bg/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
Начало Блог Красимир Каракачанов: Трябва ни правителство на националния консенсус

Красимир Каракачанов: Трябва ни правителство на националния консенсус

Ако не бъде спрян с незаконни средства или физически, Доналд Тръмп отново ще е президент на САЩ

Призовавам премиера да възстанови Рамковата позиция от 2017 г., касаеща отношенията ни с РСМ и за това да бъдат уведомени европейските ни партньори, казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

– Г-н Каракачанов, как в качеството Ви на историк ще коментирате победата на Гордана Силяновска от ВМРО – ДПМНЕ на президентските избори в Република Северна Македония?

– В историята на всяка държава има моменти, когато тя полудява. Тогава се взимат неразумни решения – както от политиците в страната, така и от външни фактори. В такъв момент се намира Македония. 

Още в първия ден след избора ѝ г-жа Силяновска започна да създава много сериозни външнополитически проблеми на своята страна, а и на България. Тя вече постави директно претенциите си пред нашата държава за признаване на македонско малцинство

Два дни по-късно се скара и с Гърция. Не използва името Република Северна Македония, както е по Конституция (б. авт. – а само Македония) и предизвика остра дипломатическа реакция от страна на Атина. 

А на третия ден буквално реагира и Европейската комисия, която предупреди Македония, че трябва да спазва договорите си със съседните държави. Така, че такава се оказа ситуацията с избора на един неуравновесен човек, който няма представа нито от външна политика, нито от исторически и политически реалности. С държанието си новият президент на РСМ вкарва страната си в задънена улица. 

– Подозирате ли външна намеса в избора на Силяновска?

– Категорично да. Тя обаче не е от страна на онези държави, които ние традиционно подозираме – Сърбия или Русия. Оказва се, че намесата във вътрешните работи на Македония е от наши партньорски държави, които преди 4-5 години започнаха да окуражават съседката ни да държи непримирима риторика срещу България. 

Давам прост пример с едно изказване на американската посланичка в Македония отпреди година, която заяви че претенцията на България за признаване на историческите реалности много напомня на риториката на Путин спрямо Украйна. Това по инерция предизвика подобни реакции и в някои европейски държави с оглед на войната там. За съжаление, тази теза беше повторена няколко пъти от тогавашния македонски президент Стево Пендаровски и от тогавашния премиер Димитър Ковачевски. Подобно публично говорене или плашене, че ЕК трябва да се разшири и че България трябва да прецизира претенциите си – за признаване на историята, за спиране на езика на омразата – не работело за европейската интеграция. Наложи се България да вдигне ветото и да отмени решението на правителството от 2019 г. – т. нар. Рамкова позиция. А тя беше написана на базата на договора, подписан от България и Македония през 2017 г. Условията бяха няколко: спиране на езика на омразата спрямо България, промяна на образователната система и на учебниците, в които се насажда антибългаризъм. Българите и тогава, и сега в РСМ са наричани татари, фашисти.

Има фалшифициране на събитията, в които нашата държава едва ли не е била окупатор. В Рамковата позиция беше записано и признаване на репресиите спрямо българите в Македония.

– Тогава като вицепремиер и министър на отбраната Вие представихте документа в Народното събрание и то го подкрепи.

– Да. Но в следствие на външния натиск от няколко европейски държави правителството на сглобката промени това решение. За съжаление обаче, този пореден компромис на България беше оценен в Скопие като слабост на нашата държава да отстоява своите интереси. И македонците станаха още по-нагли спрямо България. 

Натискът, за който говоря, започна още от 2020 г. Тогава правителството на Борисов, в което ние от ВМРО бяхме коалиционен партньор, не се съгласихме. Но кабинетът на Кирил Петков, който не се интересуваше от националния ни интерес, отстъпи.

– Как очаквате да се развият отношенията между България и РСМ?  

– Те трябва да са само върху основата на договора от 2017 година. Призовавам българския министър-председател и кабинета да възстановят Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г., за да не бъде фалшифицирана историята. Докато Македония не изпълни договореностите, да спрат каквито и да било преговори с ЕС и за това да бъдат уведомени нашите партньори от Евросъюза. 

– Кой е препъни камъкът пред стабилитета на Балканите? 

