Начало Блог Красимир Каракачанов: Югославският комплекс на Скопие е в основата на антибългаризма там

Красимир Каракачанов: Югославският комплекс на Скопие е в основата на антибългаризма там

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО-БНД, пред „Труд“:

Господин Каракачанов, има очаквания, в т.ч. и от кандидати на ГЕРБ, че темата за промени в Конституцията ще влезе бързо в дневния ред на 45-ото Народно събрание. Каква е позицията на ВМРО?

– В последните 30 години по време на избори темата за Конституцията се повдига в предизборни дебати, но истината е, че промяна в Конституцията може да бъде тема за дебат в обществото в една спокойна ситуация. Конституцията не е свещена крава, която не може да се пипа, но ние, от ВМРО, имаме няколко много ясни изисквания. На първо място да се въведе принципа за грамотното гласуване. Хората, които не са спазили Конституцията – че образованието до 16-годишна възраст е задължително – да не могат да гласуват. Да се въведе образователен ценз, за да се спре с продаването на гласове от гетата. Не може неграмотни хора да определят резултатите от изборите в България. Ясно и категорично настояваме да се утвърди постановката, че семейството в България се състои от мъж, жена и деца, за да приключим веднъж завинаги с тази джендър идеология, еднополовите бракове и т.н. Можем да разглеждаме и Конституцията за въвеждането на задължителната наборна военна служба. В Конституцията пише, че защитата на Отечеството е дълг на всеки български гражданин. Към промяна в Конституцията трябва да се пристъпва след широк обществен дебат и консенсус.

– Казвате отбрана – във Вашия мандат се случи сделката за F-16. На един военен министър винаги е трудно да обясни защо му трябват повече пари за отбрана. Вие как аргументирахте харченето на толкова средства?

– Още през 2014 година България подписва споразумението в Уелс, с което се  задължаваме да постигнем разходи за отбрана 2 процента от БВП. В последната година от – 2021-а, ние сме предвидили процентът да бъде 1,64. Абсолютен мит е, на опозицията в предизборно време, че видите ли, харчим много за въоръжаване. Може би на тях им изглеждат много средства, на фона на безхаберието и безвремието от последните близо 30 години армията ни беше поставена в изключително унизително положение. Помните, че се съкращаваше личен състав, унищожаваше се техника, заплатите не бяха актуализирани от 7 години, не се строяха жилища за военните. Българската армия е гарант за сигурността и суверенитета на страната ни и не може тя да стои в окаяно състояние. Нещо повече, абсурдно е да противопоставяме военните на учителите, лекарите или инженерите. Средствата не са много, но успяхме да ги разпределим за поддръжка и модернизация. Не беше нормално един войник да започне с 680 лева заплата. Човекът, който иска да се обучи, да се развива професионално в редиците на българската армия, да жертва живота си за Родината, няма как да получава трудово възнаграждение малко над минималната заплата. За 4 години заплатите в армията се увеличиха приблизително с 50 процента. Когато аз станах военен министър, за едно свободно място в българската армия кандидатстваше по-малко от 1 човек. В края на мандата за 1 място кандидатстват повече от 4 човека. Това показва, че престижа на армията в обществото се възстановява. Все повече млади хора решават да направят военната служба своя професия. Същото е и във военните училища – напливът на курсанти в трите ни военни училища е голям. Базата е модерна, специалностите са съобразени със най-високите световни стандарти. Успяхме да възстановим Военно-въздушното училище в Долна Митрополия. То беше закрито преди 18 години по един абсолютно недалновиден, даже глупав начин. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна се класира на второ място в световната класация на военноморските учебни заведения. Това са реалните резултати, които се постигат не с много пари, а с отношение към хората, които са избрали да защитават с живота си целостта на страната. Близо 4000 военнослужещи нямат жилища, но ще решим и този голям проблем за хората, които се командироват от един град в друг. Жилищата ще бъдат концентрирани на едно място, ще има изградени и детски градини, за да може военнослужещият да остави детето си в градина сутринта като отива на работа, а вечерта да си го прибере спокойно. Една голяма част на модернизацията на техниката бе извършена и се извършва в български фирми. Голяма част от средствата за отбрана влизат в българската икономика. 

Армията и полицията не може да бъдат изтривалка за некадърни политици

– Обещахте на полицаите в началото на мандата по-високи заплати, от друга страна и на хората по-голяма сигурност. Кое постигнахте в по-добра степен?

– Никога не съм делял служителите в сектор „сигурност“ – без значение дали са полицаи или военни. Както растяха заплатите в армията, така растяха заплатите и в полицията. В полицията бяха отделени средства и за техническото обезпечаване на личния състав на МВР. Най-важното нещо, на което съм държал и държа като вицепремиер по сигурността, касаещо полицията, е следното: както вдигнахме престижа на българската армия и тя стана институцията с най-висок рейтинг на одобрение в обществото, така целта ми е да повишим авторитета на българската полиция. Армията и полицията не може да бъдат изтривалка за некадърните политици. Продължаваме да настояваме да се приеме предложението ни за създаване на доброволни отряди, които да са в помощ на полицията. Така ще могат да бъдат подпомагани служителите на реда, особено в по-малките населени места, където циганската престъпност продължава да бъде бич за населението.

– Защо Скопие продължи с антибългарската риторика, въпреки Договора ни за добросъседство?

– За съжаление Македония се управлява от един политически елит, който е започнал своята кариера и своя генезис от времето на комунистическа Югославия, когато България беше изведена като основен враг и противник. Политиците в Македония през последните няколко десетилетия не успяха да се отърсят от този югославски комплекс и в желанието си да наложат някаква нова, македонска идентичност на населението, продължиха с антибългарската политика. Политическият елит в Скопие беше решил, че може да излъже България и зад паравана на Договора за добросъседство през 2017 година да продължи с антибългарското говорене. До ден днешен нито една думичка срещу България в техните учебници не е променена. Там продължават да наричат българите турско-татарско племе, окупатори на Македония и други. Политиците от Скопие смятаха, че могат да минат метър и да влязат със старите си югославски дрипи в Европейския съюз. България просто каза „Не“. Мога да кажа с гордост, че ВМРО е един от факторите, който не позволи това да се случи. Така ще бъде и за в бъдеще. Ум ги лъже, ако политиците в Скопие смятат, че след изборите в България в неделя София ще си промени политиката и ще им отвори вратата за Брюксел без те да променят нищо в политиката, която провеждат срещу България. Ако те не се откажат от политиката на антибългаризъм, ако не престанат да тормозят хората в Македония, които имат българско самосъзнание, те нямат никакъв шанс да влязат в Европейския съюз.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари