Начало Новини Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

Това се казва в позиция на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, качена на страницата му във „Фейсбук“. Повод за реакцията е заявената готовност от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов за възстановяване на летателната годност на бойната авиация и задвижване на проекта за бойните машини на пехотата.

В своето изявление в социалната мрежа Каракачанов изразява пълното доверие в компетентността на Стоянов по отношение на авиацията, но обръща сериозно внимание на забавената инвестиция в бойни машини за пехотата.

Тук искам да напомня, че докладът за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър-председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца, обръща внимание почетният председател на ВМРО.

Той припомня и детайли като този, че машините трябваше да бъдат изработени в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика.

По моя информация по време на управлението на последния министър на отбраната се е подготвяло решение цялото въоръжение по проектите да се купува от една определена държава, което означава няколко пъти по-високи цени и много по-големи суми за поддръжка. Това означава, че парите на българите ще работят за чужда икономика, а не за българската, казва още бившият министър на отбраната и призовава:

…Прокуратурата на Република България да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности, адекватни на нарастващите заплахи в региона за сигурността на държавата и дали в това бездействие се съдържат данни за извършено престъпление.

Прилагаме пълния текст на позицията на Красимир Каракачанов:

С встъпването си в длъжност новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов заяви два основни приоритета на своята дейност, а именно летателната годност на бойните самолети в българската авиация и проекта за бойните машини на пехотата.

По отношение на авиацията нямам никакво съмнение в компетентността на министър Стоянов, тъй като дълго време той беше висш офицер от състава на военновъздушните ни сили.

Убеден съм, че ще намери необходимите решения не само за продължаване на проекта за придобиване на нов изтребител, но и за поддръжка на самолетите МиГ-29 и Су-25, на които последните трима министри на отбраната гледаха като на нещо ненужно и умишлено бутаха нещата към тяхното приземяване и унищожаване. Това не са „руски“ самолети, а са български, купени от България самолети, с парите на българския народ. За тази техника трябва да се полага грижа.

По другата тема, която министърът засегна, проектът за бронираната машина за пехотата – изцяло подкрепям, че трябва да бъде даден нов тласък на проекта.

Тук искам да напомня, че докладът за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър-председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца!

Припомням, че този проект за инвестиционен разход е класиран като № 1 в Приоритизирания списък от проекти на Българската армия. Неговото забавяне досега, съзнателно или не, представлява престъпно бездействие по редица причини.

Затова и призовавам Прокуратурата на Република България да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности, адекватни на нарастващите заплахи в региона за сигурността на държавата и дали в това бездействие се съдържат данни за извършено престъпление.

Напомням, че проектът предвиждаше тази техника да се прави в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика. Както беше и за двата многофункционални патрулни кораба, които вече се строят във Варна, както и проектите за бронираните машини за специалните сили – които се правят в Самоков.

По моя информация по време на управлението на последния министър на отбраната се е подготвяло решение цялото въоръжение по проектите да се купува от една определена държава, което означава няколко пъти по-високи цени и много по-големи суми за поддръжка. Това означава, че парите на българите ще работят за чужда икономика, а не за българската.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

ВМРО към депутатите и структурите на ГЕРБ: Не допускайте срама да подкрепите кабинет на ПП-ДБ!

„Промяната“ вече са клиенти и на прокуратурата, разследвани за шпионаж и национално предателство. Ние от ВМРО призоваваме всички настоящи...

Ботев написал патриотичен учебник по… математика

Автор: Красимир Богданов, историк, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – Българско национално движение Възраждането изиграва за българите...

Каракачанов алармира: В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония

Улисани във вътрешнополитически боричкания, пропускаме темата В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония. Ако българските политици продължават да...

Ангел Джамбазки: Правораздаващите органи трябва да приложат цялата строгост на закона срещу човека, съгласувал позиция на МВнР със Северна Македония

Съпредседателят на ВМРО настоява за спешна реакция срещу действия по държавна измяна Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки...

Каракачанов: Със своите действия ПП правят държавата заложник на външни интереси

Опасност за националната сигурност има не заради записа, който е изтекъл, а заради тези хора от ПП, които искат да управляват България....

Коментари