Начало Новини Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

Това се казва в позиция на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, качена на страницата му във „Фейсбук“. Повод за реакцията е заявената готовност от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов за възстановяване на летателната годност на бойната авиация и задвижване на проекта за бойните машини на пехотата.

В своето изявление в социалната мрежа Каракачанов изразява пълното доверие в компетентността на Стоянов по отношение на авиацията, но обръща сериозно внимание на забавената инвестиция в бойни машини за пехотата.

Тук искам да напомня, че докладът за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър-председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца, обръща внимание почетният председател на ВМРО.

Той припомня и детайли като този, че машините трябваше да бъдат изработени в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика.

По моя информация по време на управлението на последния министър на отбраната се е подготвяло решение цялото въоръжение по проектите да се купува от една определена държава, което означава няколко пъти по-високи цени и много по-големи суми за поддръжка. Това означава, че парите на българите ще работят за чужда икономика, а не за българската, казва още бившият министър на отбраната и призовава:

…Прокуратурата на Република България да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности, адекватни на нарастващите заплахи в региона за сигурността на държавата и дали в това бездействие се съдържат данни за извършено престъпление.

Прилагаме пълния текст на позицията на Красимир Каракачанов:

С встъпването си в длъжност новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов заяви два основни приоритета на своята дейност, а именно летателната годност на бойните самолети в българската авиация и проекта за бойните машини на пехотата.

По отношение на авиацията нямам никакво съмнение в компетентността на министър Стоянов, тъй като дълго време той беше висш офицер от състава на военновъздушните ни сили.

Убеден съм, че ще намери необходимите решения не само за продължаване на проекта за придобиване на нов изтребител, но и за поддръжка на самолетите МиГ-29 и Су-25, на които последните трима министри на отбраната гледаха като на нещо ненужно и умишлено бутаха нещата към тяхното приземяване и унищожаване. Това не са „руски“ самолети, а са български, купени от България самолети, с парите на българския народ. За тази техника трябва да се полага грижа.

По другата тема, която министърът засегна, проектът за бронираната машина за пехотата – изцяло подкрепям, че трябва да бъде даден нов тласък на проекта.

Тук искам да напомня, че докладът за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър-председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца!

Припомням, че този проект за инвестиционен разход е класиран като № 1 в Приоритизирания списък от проекти на Българската армия. Неговото забавяне досега, съзнателно или не, представлява престъпно бездействие по редица причини.

Затова и призовавам Прокуратурата на Република България да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности, адекватни на нарастващите заплахи в региона за сигурността на държавата и дали в това бездействие се съдържат данни за извършено престъпление.

Напомням, че проектът предвиждаше тази техника да се прави в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика. Както беше и за двата многофункционални патрулни кораба, които вече се строят във Варна, както и проектите за бронираните машини за специалните сили – които се правят в Самоков.

По моя информация по време на управлението на последния министър на отбраната се е подготвяло решение цялото въоръжение по проектите да се купува от една определена държава, което означава няколко пъти по-високи цени и много по-големи суми за поддръжка. Това означава, че парите на българите ще работят за чужда икономика, а не за българската.

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари