Начало Блог Кузман Илиев: Без повече затваряния - предприемачите ще ни извадят от кризата

Кузман Илиев: Без повече затваряния – предприемачите ще ни извадят от кризата

Губим земеделието си, когато губим българското село, а го загубихме, защото хората там са бити и ограбвани

Предприемачите ще ни извадят от кризата. Да няма повече затваряния. Облекчаването на визовия режим и подпомагането на кредитирането са ключови за спасяването на туризма в криза. Тази позиция защити в „Пресечна точка“ по NOVA кандидатът на ВМРО от гражданската квота в 25 МИР София Кузман Илиев. Той участва в предизборна дискусия по темата за развитието на икономиката, туризма и земеделието, особено в условията на пандемия и последвала икономическа криза. 

ВМРО не вижда изхода в затварянето на бизнеса. 

По отношение на икономиката е много ключово да се оправдаят очакванията на инвеститорите, на онези, които ще ни изкарат от тази криза, каза Кузман Илиев. Здравето е ключово – да, то е фундамент. Всеки има сърце от нас и знае колко е страшен вирусът, но на първо място идва обезпечаването на живота – калориите, храната, топлината, това да можем да нахраним семейството си, коментира той. 

Не бива да нарушаваме конституционно право, което е фундаментално – правото на труд и правото на собственост. Трябва да има един сигнал към предприемачите, те да знаят, че оттук насетне затваряния няма да има, а ще им се даде възможност да предоставят услугите си на принципа проба-грешка, съблюдавайки здравето на хората, защити тезата на войводите кандидат-депутатът от 25 МИР.

Предприемачите ще ни извадят от кризата, категоричен е икономистът. И ние им казваме – ще намалим данък дивидент, това е двойно данъчно облагане, един път плащат данък върху печалбата, а следващия път ги наказваме с данък „дивидент“. Данъкът върху едноличните търговци ще бъде намален, данък дивидент ще отпадне изцяло, ще вдигнем прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 150 000 лв., което ще стимулира младите предприемачи. Това е въпрос политическа възможност да се случи, но това са жестове към българския предприемач, на който му казваме – ние мислим за теб, изреди Илиев основните икономически ангажименти на ВМРО, залегнали в програмата на партията.

Бизнесите, които пострадаха много тежко от кризата, имат нужда от създаването на един гаранционен фонд, който сега, като свърши мораториумът върху плащанията по кредитите на края на март месец, да им даде една сигурност, една застраховка в следващите 5 години, че ще се помага да излязат от кризата, защото това е много ключово и дава спокойствие, представи той друго от икономическите предложения на ВМРО. 

Кандидат-депутатът на ВМРО наблегна на проблемите в туризма в момента, за който в голяма степен ще помогне този гаранционен фонд. 

Визовият режим е ключов, за да дойдат повече чужденци, и подпомагането на кредитирането, защото ако няма ресурс, с който да се задвижи сезонът, ще е много тежко за целия бизнес, подчерта Кузман Илиев. Той не се съгласи с тезата, че няма да има руски туристи този сезон заради шпионската афера. Смятам, че може да има диалог, търговия и туризъм с руснаците. Руският и българският са приятелски народи, коментира Кузман Илиев.

По темата за визията на ВМРО на развитието на българското земеделие кандидат-депутатът от гражданската квота припомни, че партията през изминалия мандат се опитваше да защитава българския производител с ограничение на вноса на продукция от трети страни. Има и един постоянен апел към търговските вериги за това да пускат повече български стоки, напомни Илиев. Той обаче наблегна на нуждата от модернизиране на родното земеделие. 

Аз виждам една дигитализация в земеделието, полека-лека, като нещо, което е бъдещето. В плана за възстановяване и развитие да се задели ресурс и в тази посока, предлага той. Да се мисли за това българското земеделие да стане много по-технологично, много по-модерно, защото ние имаме плодородна земя. Това, което ни трябва, е ефикасност – с по-малко да правим повече, коментира икономистът. 

Кузман Илиев добави и необходимостта от интернет свързаност в селата, защото това ще привлече много млади хора да се върнат на село и да станат фермери.

Цялата програма на ВМРО е насочена към това инвестициите да се засилят, обобщи Кузман Илиев. И разви идеята на партията да се насърчи българската диаспора в Украйна, Молдова, Северна Македония с предоставяне на пустеещи земи с привилегировани условия и данъчни преференции. За да може сънародниците ни да се завърнат, да ги обработват и да произвеждат, обясни Кузман Илиев.

Губим земеделието си, когато губим българското село, а загубихме селото си, защото нашите родители в момента са бити, вършат се безчинства над тях и им се обира реколтата, констатира фактите Кузман Илиев. Ето нещо, за което ВМРО ще работи – неизбежната отбрана да се увеличи, за да могат хората да защитават собствеността си, заключи кандидатът на ВМРО в 25 МИР в София.

Целия разговор гледайте тук >>>

Последни Новини

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

ВМРО към депутатите и структурите на ГЕРБ: Не допускайте срама да подкрепите кабинет на ПП-ДБ!

„Промяната“ вече са клиенти и на прокуратурата, разследвани за шпионаж и национално предателство. Ние от ВМРО призоваваме всички настоящи...

Ботев написал патриотичен учебник по… математика

Автор: Красимир Богданов, историк, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – Българско национално движение Възраждането изиграва за българите...

Каракачанов алармира: В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония

Улисани във вътрешнополитически боричкания, пропускаме темата В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония. Ако българските политици продължават да...

Коментари