Начало Блог Кузман Илиев: Духът на инфлацията е изпуснат от бутилката

Кузман Илиев: Духът на инфлацията е изпуснат от бутилката

Топят се спестяванията на хора с фиксирани доходи, променя се културата към повече спекула

Живеем в изопачен от паричната политика финансов свят

Източник: „Труд

Инфлацията е тук. Ръст на годишна основа за април с 2 процента. В еврозоната също приближава 2-та процента, а в САЩ е двойна – над 4 на сто.

Причината е проста. Политиката на отрицателни лихви и изобилна ликвидност – печатане на пари – през последните години, в това число и паричните стероиди, известни като „количествени улеснения“, на които бе сложена икономическата система в отговор на пандемията.

Централните банки изкупуваха от пазара активи за трилиони, а новите монетарни цунамита заляха финансовите пазари. Навред. Пълзящо и бавно като анаконда обаче тези „стимули” си прокарват път към реалната икономика, а при нас идват с потенциал да набъбнат чувствително през борда – връзването ни за базовата валута евро. Исторически винаги инфлацията тук е била над тази в еврозоната.

Огромната парична маса в долари пък де факто повлиява на цялата верига на доставки и на пазара на стоки – метали за индустрията като мед и алуминий, както и на горива като петрол и газ. Те са търгувани в долари, а когато американските пари са изобилни и се обезценяват, цената им в щатската валута расте. Европейците гледат да обезценяват еврото със сходни и дори изпреварващи темпове (без успех), за да не губят търговско предимство. Слабата валута е считана като условие за по-добър износ. А тази вредна парична политика се нарича с метафоричното „валутна война”.

Рисковете се големи. Първо за парите ни – за горива за годината българите даваме по 16 на сто повече през април. Факт е, че миналата година по това време, цената бе извънредно ниска, но е факт и че вече духът е излязъл от бутилката. Цените на горивата в глобален план просто скочиха три-четирикратно от тогава. И то именно вследствие на паричния допинг в световен план.

Инфлацията се прехвърля по цялата производствена структура и ако не се вдигнат крайните цени, може да значи изядени маржове на компаниите. За едни бизнеси производствените разходи ще растат по-бавно от крайните цени – и това ще е повод за празник. За други обаче, които не могат да увеличат цените, без да загубят клиенти – ще е обратното. И реално ще започнат да губят от самия бизнес.

Неприятното при инфлацията е, че трудно се вижда, заради много активи през които минава преди да я забележим в магазина, но появи ли се там – нещата са трудни за контрол. Покачили са се т. нар. инфлационни очаквания. Хората намаляват доверието си в парите. Бягат от тях за сметка на стоките, което допълнително засилва обезценката на хартийките. А не е като да няма пари в системата – говорим буквално за трилиони.

За жалост това се очакваше. Средните задължение на правителствата в развитите икономики надминават 100-те процента и бе ясно като бял ден, че ще има опит тези задължения да бъдат изкуствено стопени. А това става именно така – посредством инфлация.

Усещането на еуфория при бизнеса от растящи приходи и цени може да бъде потиснато от несигурността – нестабилността в цените води до непредсказуемост. А това е бич божи за предприемачите, чиято работа са прогнозите. В този смисъл те се опитват да отгатнат и друго: ще тръгнат ли лихвите по кредитите им нагоре. Същото се питат и взелите ипотечен заем с плаваща лихва. Живеем в изопачен от паричната политика финансов свят, но едно е ясно. Ако инфлацията се настани трайно, а не както от ФЕД твърдят – временно, то всеки кредитор ще я калкулира в цената на кредита. Следователно инфлационната компонента ще оскъпи и крайните лихвени равнища.

За изключително задлъжнелите частен и публичен сектор глобално – това е кошмар. А централните банки, които доведоха системата до тази мъртва точка – нямат полезен ход. При този анемичен растеж и тази дългова пристрастеност на държави и компании, зависещи буквално на ежедневна база от евтина ликвидност, едно централно вдигане на лихвите с цел охлаждане, е самоубийствено.

В кейнсианската стопанска теория дълго време битуваше една голяма заблуда – че съществува явление „крива на Филипс”, при което инфлацията и безработица имат обратна зависимост. Тоест, ако има инфлация, има, видите ли, стопански подем и спад в безработицата. А работа на властелините в централните банки е да управляват мъдро и балансирано този процес. Впрочем, днес те се опитват да направят нещо подобно – да съживят растежа и пазара на труда точно чрез събуждане на инфлация. А това става чрез здраво печатане.

Практиката обаче опровергава този подход – през 70-те години в САЩ има двуцифрена инфлация и също така много висока безработица. Или т. нар. стагфлация. Стагфлацията е най-неприятното явление – резултат от микса на най-лошите практики. Ако нямаше парична намеса, щеше да има криза на пазара на труда, но цените щяха да паднат до ново равновесие и самите доходи щяха да купуват повече. При наличието на стагфлация – хем има проблем на пазара на труда заради лоша структура на икономиката, хем гражданите могат да купуват все по-малко с парите си.

Инфлацията стимулира поемането на дълг – реалната доходност е отрицателна, защото пълзящата инфлация изпреварва на първо време калкулирането. Ако по депозита лихвите са под процент, но инфлацията буквално за месец на годишна основа скочи от 1 до 2 или 3, то реално реално парите ни са изядени. Който поеме дълг в такава среда – печели. Това, разбира се, е временно. В един момент очакванията се променят и вече обезценката е по-бърза от темпа на създаване на пари. Това е повратна точка, от която няма връщане, ако се задълбочи нездравословно. И завършва логически с дезинтеграция на финансова, парична и банкова система. Нещо, което сме изживявали на собствения си гръб през 1995-1996 г.

Еврозоната трябва да внимава с инфлацията, защото изкушението е голямо. Огромните публични задължения на държавите членки примамват ЕЦБ да остави инфлацията да избуи. Във Франкфурт и без това вече се изживяват на политици, а не на централна банка и ужким независими банкери – новата им мания е да насочват икономиката към повече “зелени решения”. И да купуват дългове именно на компании, подпомагащи процеса декарбонизация, респективно да наказват вредните – от сектора на фосилните горива, да речем. Аргументът: климатичните промени водят до наводнения и пожари, тоест носят повече застрахователен и финансов риск. Естествено това е само миловиден предлог новосъздадените трилиони евро да се насочат към приближени соларни производители, водородни централи и вятърни паркове – независимо дали енергията, която произвеждат, е достатъчна като количество. И на разумна стопанска цена.

В такава среда именно стоките и суровините, както и някои подценени акции, плюс имоти и ценни метали са естественият хедж (застраховка) срещу инфлационните процеси. Също така трябва да отчитаме, че инфлацията е скрит данък, позволяващ неограничено нарастване на социалната държава, неограничените правителствени разходи и враждебното милитаризиране. Тя е и винаги ще бъде най-опасният стопански феномен – объркващ сигналите на предприемачите, обиращ спестяванията на хора с фиксирани доходи и неизбежно променящ културата ни към повече спекула. И най-лошото в културен план: къс хоризонт на житейско планиране.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Искаме среща с министър-председателя и министъра на вътрешните работи и свикване на щаб за овладяване на циганската престъпност

За 4 дни има 4 брутални престъпления, извършени от представители на този етнос – с. Рогош, с. Микрево, Шумен, с. Сливовик –...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

ВМРО – София с подаръци за пенсионерите от клуба в „Младост“

За пореден път днес посетихме клуба на пенсионера в столичния район „Младост“. По инициатива на общинския съветник в Столичния общински съвет Карлос...

Ангел Джамбазки: ВМРО не може да се коалира с руски шпиони

Нашите бивши коалиционни партньори опитаха да ни „тропосат” проблемите и да си присвоят успехите, твърди съпредседателят на партията  Интервю...

Доброволци от ВМРО облагородиха детска площадка в близост до църква

Представители на ВМРО от София и Костинброд почистиха и боядисаха съоръженията за игра на детската площадка, която се намира в близост да...

Коментари