– Виждате конфронтацията в света между двете групи – от едната страна са Русия, Китай, Иран и техни други съдружници, от другата са Щатите и ЕС. Това избуя с началото на войната в Украйна. Тя е причината конкуриращите се групи за влияние в различни точки на света, а в конкретния случай на Балканите, да активизират своите позиции, за да ги затвърдят и да не допуснат опонентите си. Не съм съгласен това да се случва за сметка на националните интереси на България. 

– А съгласен ли сте с президента Румен Радев, който твърди, че с ескалацията на войната в Украйна се увеличават рисковете за глобалната сигурност?

– Това го казах още когато започна войната. Това не е война между Русия и Украйна, а е тотален сблъсък между две коалиции от държави. ЕС и НАТО категорично застанаха на страната на Украйна. Целта е да бъде ограничено руското, а и китайското влияние не само в Европа, но и в други точки на планетата. Защото виждате какво се случва. В Африка поне в последните 10-15 години Китай буквално изместваше американското и европейското влияние. За последната година в 4-5 африкански държави  французите бяха изхвърлени от своите бивши колонии. Там се настаняват Русия и Китай. 

В същото време вижте сблъсъка за Тайван –  става въпрос за контрол върху този регион на Азия. Това също е сблъсък между Щатите и Китай. 

Във всички точки на света противопоставянето, което ние наблюдаваме като въоръжен сблъсък в Украйна, се появява под една или друга форма. Светът наистина е пред глобален конфликт! И тук не става въпрос за никакви принципи, права на човека или идеологии. Става въпрос за световните енергоресурси и за контрол върху световните пазари. 

Защо? Погледнете какво се случи с БРИКС, в която членуваха Китай, Бразилия, Иран и Русия. Тази година се разшири с Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ. Нека видим как се преориентират световните ресурси в двата икономико-политически блока. 

– Международни коментатори твърдят, че след изборите в САЩ на 4 ноември светът ще бъде друг. Съгласен ли сте?

– Ще се промени само отношението на САЩ към Европа. Доналд Тръмп няколко пъти е заявявал, че за него е важна не Русия, а Китай. Той осъзнава, че големият конкурент в икономическата сфера на САЩ е Китай, който вече има по-висок БВП от този на Америка и навлиза на традиционните американски пазари. 

– Тоест, Вие сте сигурен, че Тръмп ще е отново президент на Америка?

– Ако не бъде спрян с незаконни средства, измислено съдебно решение или физически от изборите, няма кой да го спре. Байдън не може да го победи, това го показва и социологията в Съединените щати. 

– Да се върнем към българската политика. Какво правителство ни е нужно, за да излезем от кризата?

– Правителство от хора, които имат чувство за национална принадлежност и отговорност пред българския народ и държава. Хора грамотни, а не „калинки“. Последните две правителства нанесоха големи поражения на българската икономика.

Тези хора с приемането на Зелената сделка унищожиха енергетиката в България. Съгласявайки се да затворим ТЕЦ-овете си до 2025 г. на практика те обричат страната ни на енергийна криза. Това решение е предателско. Да затворим „Белене“ и да строим нови реактори в Козлодуй не отговаря на никаква икономическа логика

Бяха необходими още няколко милиарда лева, за да довършим „Белене“. Вместо това проектът беше затворен и двата реактора, които ние сме закупили и се намират на българска територия, сме готови да продадем на Украйна за смешната сума от 600 млн. лв. В същото време правителството на Денков и партиите от сглобката започнаха да лъжат българите, че ще направим нови два реактора в „Козлодуй“. Но първо, подготовката за това ще отнеме 7-8 години. И второ: вместо да дадем няколко милиарда лева за завършване на „Белене“ проектът в Козлодуй с двата реактора с Уестингхаус ще ни струва между 25 и 30 милиарда долара. Къде е икономическата логика? 

– Към днешна дата какво най-вече е нужно на България?

– Още през 2020 г. казах, че е крайно време партиите в парламента плюс авторитети в българското общество да изработят Концепция за развитието на България за през поне следващите 15 години – в областта на икономиката, на селското стопанство, енергетиката, здравеопазването, образованието.

Трябва да извадим основните интереси на България на преден план. Но не според това как ги виждат в посолството или в посолствата, а с мисъл за хората. Политика, която да се следва във времето без значение дали правителствата са леви или десни. 

Следващото българско правителство трябва да е на националния консенсус. 

– Това, което казвате, предполагам, че за пореден път е част от програмата на ВМРО за предстоящите избори.

– Разбира се, ние сме последователни.

Последни Новини

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir