Начало Блог Кузман Илиев: „Зелената сделка“ е удар по икономиката и енергийната ни независимост

Кузман Илиев: „Зелената сделка“ е удар по икономиката и енергийната ни независимост

Трябва да се преговаря за отлагане на закриването на мините и ТЕЦ-овете

Аз съм критичен към философията на Зеления пакт, защото не се взема социално-икономическата цена конкретно за България, заяви по БНТ кандидатът за народен представител от гражданската квота на ВМРО в 24 и 25 МИР София – Кузман Илиев.

150 000 човека пряко и косвено ще бъдат ударени само в Маришкия басейн. Да, ще ги преквалифицираме, ще се дадат едни пари – какви ще станат тези миньори, пита се икономическият анализатор.

Илиев напомни, че производството на въглища е и наш собствен ресурс, от който в енергийния микс идват 45%. Ние с лека ръка ще трябва да се откажем от него, което удря и нашата енергийна независимост, предупреди кандидат-депутатът на ВМРО. Категорично трябва да се отложи във времето затварянето на ТЕЦ-ове и мините. Това е нещо, за което трябва да търсим алианси, дипломация в рамките на ЕС, не да стане като при Пакта за мобилност на Макрон, което беше абсолютно протекционистки акт, който наказа малките фирми в Централна и Източна Европа и ни удари в  транспорта много жестоко, направи сравнение Илиев.

Ние сме суверенна държава в ЕС и имаме право на някаква тежест на масата, не можем да затворим част от икономиката си. Като цяло тази сделка прави ЕС доста неконкурентно място, категоричен е икономистът.

По отношение на икономическата криза у нас, вследствие на пандемията, експертът от гражданската квота на войводите наблегна, че ВМРО предлага удължаване на мораториума върху кредитите, който приключи преди ден. И това удължаване трябва да стане през създаването на специален гаранционен фонд за две-три години, за да може административно затворените заради мерките бизнеси да си стъпят на краката. За да имат една сигурност фирмите, че задълженията им към банките ще бъдат обезпечени. Това е нещо, което е спешно и е ключово, коментира Илиев. Наред с това трябва да се стимулира производството с данъчни стимули, като отпадане на данък „Дивидент“ и вдигане на прага за регистрация по ДДС на 150 000 за малките фирми.

Ключово в следващите четири години, независимо кой ще управлява, е държавата да стане доста по-ефективна в харченето си, да си обере излишни разходи, препоръчва още икономистът. Няма съмнение, че се точат клинични пътеки, че има ДДС измами. Има доста неефективност в държавата, която може да бъде изрязана, а вместо това да се осъществи дигитализация на администрацията с електронно правителство. Това би било наистина много полезно, защото ще намали бремето върху бизнеса, убеден е Кузман Илиев.

По темата Македония кандидатът за депутат в две от софийските листи припомни кой е единственият полезен ход на Скопие, според непреклонната позиция на ВМРО.

Македонците да разберат едно – ние сме братя, двама братя, които във времето сме се разделили, но бащиният дом е останал. Ние нямаме териториални претенции, те обаче имат понякога към нас, те нарушават правата на македонските българи, които считат себе си за българи,те фалшифицират историята, която е обща и обективна. С такъв подход с нарушаване на правата на техните граждани, които се чувстват българи, трудно ще им дадем път в ЕС, с диалог – да, поясни Кузман Илиев. Просто трябва да си признаем, че сме били едно до 1944 г., след това нямаме никакви претенции, и да започнат да спазват правата на българските граждани там. А чрез икономическите проекти, като коридор №8, мисля, че и самото сътрудничество ще се подобри, прогнозира Кузман Илиев.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Коментари